Tack Danmark, Finland, Grönland och Norge

0
Foto: KGZ Fougstedt/Bildbyrån

Återigen är det söndag och ännu en vecka har likt en futsalsäsong snabbt dragit förbi. Julen står och väntar runt hörnet, men innan vi tar på oss tomteluvan och går på lite ledighet ska en hel del futsal spelas i våra svenska ligor.

Under veckan som gått har det dock varit fullt fokus på det svenska herrlandslagets matcher under Nordic Cup i Danmark. Det blev en resultatmässigt mycket fin vecka för Sverige. Tre av fyra segrar, med enbart förlust mot Finland, får ses som mycket väl godkänt.

Prestationerna dalade däremot, och man kände helt ärligt inte riktigt igen Sverige under de första matcherna. Vi har fått se Matija Dulvats ”nya” landslag göra riktigt fina prestationer den här hösten, till exempel mot Frankrike och Nederländerna. Men matcherna mot Danmark, Finland och framför allt Grönland var svajiga. Grönland ska vara en liten munsbit för det här landslaget, men matchen var jämn hela vägen in i mål. 

Men. Så jäkla skönt att det blev lite islossning för Sverige i den sista matchen mot Norge. Simon Chekroun fick, med kaptensbindeln på armen, fira 50 landskamper genom att sätta dit två mål, och klubbkompisen Nima Kadivar svarade för lika många. Sverige slog Norge med 6–1 och den segern satt som en smäck, rent ut sagt. Att få stänga det här landslagsåret på allra bästa sätt ger nog många runt det här landslaget några extra timmars skön sömn den närmaste tiden…

LÄS ÄVEN: Chekroun firade 50 landskamper med två mål: ”Stort”

VM-kvalet kryper allt närmre. Det är med lite skräckblandad förtjusning som man inser att det faktiskt inte alls är långt kvar. Lottningen till Preliminary round, som alltså avgörs 29 januari–3 februari, sker nu på onsdag.

Nordic Cup gick att följa via lite olika sändningar. Det var dock inga klara besked från förbundet gällande det här. En sak är klar här. Förbundet och sändningar är inte en ”perfect match”. Under den första matchdagen när Danmark stod för motståndet annonserades det ut att det inte blir någon sändning. Till slut stod det klart att det danska förbundet sände matchen.

Till nästa match, mot Finland, var det Finlands förbund som sände matchen. Match nummer tre, den mot Grönland, kunde vi följa tack vare en grönländsk TV-sändning. Och jojomensan, den sista matchen mot Norge fixade det norska förbundet sändning på.

LÄS OCKSÅ: Finland vann Nordic Cup

Jag förstår att vårt fotbollsförbund lägger mycket pengar som det är kring våra futsallandslag och det är naturligtvis fantastiskt bra och viktigt. Men att få upp en surfplatta och se till att någon ställer sig bakom den kan inte vara världens sak. Istället får alla intresserade jaga runt i ovissheten efter sändningar, och de själva vet knappt var en landskamp som närmar sig avspark skall sändas. Vore det inte ett mycket enkelt och billigt sätt att öka intresset för landslaget att också se till att svenska supportrar faktiskt kan se matchen?

Men tack Danmark, Finland, Grönland och Norge för att vi fick se Sveriges landslag den här veckan. Det gjorde ni bra!

Nu ska det bli skönt med lite ligamatcher igen. Ha en fortsatt härlig söndagskväll!