INFÖR LOTTNINGEN: Förutsättningarna inför damernas EM-kval

0
Foto: Krister Melin

Det svenska damlandslaget imponerade stort under sina debutmatcher under påskhelgen i Örebro. Oavgjort i premiärlandskampen följdes upp av en seger dagen efter. En fin start på förbundskapten Muffe Bajraktarevic nya bygge.

Till hösten väntar fler matcher, och då är det blodigt allvar. Det är nämligen dags att spela sitt första mästerskapskval, då ett Europamästerskap står runt hörnet.

Under torsdagen lottas preliminary round, där Sverige kommer att gå in. Här är alla förutsättningar.

EM-kval (svenska damlandslaget)

Sverige kommer att gå in i preliminary round. De 13 högst rankade nationerna på Uefas ranking är direktkvalificerade till nästa steg (main round). De tio övriga nationerna, inklusive Sverige, startar i preliminary round.

De tio nationerna kommer att delas upp i tre grupper. Två grupper om tre, och en på fyra. Sverige är tillsammans med Armenien lägst rankat och har hamnat i pot 2. I pot 1 återfinns värdarna för de tre grupperna, och däribland Litauen och Nordirland som även de tillhör samma rankningsgrupp som Sverige och Armenien.

Sverige och Armenien tillhör därmed seedningsgrupp 3, eller 4 om de hamnar i grupp A som ska ha fyra nationer. Likaså värdarna Litauen och Nordirland.

Sverige kommer därmed hamna mot ett lag i pot 1 (värdar), och sedan återstår det att se om det blir i en fyrlagsgrupp (grupp A) eller i en trelagsgrupp (grupp B eller C).

Här är de olika lottningsskålarna (pot):

Pot 1 (värdar)
Moldavien (position 2)
Litauen (4 om grupp A, 3 om grupperna B or C)
Northern Ireland (4 om grupp A, 3 om grupperna B eller C)

Pot 2 (position 3, och 4 i grupp A om tillgänglig)
Sverige
Armenien

Pot 3 (position 2)
Finland
Belgien

Pot 4 (position 1)
Slovakien
Vitryssland
Nederländerna

Lottningen drar igång 13.30. Preliminary round kommer att spelas 21-26 augusti.