De Brun Kenk är tillbaka i slutspelet med Järla: ”Det är vinna eller försvinna”

0
Foto: Krister Melin

8 februari förra året deltog Järla IF i SM-slutspelet. Man inledde det med att ta emot GAIS Futsal hemma i Västergård. Den inledande kvartsfinalen slutade slutade 5-5 men resultatet var bara en petitess i sammanhanget. Den händelsen från den matchen som man minns främst var en situation där Sandra De brun Kenk i Järla åkte på en smäll och blev liggande på golvet i Västergård.

I och med detta så var säsongen över för De brun Kenk och Järla IF slogs senare ut ur slutspelet efter att ha förlorat returmötet mot GAIS Futsal som senare tog SM-silver. Det skulle senare visa sig att De brun Kenk inte drabbades av en liten småsak som man skakar bort med en blinkning, utan det var korsbandet som var av och ledbandet i knät vart uttänjt.

Ett tufft besked för den landslagsmeriterade spelaren, men nu ett år senare är hon redo för ett nytt slutspel efter att ha gjort comeback tidigare under säsongen. Resan dit har varit lång men nu ser hon fram emot att få njuta av sitt deltagande i slutspelet där Hittarp IK står på andra planhalvan.

– Det känns riktigt bra och roligt. Hälften av årets trupp är ju ny i år och trots att vi inte har haft så många matcher i serien så har vi har lyckats få ihop ett riktigt bra lag, säger De Brun Kenk som nu ser fram att få gå mot SM-guldet med Järla IF.

Det var många tårar den dagen

Innan vi blickar framåt så måste vi backa tillbaka till den där matchen mot GAIS som resulterade i skadan samt vägen tillbaka. Hon minns situationen.

– Jag springer in i straffområdet för ett inspel och sträcker mig efter bollen. Jag sätter ner foten och får en liten knuff bakifrån så jag vrider knät. Jag kände att det var något som klickade, men ville verkligen inte tro att det var något allvarligt. Jag stod till och med och körde benböj och joggade lite lätt på sidan när matchen fortsatte för att se hur det kändes, men det visade sig vara att korsbandet var av och att ledbanden i knät var uttänjda. 

Hon fortsätter:

– När läkaren ringde och berättade att det var av så brast det bara, det var många tårar den dagen. Jag fick ha en ställning för ledbanden i sex veckor och börja rehabilitera innan jag fick operationen. Detta inträffade när första vågen av Corona var som värst och de ställde in alla operationer, så jag kunde inte få ett klart besked om när jag kunde få operera mig. Efter ett tag så var det så illa att de sa att jag troligtvis skulle få vänta till hösten vilket var ett rejält bakslag och det tog väldigt hårt och kändes helt orimligt för mig. Jag och min fysioterapeut pratade lite och kom fram till att vi skulle försöka träna upp mig så jag kunde spela utan korsband, men i början av maj månad så fick jag äntligen en operationstid och opererade mig på en gång. Då hade jag tränat upp mig väldigt bra vilket troligtvis är en av anledningarna till att jag kommit tillbaka så fort, men rehabiliteringen var verkligen inte kul, säger De Brun Kenk som också hyllar sin fysioterapeut som hon har haft:

– Han har verkligen varit lyhörd och engagerad och lagt upp rehabiliteringen, så att det inte har känts som en rehab, med roliga övningar och variation. De här senaste månaderna har krävt en oerhörd disciplin och många timmar på gymet, och på det har det varit en hel del frustration och en del tårar på det. Så att få sätta på sig futsalskorna och kliva ut på planen igen, det är obeskrivligt. 

Hur har det känts för dig under säsongen?

– Det har varit tungt att sitta på sidan i början, men jag vet att det hade varit ännu tyngre att sitta hemma. Det har ju annars varit en väldigt konstigt säsong för alla med många frågetecken i börja. Vi var väldigt glada och tacksamma att vi fick träna. Men sen kom ju de ny restriktionerna och vi fick inte fortsätta men herrarna fick vilket var helt orimligt, men det löste sig till slut och de var intressant och se att hela samhället vart involverad vid dessa frågor.

– Som jag nämnde innan så är ju halva laget nytt men vi har ändå lyckats spela ihop oss så pass bra. Man hade ju önskat att de hade varit lite fler matcher då det behövs för att komma i fas och faktiskt se vad laget behöver jobba på och slipa på de sista detaljerna. Med de sagt så har vi fyra riktigt bra matcher i bagaget och alla spelare växer för varje match som gått. Vi har en riktigt bra känsla i truppen nu så det tar vi med oss till helgens match. 

Sen comebacken har hon hamnat i målprotokollet två gånger. Nu väntar kvartsfinalspel där man möter Slutspelsdebutanten Hittarps IK från Helsingborg, ett motstånd som De Brun Kenk inte är bekant med men hon ser fram emot att få möta.

– Jag har inte så jättebra koll på Hittarp, men det verkar vara ett lag som håller på att skolas in i sporten, vilket är oerhört viktigt för att sporten ska växa och ta rätt riktning här i Sverige. Det ska bli kul och möta ett lag man inte mött förut. Nu är det vinna eller försvinna så det finns inget att hålla tillbaka med. Vi har ett mål och för att nå det måste vi ta oss förbi alla hinder en match i taget, avslutar hon.

Järla IF inleder kvartsfinalen mot Hittarps IK borta på lördag.