Kan lämna Uddevalla för Dubai: ”Vi har haft några samtal det senaste”

0
Foto: Krister Melin

Han kom till Sverige i december 2006 och engagerade sig som tränare redan 2008. Sedan dess har hans resa gått upp och ner. Men nu, tolv år senare, kan en dröm om att jobba som målvaktstränare på heltid gå i uppfyllelse för IFK Uddevalla Futsals Andrés Moncada. En flytt från de regerande svenska mästarna kan bytas ut till att jobba som målvaktstränare på heltid för ett lag i Duabi. Ja, den drömmen kan bli sann för Andrés Moncada som har fått ett erbjudande om att bli målvaktstränare för ett lag i Dubai. 

– Det känns jättekul! Jag känner mig stolt över det jobbet jag gör tillsammans med målvakterna jag jobbar med. Det värmer alltid i hjärtat att ens jobb uppmärksammas och uppskattas i andra delar av världen. Jag har tidigare fått förfrågningar från Vietnam samt Frankrike men aldrig ett så här seriöst erbjudande som från Dubai, säger Moncada till Futsalmagasinet och fortsätter berätta om hur intresset kom till: 

– Huvudtränaren i klubben är en Portugis som har gemensamma bekanta som jag har och han hade sett mina träningsfilmer och sett några matcher som IFK Uddevalla har spelat. Och han gillade det målvakterna hade gjort. Han skrev först till mig och berättade lite om klubben och om sig själv.
Han ville därefter ha mitt CV och efter några dagar kom det ett meddelande på min e-post med mer information och ett formellt erbjudande från dem.

LÄS OCKSÅ: Målvakten riktar skarp kritik: ”Sporten har misskötts”

Hur var din första tanke när detta erbjudande dök upp?

– Man blir lite skeptisk när såna här erbjudanden kommer. Jag har tidigare haft erbjudande från Vietnam samt Frankrike men de har inte varit nog seriösa för att jag verkligen ska tänka på det. Det är skillnad nu faktiskt.
De verkar vara seriösa och de har agerat väldigt proffsigt hittills tycker jag. 

Vad vet du om laget som har hört av sig och om futsalen överlag i Dubai?

– Laget har varit i toppen av tabellen de senaste åren och i år tog de in en portugis som huvudtränare. Denna portugisen har jobbat i Dubai i åtta år och varit mästare de två senaste säsongerna med ett annat lag så de storsatsar nu kan man säga.

Han fortsätter att berätta om hur kvalitén på futsalen i Dubai är:

– Futsal i Dubai ligger steget före Sverige i satsningen. Nästan alla lag är heltidsproffs och de tar mycket hjälp utifrån. Det pågår många utbildningar hela tiden och de satsar mycket på att utveckla unga talanger, säger Moncada.

Hur sugen är du? 

– Jag är givetvis väldigt sugen på att kunna ta klivet upp i min karriär.
Men jag har min familj i Sverige och vi har haft en tung period här hemma sedan min lillebror gick bort i oktober. Sedan har jag blivit fastanställd för bara tre veckor sedan och att komma upp på kontoret och fråga om tjänstledighet just nu med så hög personalbrist som vi har på jobbet känns olägligt. Men vi får se vad det blir. 

LÄS ÄVEN: Finalreprisen slutade i moll för IFK Uddevalla

Vad som än framtiden har att ge är Moncada väldigt stolt över att hans arbete uppskattas.

– Oavsett resultatet av detta så är jag glad och stolt över att mitt namn hörs utomlands. Att mitt jobb uppskattas och skulle man till slut stanna i Uddevalla så stannar man i Sveriges, och ett av Nordens, bästa futsallag och det är inte fel det heller.

Hur långt bort ligger det att du tar denna chansen och beger dig mot varmare breddgrader för att leva på futsalen?

– 50-50! Det får bli vad det blir. Just nu ligger mitt fokus på IFK Uddevalla. 
Vi har en serie att ta hand om och jag kan inte kräva att spelarna ska va fokuserade på rätt saker om jag själv inte är det. Men vi har haft några samtal nu det senaste. Det låter positivt från båda sidor och nu är det bara att vänta på att klubbägaren, som har slutgiltiga ordet, kommer tillbaka till Dubai från en semesterresa i New York, och sedan att jag fixar det här i Sverige med jobbet, avslutar Moncada.