2018 lider mot sitt slut – här är ”Futsalmagasinet Awards”

0

2018 börjar lida mot sitt slut och det har varit ett på många sätt makalöst år. För futsalen har det hänt extremt mycket. I våras kom vårt efterlängtade damlandslag. Det tackade de för och spelade till sig en topp 16-placering i Europa på ett halvår. Imponerande. Och tidigare den här hösten såg också ett P19-landslag ljuset, lett av förre IFK Göteborgaren Lars Ekdahl.

Alla vet ju redan vad som hänt med SFL, så den historien ska jag inte dra ännu en gång. Då kanske ni slutar läsa. Men hur som helst, det som faktiskt HAR hänt är fantastiskt bra. Vi har fått en nationell liga på 14 lag, som dock blir tolv lag nästa säsong (vilket jag tycker är helt rätt). Slutspelet försvann, men det ryktas återvända till nästa års säsong. Kul!

Jag tänkte avrunda det här året med lite härliga och roliga utmärkelser. Jag hoppas att ni alla läser dessa med glimten i ögat . Allt är i alla fall skrivet med kärlek.

Vi kör!

Årets antiklimax: SM-finalen mellan Örebro FC och IFK Uddevalla

Som neutral åskådare och för någon som följer futsalen så intensivt som jag gör var ju finalen i början av mars en stor besvikelse på många sätt. Vi hade fått se så många spännande matcher under slutspelets gång och finalen skulle ju på något sätt toppa det. Självklart såg man Uddevalla som favoriter, men i mitt huvud skulle det jämnas ut lite i och med hemmaplansfördelen för starka ÖFC. Minns ni vad det blev? Just precis, 10–1.

Årets prestation: Svenska damlandslaget

Precis som jag skrev i inledningen av det här inlägget gjorde de svenska damerna en för jävla bra inledning. Jag minns inte det exakta antalet matcher, men det var länge som Muffe Bajraktarevics landslag gick helt obesegrat. Avancemanget från Preliminary round är såklart höjdpunkten. Nu ser vi fram emot vad ett nytt år och mer tid tillsammans kan göra för ett redan stabilt landslag.

Årets resa: Nacka Juniors

Nu tänker ni kanske att jag är knäpp. Men det är så lätt att glömma vilken grym resa Nacka Juniors gjort. Det är inte längesedan Nacka var nästintill helt bortglömda i bottenregionen i dåvarande SFL Norra. Men 2018 blev deras år på så många sätt. Man tog sig till sitt första slutspel, tog sig vidare till semifinal och pressade där Uddevalla rejält. Hatten av för Nacka Juniors, ett lag vi räknar med i toppen i år men som jobbat hårt för att vara där. Fjolårssäsongen började faktiskt med 1–5 hemma mot Falcao FC, som senare skulle sluta sist. Bara en sån sak.

Årets friska fläkt: Daniella Chamoun och Andreas Bertilsson (m.fl)

Att säga vad man tycker och känner är alltid något positivt. Som journalist älskar man det. Inte bara för att det ger bra rubriker, utan även för att det ger ett bättre innehåll. Att läsa en intervju med en person som aldrig lämnar ramarna är som att se en futsalmatch utan målchanser: Pisstråkigt! Daniella Chamoun och Andreas Bertilsson är två av flera profiler som säger vad de tycker, men på lite olika sätt. Chamoun har inte svårt för att väldigt osvenskt tala om hur bra hon själv är och så även hennes medspelare i såväl klubblag som landslag (vilket hon ska fortsätta med och har rätt i). Hon är kaxig, och kanske är det den attityden som tagit henne till priset som Sveriges bästa damfutsalspelare (återkommer till det priset senare). Stort plus till dig i alla fall. Och Bertilsson talade om exakt vad han tycker kring att sporten misskötts och om tomma löften. Fortsätt, fortsätt, fortsätt!

Årets transferhärva: Trippelvärvningen till ÖFC från ÖSK

Hur väl är egentligen den där vägen mellan grannklubbarna Örebro SK och Örebro FC sandad? Mja, ibland undrar man. Det finns en stor rivalitet mellan klubbarna sedan länge, men det vandrar dock spelare fram och tillbaka. Det mest anmärkningsvärda var ju såklart när ÖFC presenterade Hussein Fawaz, Ahmad Fawaz och Anel Coralic, som enligt ÖSK Futsal var klara för den kommande säsongen.

Årets utlandsproffs: Nanna Jansson

Robin Armandt nosade på den här titeln, då han faktiskt hann tillhöra Köpenhamn i några veckor innan Uddevalla norpade honom. Men den självklara vinnaren här är Nanna Jansson. Hon vågade ta steget till Rom, Italien, för att leva proffsliv och köra all in på futsalen. Dessvärre blev äventyret kort och nu spelar Nanna för IFK Uddevalla. Men jag hoppas att det här, utöver att ha gett henne minnen för livet, gör att fler svenska spelare vågar lämna tryggheten. Jag är övertygad om att flera svenska herr- och damspelare har vad som krävs för proffslivet i Europa.

Årets målvaktsuppsättning: IFK Uddevalla Futsal

Herrejäklar, den uppsättning av målvakter Uddevalla sitter inne på skojar man inte bort. På kontrakt sitter tre av Sveriges landslagsmålvakter i Marcus Gerd, Viktor Jansson och Robin Armandt. Spelet börjar alltid bakifrån, eller vad säger man?

Årets historiska uppvaktning: Fotbollsgalan

För första gången prisades svenska futsalspelare på Fotbollsgalan. En gala som varje år hålls för att uppmärksamma fotbollsspelare och dess prestationer. I år fick IFK Uddevallas Kristian Legiec och Falcao FC:s Daniella Chamoun motta pris för årets herr- respektive damspelare. Kul – och grattis till Kristian och Daniella. Värdiga och väntade vinnare!

Årets intåg: Svensk Elitfotboll

Det går inte att ge den här utmärkelsen till några andra än Svensk Elitfotboll, eller Sef kallat i folkmun. Deras intåg har gjort så mycket gott för svensk futsal så jag orkar inte ens skriva ned allt. Men att alla SFL-matcher sänds och krav på livescore är helt underbart. Och behövligt om sporten ska få det stora erkännandet.

Snart hoppas vi även på ett stort uppsving för RFL.

Årets nyhetssajt: Futsalmagasinet

I dagarna passerade vi 3000 publicerade inlägg här på Futsalmagasinet. Jag både hoppas och tror att vi har gjort mycket för futsalen. Att vi hjälpt till att sprida och få fart på nyheter inom sporten. Jag ser tillbaka på ett mycket spännande år med sändning av Champions League som den stora höjdpunkten. Det blev inte mycket sömn, men satan vad roligt det var.

Vi växer för var dag som går – och det är tack vare er läsare! Fortsätt läs och tyckt till. Tveka inte på att höra av er om det är något ni skulle vilja läsa mer/mindre om, eller vad ni än må fundera över. 2019 kommer det att hända väldigt mycket spännande på Futsalmagasinet – lita på det. Förresten, om du inte redan har laddat ned vår app, så gör det nu! Då missar du aldrig vad som händer i vår fantastiska futsalvärld.

Här hittar du appen på Appstore
Här hittar du den på Google Play

Med det sagt vill jag önska er alla ett gott nytt år! Med drygt åtta timmar till tolvslaget checkar jag ut för i år. Vi ses 2019 – ta hand om er!

David Gerd
Ansvarig utgivare/chefredaktör Futsalmagasinet