BW:s julkalender – han ser till att arrangemanget flyter

0

Julen, en högtid förenat med massvis av känslor. För många är det stor glädje, en stor förväntan på vad tomten skall komma med för presenter i år. Har han läst min önskelista? Kommer han komma? Finns tomten på riktigt?

Snö, minusgrader och en massa futsal, det är en jul värt namnet. Futsalmagasinet kan meddela att tomten har kommit tidigt, för i år ser han till att leverera BW:s julkalender till alla er läsare. God jul!

Lucka nummer 1 – Marcus Gerd
Lucka nummer 2 – Fehim Smajlovic
Lucka nummer 3 – George Jansizian, Joseph Matti och Roberto Incorvaia
Lucka nummer 4 – Adam Pinthorp
Lucka nummer 5 – Fem Personer man bara måste älska
Lucka nummer 6 – Jukka Kytölä
Lucka nummer 7 – Annika Kukkonen

Varmt välkomna till ytterligare en sen kalender. Det är dags för oss att öppna lucka nummer åtta! Som ni vet är tanken att jag varje dag kommer att försöka knyta artikeln till datumet, det vill säga siffran. Då datumet är åttonde december blir således siffran också åtta.

Bakom lucka nummer åtta gömmer sig…

Per Broberg och Benny Gill Foto: Nicklas Leo

Benny Gill! Hur i hela skall jag koppla honom till siffra åtta? Jo, tar man och roterat åttan 90 grader får man istället för en siffra ett evighetstecken, vilket är ungefär så länge Benny Gill har hållit på med futsal. Han är en fantastisk arrangör och ser till att sekretariatet levererar musik när vi håller på att somna samt presskonferenser efter matcher. Under landslagsmatcher brukar han kallas in för att se till att allt flyter, där han dessvärre fått se åtta förluster och 58 insläppta mål, två ytterligare åttor som vi kanske önskade skulle ha varit noll.

– Inomhusfotboll, five a side och nu futsal har alltid intresserat mig. Det är en sport där det går fort och behöver en hel del teknik på de mindre ytorna. Min moderförening Frövi IK var tidiga med att spela seriespel i futsal, där det dök upp en brist att få folk att sköta sekretariatet. Då jag har en stor kärlek till att arrangera, allt från mindre skyttetävlingar till större turneringar, var valet självklart att hjälpa till med arrangemanget runt matcherna, berättar Benny Gill.

2010 var han med och startade Bergslagens Sparbank Futsalcup med totalt 64 lag. Man spelade totalt 128 matcher (titta en åtta till!) under tre dagar. Dessvärre lade man ner cupen efter fem år på grund av brist på funktionärer och det faktum att damlaget lades ner.

– Flera av dagens SFL-lag och elitdomare har däremot deltagit i cupen. Nämnas bör Charbel Abraham, vår tidigare förbundskapten, blev utsedd till turneringens bästa spelare 2013!

Arrangemanget av cupen medförde att man fick förfrågan att arrangera två landskamper mellan Sverige och England. Ett förtroendeuppdrag och en stor ära för en ganska liten förening, men något som fick Gill att inse att det mesta går att genomföra bara man har en stark vilka och stort fokus.

– För tillfället jobbar jag med båda SFL-lagen från Örebro med musik under matcherna och presskonferenserna efter matcherna. Jag har fått förtroendet att jobba i sekretariatet med futsallandslaget under nio träningsmatcher, tre matcher i Nordic Cup, tre EM-kvalmatcher och tre VM-kvalmatcher.

Av dessa har Sverige vunnit sju, förlorat åtta och spelat tre oavgjorda. 75 mål framåt och 58 mål bakåt är facit för landslaget Gill verkar kunna varenda siffra om.

– Utvecklingen av Svensk Futsal kommer att gå fort de närmaste tre åren. SEF:s intåg i SFL kommer ge klubbarna mer riktlinjer och krav på arrangemangen, något som uppskattas av mig då jag är den som alltid tyckt att om man skall arrangera något, varför inte göra det bra?

En rikstäckande serie är det något som det också snackats en hel del om på sista tiden, där Benny tror att detta kommer ske till nästa säsong.

– För egen del tror jag att det kan vara för tidigt, säsongen 2019/2020 känns mer rimlig.

Han tror att vi kommer att se en ökning av publiktillströmningen till matcherna framöver, med derbyn likt det i Göteborg mellan IFK Göteborg och GAIS, där man väljer att spela i ishallar med ett fräscht parkettgolv som köpts in av SEF och kan hyras till en billig kostnad.

– Jag tror även att derbyna i Örebro snart växt ur Idrottshuset och knackar på porten till ishallen i Bern Arena.

I framtiden hoppas även Benny vara en drivande kraft av futsalens utveckling i regionen och hela landet.

– I vilken roll och i vilken förening, det får framtiden utvisa.