Nu ligger bollen hos spelarna om det ska bli något av det här

Futsalen har fått ett nytt härligt uppsving till i år med många härliga nyheter. Bland annat så har Svensk Elitfotboll (Sef) gått in i SFL vilket har gjort mycket gott till i år. Eurosport kommer till exempel sända tio stycken matcher från högstaligan.

Sedan har mycket annat bra skett med exempelvis kraven kring sändningar, och så förstås det bästa av allt: Livescore. Sändning i all ära, men oj vad skönt det är att kunna få all information såsom målskyttar och uttagna spelare samlat på ett ställe.

Ni skulle bara veta hur mycket tid vi la i fjol bara för att få reda på en sådan enkel sak som målskyttar till våra matchreferat…

Hur som helst. Väldigt mycket bra händer. Det är nu en liga istället för två och säsongen är bra mycket längre. Slutspelet har dock försvunnit, men det känns långt ifrån omöjligt att det är ett segment som kommer att återtas i bruk i framtiden.

När allt för tillfället görs så förbaskat bra från alla klubbar, spelare, ledare, folk runtomkring och de lite större aktörerna från exempelvis Sef går alla mungipor väldigt mycket uppåt. Allt känns fantastiskt, och visst är det svårt att förstå varför inte fler engagerar sig i den här fantastiska sporten!?

Man vill ingenting annat än att alla förståsigpåare som ständigt trycker ned futsalen med argumentet att det inte är en riktig sport ska ändra sig. Man vill att de som ännu är tveksamma till futsalens framfart istället ska hoppa på det här expresståget. Futsalintresset ska växa – och med ligornas och landslagens framfart ser det ljust ut.

Ja, det är väldigt lätt att just nu tro att allting bara kommer fortsätta gå spikrakt framåt. Och att det under säsongen kommer slås publikrekord och tittarrekord. Det är inte omöjligt, inte omöjligt alls.

MEN. Och det här är ett stort men. Nu görs det en stor satsning från många håll på futsalen – och kanske främst på SFL. Nu klättrar sporten väldigt många steg uppåt på utvecklingsstegen. Men ni vet väl också vad som händer om man faller ju högre upp på stegen man står? Precis. Fallet blir desto hårdare.

Därför ligger nu bollen i händerna hos spelarna. Den här säsongen blir superviktig. Det kommer inte räcka med att man går runt och tjatar och pratar om att fler borde ta ”vår sport” seriöst. Det ni spelare behöver göra är att själva ta det här seriöst.

Vad menar jag då? Jo, till exempel måste ni visa att ni klarar av en längre säsong med fler matcher. När det nya året har invigts och nyårsraketerna är smällda är det fortfarande över en halv säsong kvar. Lägg då inte futsalen åt sidan för att spela fotboll. Det får inte bli lag som reser med fem-sex spelare på bortamatcherna i februari då ”man inte längre har något att spela för”.

Alla ni lag som kommer landa i ingemansland har en enormt viktig uppgift framför er. Även om man inte kämpar för att hålla sig kvar eller fajtas om guldet behöver säsongen fullföljas. I år är det viktigare än någonsin.

Annars får ju alla tvivlare som fortfarande ser att futsalen bara är en håll-igång-sport på vintern rätt. Det ska de inte få. Det är vi som ska få rätt. Vi ska visa vad svensk futsal är – och ska bli.

Nu ser jag fram emot all futsal som ska spelas. Snart drar även RFL och de lägre divisionerna igång – det ska bli kul. Vi ses i hallen!

David Gerd
Ansvarig utgivare/chefredaktör Futsalmagasinet

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img