Förändringarna som skett sedan starten av SFL

I fem år har nu lag gjort upp om att ta hem den svenska futsalligan (SFL) på herrsidan. Ligan kom till efter en tids kvalspel till säsongen 2014/2015 och 16 lag delades in i två ligor. SFL Södra och SFL Norra. Det hela avslutades sedan med semifinaler och en finalmatch på Hammarö. I final ställdes Göteborg FC (nuvarande IFK Göteborg Futsal) mot IFK Uddevalla Futsal i ett av många heta möten dessa lag emellan.

Redan då var det tydligt att de två lagen var lag för toppen av den svenska futsalen, och GFC var laget med pionjärerna. Där fanns det, trots den unga sporten, större erfarenhet i futsalsammanhang än hos “unga” IFK Uddevalla.

Det blev också Göteborg som tog hem finalen, och därmed SFL:s historiska första guld.

Precis på samma sätt var SFL uppbyggd säsongen efter, 2015/2016. Allt avslutades med att de två främsta lagen från respektive serie gjorde upp i ett klassiskt “final four”. Den här gången spelades den heta avslutningen i Uddevalla, och precis som året innan tog sig Göteborg till final, nu under namnet IFK Göteborg Futsal, och ställdes likväl mot IFK Uddevalla Futsal. Uddevalla såg ut att gå mot segern, men Göteborg visade upp sin erfarenhet än en gång och kunde säkra ett nytt guld.

Säsongen efter det, 2016/2017 var nästintill likadan. Man gjorde en liten förändring, och det var att semifinalerna nu spelades som hemma- och bortamöten. Semifinalmatchen var alltså uppdelad i två – där den totala vinnaren skulle få spela final i moderna Helsingborg Arena. Det här året var det mellan IFK Uddevalla Futsal och Borås AIK – och det förstnämnda laget fick ta ett efterlängtat guld.

Till säsongen 2017/2018 kom ytterligare en förändring till den svenska högstaligan för herrar. Den här gången utökades slutspelet med kvartsfinaler. Det betydde att fyra lag från vardera serie avancerade vidare, för att även i dessa matcher göra upp i ett hemmamöte, och ett bortamöte. Det hela avslutades med en final i Örebro, mellan hemmalaget Örebro FC och IFK Uddevalla Futsal. De sistnämnda kunde säkra sin andra titel via klara 10–1.

Något som i takt med ligans, och sportens, utveckling även ökat är utbudet av odds. Både ute i Europa och runt den svenska ligan. Från att möjligtvis någon stormatch fanns med i spelbolagens utbud kan du numera hitta de allra flesta matcherna. Något som lockar många som följer sitt lag på nära håll är att man ibland kunnat hitta riktigt fina odds, då man möjligt har koll på status på skador och liknande. Då kan insättningar på 100 kr räcka till en rejäl slant.

Den största förändringen i den svenska högstaligan för herrar kom till den senaste säsongen, 2018/2019. Organisationen Svensk Elitfotboll tog över ligan och den gjordes om till en nationell serie. SFL Norra och SFL Södra blev bara SFL. Dessutom försvann slutspelet, och det hela avgjordes i en rak serie. På förstaplatsen hamnade IFK Uddevalla Futsal efter 26 spelade omgångar, och laget säkrade därmed sitt tredje raka SM-guld.

Till nästa säsong kommer dock slutspelet tillbaka, och ligan går från 14 lag till tolv lag. Det gör att det kommer spelas 22 grundserieomgångar innan det övergår till kvartsfinaler, semifinaler och sedan den slutgiltiga finalen.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img