Blogg: De här spelarna tror jag får chansen i VM-kvalet

0

Det svenska herrlandslagets VM-kval närmar sig med stormsteg och vi har nu kommit till den vecka många längtat efter. Det är nämligen den här veckan som förbundskapten Matija Dulvat offentliggör de 14 spelare som kommer att få spela den första rundan av kvalet mot VM.

Sedan kroaten tog över landslaget efter Charbel Abraham har ett helt nytt futsaltänk implementerats, och utöver ett starkare landslag mot de europeiska konkurrenterna var också målet att spelare och ledare skulle lära sig av svensk futsals för tillfället enda(?) expert.

Matija Dulvat var precis vad landslaget och svensk futsal behövde för att avancera internationellt, och inte stanna av medan övriga nationer utvecklas och går framåt.

Han har, sedan hans första läger sommaren 2017, testat en hel del spelare inför det som nu ligger alldeles runt hörnet. Redan då, sommaren 2017, tog man sikte på det här VM-kvalet, och på något sätt är det först nu hans insatser kan bedömas. Nordic Cup och dubbellandskamper i all ära, men det är nu det gäller någonting.

Den största diskussionen på sociala medier just nu är den om Strängnäs målkung Adnan Cirak ska få en plats i den 14 man stora (lilla) trupp. Jämfört med senaste truppen i Nordic Cup är det här en rejäl bantning som ska göras. Sett till hur många som fått visa upp sig är det ytterst få som får chansen i VM-kvalet. Ciraks namn lär säkerligen ha florerat en hel del i landslagsledningens diskussioner, för hur man än vänder och vrider på det är det en målskytt av rang. Men landslagets sätt att spela futsal skiljer sig en hel del från Strängnäs offensiva tänk, och där kan det bli en krock. Och inte heller kan ett helt nytt tänk gnuggas in över en natt. Men att kunna slänga in en superhet Cirak i underläge är samtidigt en tanke som lockar.

Det är en diskussion som delar futsal-Sverige. Han kan vara extremt användbar i jakten på mål, men samspelet och futsaltänket är en faktor som också bör spelas in när inte truppen kommer vara större än tolv utespelare. Därför tror jag inte att han får en plats i truppen.

Jag har i alla fall satt ihop den trupp som jag tror att Matija Dulvat kommer ta ut. Det här är alltså inte mitt personliga önsketänk, utan baserat på hur jag tror vår kroatiske kapten tänker. Truppen nedan är 15 spelare, vilket Dulvat bekräftade i intervju med Futsalmagasinet att de ska ha. De kommer ha en extra målvakt med i truppen, som alltså får sitta på läktaren under matchen om inget oförutsett händer.

Robin Armandt
Christopher Solberg
Viktor Jansson

Kristian Legiec
Petrit Zhubi
Fehim Smajlovic
Albert Hiseni
Nima Kadivar
Simon Chekroun
Fredrik Johnsson
Emilio Rossi
Anel Coralic
Mahmoud ”Mido” Al-Mouti
Irfan Delimedjac
Fredrik Söderqvist

Robin Armandt i mål är ett givet val. Christopher Solberg har varit väldigt frånvarande i höst i såväl SFL som landslag, men här tror jag faktiskt att de går på rutin. Därför tror jag att de väljer Solberg före Dildar Caliskan som varit med en del i Solbergs frånvaro.

Utespelarna är spelare som Dulvat jobbat med länge och känner väl. Det är även en bra mix sett till positionerna de kan spela på. Borås AIK:s Mattin Najafi imponerade på förbundskaptenen under Nordic Cup, men jag tror fortfarande han är för färsk för att få sin chans i ett brinnande kval. Dessutom finns det ett par Nacka-spelare i fin form. Men här kommer man nog gå på spelare som är väl inkörda i landslagets sätt att spela.

Under torsdagen offentliggörs truppen.