”Målet är att utveckla futsal som sport – både i föreningen och i landet”

0

Många stora förväntningar växer runt runt IFK Göteborg Futsal sedan Mathias Etéus kom tillbaka till klubben, denna gång som föreningsutvecklare.

Efter en mindre lyckad säsong 2016/17 har IFK Göteborg bestämt sig för att ge den högkrävande Etéus en viktig uppgift. Ta tillbaka tronen inom svensk futsal, tronen som IFK Uddevalla sitter på just nu.

Futsalmagasinet kontaktade Mathias Etéus för att ta reda på hur det går.

Nu har du varit på din nya post hos IFK Göteborg i över en månad. Hur känns det?

– Det känns bra, mycket att göra men väldigt lärorikt och roligt.

Många rykten kring spelare men även tränare är redan igång. Vem kommer att leda laget, tro?

– Processen med tränare är i full gång och den går bra tycker jag. Sen väntar vi på ett årsmöte som gör att processen går lite långsammare än vad jag hoppades på.

Du sa under El Café Del Futsal att både IFK och landslaget saknade en Mathias Etéus. Någon som kan ställa krav. Hur kom du till den slutsatsen?

– Jag har sett tendenser till att det har saknats lite jävlar anamma i båda lagen. Det är något jag tycker att jag tidigare bidrog med. Svårare än så är det egentligen inte.

I en intervju med Magasinet Match berättade Niklas Asp att anledningen till IFK:s floppsäsong var på grund av att spelarna saknade hunger och motivation. Är det därför Mathias Etéus kommer in som ledare i föreningen?

– Jag som person ställer krav på de i min omgivning och jag brinner så mycket för sporten så jag skulle säga att det är därför jag har fått chansen i denna rollen i föreningen.

Blir du orolig om några av spelarna bestämmer sig att lämna för att de inte kan och inte vill engagera sig som du vill?

– Det växer inte futsalspelare på träd i Sverige direkt, så de är klart det hade varit tråkigt. Framförallt om det skulle vara etablerade spelare som spelat länge.

Han fortsätter:

– Samtidigt vet alla nuvarande spelare vad som krävs för att ligga i toppen där vi skall vara och om de inte vill engagera sig tillräckligt finns det andra spelare som vill det.

IFK Uddevalla startar nu ett damlag. Blir det konkurrens om spelare med IFK Göteborg?

– Mycket möjligt. Samtidigt är vi som bor längre söder ut än du, kräsna med sträckor och håller oss gärna i närområdet.

Vad har du för mål för både herr- och damlaget inför den kommande säsongen?

– Mitt mål är att utveckla futsal som sport både i föreningen men också i landet prio ett. Jag pratar hellre prestation än resultat och jag hoppas att vi kan utveckla sporten i Sverige och få fler lag att tänka nytt och internationellt.

LÄS ÄVEN: Så här ser tränarläget ut i alla SFL-lag