2020 går mot sitt slut – här är Futsalmagasinet Awards

0
Foto: Isopeter

Det börjar bli lite av en tradition. Och traditioner håller man fast vid. 2020 har varit ett på alla sätt konstigt och speciellt år. Men nu är det dags att avsluta året på bästa sätt med lite härlig prisutdelning.

Årets antiklimax
Hammarby stod för en enastående säsong i fjol och kunde, till slut, kröna den med ett efterlängtat SM-guld. Det bästa laget. Inget snack om saken. Sedan var det då dags för spel i Champions League, som man naturligtvis länge gått och väntat på. Först ändras konceptet om i och med Coronan (bra, såklart) så att det bara blir ett direkt utslagsmöte istället för tre gruppspelsmatcher. Kanske en fördel för Hammarby, kanske inte.

Men ett Hammarby, som i princip kunde spela med samma lag under hela guldsäsongen, hade under hösten dragits med skador på flertalet viktiga spelare. Visserligen kunde Özgur Yasar göra en efterlängtad comeback strax innan CL-spelet. Men när det väl var dags att resa ned till Litauen saknades Sebastian Holmquist, Michel Basberber, Tolga Ayranci, Fredrik Arvidsson, Mosaddiq Zekria, Aus Al Maliki och Liridon Makolli. Ett hyfsat gäng, minst sagt.

Väl i CL-mötet föll man tungt. Och visst tusan gnager frågan i en vad Hammarby hade kunnat ställa till det med alla sina nyckelspelare på plats nere i Litauen…

Årets mejl
Det har blivit en väldigt trevlig vana. Efter (typ) varje match som AFC Eskilstuna spelar på sin hemmaplan dimper det ned ett mejl i min inkorg. Det är Fotograf Tommy LS Andersson som, alltid lika trevligt, låter hälsa att det nu finns nya bilder för Futsalmagasinet att använda. Helt ovärderligt för oss med dessa bilder och denna godhet. Speciellt i år. Tack, Tommy!

Årets ”All PR är bra PR”
Sporten futsal kämpar på hårt för att synas och höras. Vi gör det vi kan. En stor (tja, allt är ju relativt) mängd andra människor gör vad de kan. Det finns också en stor dröm och förhoppning hos många att även de största av tidningar eller TV-hus ska snappa upp och skriva och sända futsal.

Tidigt i år blev det så. Överallt kunde man läsa och höra om två svenska futsalspelare. Positivt? Nja, inte direkt va. Det som nu prydde alla förstasidor i vårt avlånga land var nyheten om att två välmeriterade landslagsspelare i futsal var misstänkta och anhållna för inblandning i matchfixningrelaterad brottslighet.

”Har alltid sagt att svensk futsal behöver en skandal för att lyfta.
Tar tillbaka det nu”

Så skrev rutinerade Simon Chekroun på Twitter kort efter. Det går inte annat än att hålla med.

Årets regel
Det som gäller kring när du har icke EU-spelare i laget på turistvisum är helt glasklart. Solklart. Eller?

Inte direkt. Det blev en minst sagt uppmärksammad tid när ÖSK anmäldes för användandet av brassen Adilson, då det hävdades att han var i Sverige för att i första hand spela futsal. Vilket man alltså inte får på ett turistvisum. ÖSK hävdade motsatsen. Såklart. Men man fick inte rätt i sak och man tappade likväl sina tre poäng från derbyt som till slut kostade (nåja) dem ett slutspel.

Det här blev något av ett prejudikat och den otroliga gråzonen kring den här regeln gjorde att Skoftebyn inte vågade chansa med sin succékvartett från Brasilien under slutspelet.

Årets win-streak
Strängnäs tappade ett gäng spelare till säsongen 20/21 och det märktes under inledningen av ligaspelet. Men sedan fick Robin Rosenstam och gänget rejäl ordning på det hela och det via comebackande Aday Kaplan som ny spelande huvudtränare. Mellan 18 oktober och 5 december radade man upp idel segrar. Det blev hela åtta stycken i rad. Frågan är om något lag lyckats med den bedriften tidigare…

Årets flopp
Well, inget superuppmuntrande pris kanske. Men så blir det. Det går inte att komma ifrån att det svenska herrlandslagets insatser i EM-kvalmatcherna inte räckte till. Att misslyckas i en fyrlgsgrupp, där ettan avancerade till Main round och där tvåan tillsammans med trean (om man var en av de fem främsta treorna) skickades till ett mellankvalspel, är ingenting annat än ett misslyckande. Det vet vi alla.

Självklart är säkerligen det som tidigare skrivits om under priset Årets ”All PR är bra PR” en stark bidragande faktor till att förutsättningarna inte var helt optimala. Men inför dess att förväntningarna skruvats upp till att bli höga. Kanske till och med rekordhöga. Det efter att man presterat på en otrolig nivå under höstens kvalspel i Kroatien.

Årets svettigaste panna
Mathias Etéus har att göra som futsalansvarig på Svenska Fotbollförbundet. Nog borde det ha blivit några (eller många) svettdroppar på den pannan när Coronan slog till med ny kraft under hösten och man tvingades pausa samtliga serier – förutom SFL. Många röster höjdes kring både det ena och det andra. Hur dåligt, hur pinsamt och hur fel det var. SvFF hade satt sig i ett minst sagt knivigt läge. Men en stor eloge till herr Etéus och gänget för hur snabbt man agerade och likaså hur snabbt man kunde åter sätta igång RFL igen. Det blev en kortare utvecklingspaus, som Etéus själv uttryckte det. Och det behöver sannerligen inte vara fel.

Årets ras
Skoftebyn. Kära Skoftebyn. Vad är det egentligen som har hänt där? Från att ha varit ett fruktat topplag till att inte lyckas med speciellt mycket. Coronan har varit hemsk på alla sätt och vis, men ur ett sportsligt perspektiv kunde inte beslutet om att stänga division 1 kommit i ett bättre läge för Trollhättelaget. Redan nu kan man börja släppa alla slags ångesttankar om att man faktiskt i alla högsta grad riskerar att åka ur. Då slipper man också alla snabba beslut kring panikvärvningar av spelare, som också kostar klubben en del, i hopp om att rädda laget kvar. Nu kan man istället börja på ny kula och i åtminstone styrelserummet börja titta på nästa säsong.

Årets värvning
Grattis, ÖSK Futsal. Ni var laget som lyckades norpa den enda(?) spelaren i SFL som kan vinna matcher på egen hand. Adnan Cirak kan mycket väl skjuta ÖSK hela vägen till ett SM-guld.

Årets stora tack…
…vill jag rikta till dig! Till dig som läser det här och läser Futsalmagasinet. Till dig som lyssnar på vår podd. Vi har precis som alla andra haft ett tungt år men vi gör allt vi kan för att hålla oss flytande och vågar drömma om ett liv och en sajt utan alla bekymmer som Coronan fört med sig. Nu blickar vi framåt mot ett förhoppningsvis bra mycket trevligare 2021.

Gott nytt år!