KRÖNIKA: VM-veckan i Alingsås höll toppklass

0
Foto: Bildbyrån

Efter en hektisk, men likaså otroligt rolig och spännande, vecka är det nu dags att försöka sammanfatta VM-kvalet som vi nu lämnat bakom oss. Sverige slutade tvåa i sin Preliminary round-grupp efter två vinster (Armenien och Malta) och en förlust (Belgien). Därmed kvalificerade de sig för Main round.

LÄS MER: Sverige till Kroatien för Main round – här är gruppen

Futsalmagasinet var på plats under Sveriges alla tre matcher och i mina ögon producerade vi riktigt bra material från matcherna. Det var startfemmor, matchreferat, spelarbetyg, textintervjuer och filmade intervjuer. Allt på ett smörgåsbord på sajten eller i appen. Jag tror och hoppas att våra läsare håller med mig.

Matcherna i sig var trevliga att kika på, absolut. Men det högsta av betyg som går att dela ut var till arrangemanget. Inom kort kommer det att dyka upp en intervju med Gert Nilsson, som höll i trådarna för Sveriges hittills (?) största futsalarrangemang.

Här nedan ger jag er VM-veckans bästa.

+ Arrangemanget
Precis som jag skrev ovan var det ett arrangemang av toppklass. De hade plockat in en DJ och en speaker som var ruskigt skickliga på det de gjorde och gjorde matcherna till en upplevelse, och i en sådan moderna arena som Estrad Alingsås gjorde det sig väldigt bra. Utöver det var allt väldigt bra ordnat tillsammans med bland annat stadens handbollsklubb som hade folk på flera olika poster. Rutinen kring sådana här evenemang från förbundet visar vilken tung aktör de är, och hur bra det är för futsalen att vara en del i det.

+ Hallen
Det här var en ultimat hall att spela futsal i. Landslagets golv gjorde sig riktigt bra i Estrad, måste jag säga. Antalet sittplatser var perfekt till antalet för att skapa stämning, och allt som behövdes fanns. Bra ljud, bra ljus och bra helhet. Det geografiska läget bra det med. Hallen låg nämligen vid tågstationen för den som reste kollektivt, och hotellet där spelarna bodde på låg ett stenkast därifrån. För den som ville ladda upp inför matcherna låg Harrys vägg i vägg. Jag skulle i alla fall lägga min röst på Estrad som en framtida hemmaarena…

+ Publiken
I den sista, avgörande matchen mot Belgien kom beskedet att det var lapp på luckan. Estrad Alingsås var slutsålt och det var en riktig feststämning. Precis som spelarna var inne på själva var publiken i Alingsås vana med att skapa bra stämning. Visst har tidigare landskamper gett lite applåder och liknande, men det här var något annat. Det här var stämningsfullt. Jublet som utbröt vid Sveriges 1–0-mål mot Belgien var något alldeles extra. Så här SKA det vara vid landskamper. Riktigt kul!

+ Landslaget
Att spelarna gjorde sitt på planen skall naturligtvis inte glömmas bort när den här veckan summeras. Den första matchen mot Armenien, den som Sverige vann med 3–1, var den viktigaste segern på länge. Den segern skapade de perfekta förutsättningarna för en magisk VM-kvalvecka. Med över två år sedan man senast spelade en tävlingslandskamp agerade landslaget mycket stabilt. Stor cred också till alla spelare som alltid är oerhört trevliga och bra att ha och göra med. Alltid ett stort nöje att intervjua er. Likaså förbundskaptener och ledare.

+ Rapporteringen
Futsalmagasinet och de som faktiskt var på plats för att rapportera från det här VM-kvalet har naturligtvis en väldigt viktig roll kring landslagets möjligheter att fortsätta växa. Det är otroligt viktigt att det fina arbete som görs kring landslagen också syns utåt. Magasinet Match jobbar numera för förbundet kring landslaget, och gjorde ett mycket bra jobb på plats. Vi på Futsalmagasinet, i många nyhetsmediers frånvaro, gjorde allt vi kunde och hann med – och i mina ögon höll det toppklass.


Mycket var väldigt (och då menar jag verkligen väldigt) bra den här veckan. Hur ska man då lyckas hitta någonting att sätta på minuslistan? Nåväl, det var inte svårt att hitta EN sak. Men det var också den enda…

– Presskonferenserna
Jag förstår grejen. Presskonferens efter matchen ger ett professionellt intryck av landslaget. Men för att ta ett exempel: Efter matchen mot Belgien, som ändå lockade ett fullsatt Estrad, satt det tre personer framför Matija Dulvat och Petrit Zhubi efter segern. T R E. Två från Futsalmagasinet och en från svenskfotboll.se (alltså deras egen sajt). Fler var det inte. Det var en väldigt framkrystad situation som man enkelt kunde skippat. Jag försökte ställa ett antal frågor för att inte göra situationen än mer stel än vad den var, men egentligen väntade man bara in den mixade zonen efter och chansen till egna intervjuer.


Sammantaget var det här en jättesuccé för svensk futsal. Inte bara för att landslaget säkrade ett avancemang (för det hade man på något sätt räknat med) utan hela arrangemanget i sig. Det gjordes på rätt sätt och det gjordes fullt ut. Bra jobbat, SvFF!

Ha en trevlig vecka!

David Gerd
Ansvarig utgivare/chefredaktör Futsalmagasinet