Ternström: ”Det kändes som att vi saknade någonting”

Inför förra säsongen blev IFK Göteborg pionjärer i svensk futsal som den första stora fotbollsföreningen som började satsa på futsal. Sedan dess har en rad klassiska föreningar från allsvenskan och superettan hakat på trenden.

En person som hade en viktig roll i bildandet av IFK Göteborg Futsal är Lars Ternström, förbundskapten för F17-landslaget och tvåfaldig svensk mästare med IFK Göteborg/GFC. I ett reportage i magasinet Match berättar Ternström om vad som fick honom att ta nästa steg.

– Det kändes som att vi saknade någonting, bland annat ett engagemang på läktarna. I GFC fanns inte det där extra drivet att göra det där lilla extra. Det var fortfarande mest på hobby-nivå. Publiken fattades och vi spelade i sunkiga idrottshallar, men det var bra nivå på spelarna. Då började jag att fundera.

Ternström kontaktade IFK Göteborg och satt i flera möten med akademichefen Roger Gustafsson.

– Vi diskuterade synergierna för IFK:s ungdomsspelare. Att man kunde spela futsal på vintern. Men även hur IFK skulle göra med spelarna som inte fick a-kontrakt. Jag föreslog att Göteborg Futsal Club skulle heta IFK Göteborg och det tyckte Roger lät spännande.

Frågan kom upp i IFK:s styrelse, och sedan gick förslaget igenom. Första säsongen under IFK:s vingar blev en stor succé som toppades med ett SM-guld.

– Med respekt för IFK Göteborgs varumärke kunde vi inte göra någonting halvdant. Vi fortsatte att vara oss själva, men genom att ta små steg och hitta synergier. Och det blev en fantastisk säsong. Vi fick med oss supportrarna från början. Spelarna fick springa in till ”Snart skiner Poseidon”. Det kunde inte bli bättre. Bara att få spela i Blåvitts dräkt gjorde att spelarna höjde sig en nivå.

Efter två raka SM-guld med GFC och IFK Göteborg så hoppade Lars Ternström nyligen av uppdraget som tränare. Idag är Ternström förbundskapten för flicklandslaget i futsal och han är också aktuell för Sveriges första Idrottsgymnasium med futsal-profil.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img