Hem Blogg

Förra SFL-klubben utgår från division 1

0

För två säsonger sedan slutade Libertá FC på en tiondeplats i Svenska Futsalligan, detta som nykomling där dem bland annat skrällde mot dåvarande mästarna Hammarby IF med en bortaseger.

Föregående säsong blev dock inte lika kul för den Stenungsundsbaserade föreningen. Den andra halvan av SFL-säsongen fick dem genomföra med minimal trupp och förlusterna avlöste varandra. Facit blev en jumboplacering och därmed nedflyttning till division 1.

Dock så verkar det inte bli någon omstart i den näst högsta serien för Libertá. När Svenska Fotbollsförbundet presenterade de olika serierna för division 1 så fanns inte Libertá med i division 1 Västra Götaland. Även Örebroklubben Latorps IF utgår från division 1.

Dessa två lag ersätts av Katrineholm City FC och Spårvägens FF.

LÄS ÄVEN: Så spelas SFL-premiären

LÄS ÄVEN: Tränarna lämnar SFL-kvartetten

KLART: Flera tränarförändringar i SFL

0

Den 30 September drar den nya säsongen av Svenska Futsalligan igång där Norrköping FK tar emot mästarna Örebro SK Futsal, men redan nu är det klart att minst en tredjedel av ligaklubbarna kommer att ha en ny huvudtränare.

MISSA INTE: Så spelas SFL-premiären

Det är sedan tidigare klart att Borås AIK får klara sig utan Ismet Tursic som lämnar uppdraget som tränare. Samma sak gäller även Örebro FC som tappar dansken Nikolaj Saabye som kom till Örebro mitt under föregående säsong.

IFK Uddevalla som föll i SM-finalen mot Örebro SK tappar Angelo Vega och Mikael Vega, fd Alfredsson som tränare. Dock så blir duon kvar i föreningen under andra roller.

Han tar över IFK Göteborg

IFK Göteborg kommer nästa säsong att tränas av landslagsspelaren Fehim Smajlovic som ersätter Petrit Zhubi som tidigare har tränat laget.

Den uppmärksamme kunde redan den 1 Maj läsa att Smajlovic skulle bli ny huvudtränare i IFK Göteborg, detta i samband med att klubben gjorde en nyhet om att de öppnade upp för provspelare. Den officiella presentationen av Smajlovic kom dock den 19 Juni.

SFL: Så spelas premiären

0

Nu har spelschemat för den kommande säsongen av Svenska Futsalligan spikats.

Grundserien i SFL smygstartar redan den sista dagen i September där de regerande mästarna Örebro SK Futsal gästar Norrköping FK i Mässhallen. För Norrköping blir detta andra säsongen i rad som de inleder serien mot svenska mästarna.

Nykomlingarna FC Rosengård och Västerås AFG inleder på bortaplan mot Stallarholmens SK och AFC Eskilstuna. Fullständigt schema för seriepremiären finns nedan.

Premiäromgången

30 September

19.00: Norrköping FK – Örebro SK Futsal

1 Oktober

16.00: Stallarholmens SK – FC Rosengård

2 Oktober

14.00: IFK Göteborg – Skoftebyns IF

16.00: Hammarby IF – Borås AIK

17.00: Örebro FC – IFK Uddevalla

AFC Eskilstuna – Västerås AFG

SFL: Klara nyförvärv och spelarförluster

0

Här samlar Futsalmagasinet samtliga nyförvärv och spelarförluster som skett i SFL inför säsongen 22/23. Uppdateras kontinuerligt.

AFC Eskilstuna

IN: 

UT:

STANNAR:

Borås AIK

IN:

UT: Ismet Tursic (Tränare)

STANNAR:

Hammarby IF FF

IN: Adnan Cirak (Stallarholmens SK), Mikael Hedlund (Ledare)

UT: Fredrik Arvidsson (Slutar), Sebastian Holmqvist (Slutar), Josef Rakez (Ledare)

STANNAR:

IFK Göteborg Futsal

IN: Fehim Smajlovic (Tränare)

UT:

STANNAR:

IFK Uddevalla Futsal

IN:

UT: Angelo Vega (Tränare), Mikael Vega (Tränare)

STANNAR:

FC Rosengård

IN:

UT: 

STANNAR:

Norrköping Futsal Klubb

IN:

UT:

STANNAR:

Skoftebyns IF

IN:

UT:

STANNAR:

Stallarholmens SK

IN: Rafael Giogiro

UT: Adnan Cirak (Hammarby IF)

STANNAR:

Västerås AFG

IN:

UT:

STANNAR: 

Örebro FC

IN:

UT: Nikolay Saabye (Tränare), Dildar Caliskan

STANNAR:

Örebro SK Futsal

IN: 

UT:

STANNAR: 

Futsal: Allt du behöver veta om den eleganta sporten

0

Vad är egentligen futsal? Det är säkert en fråga som många ställer sig. Men den frågan är ganska lätt att besvara, eftersom futsal är den officiella inomhusfotbollen i världsförbundet FIFA. Namnet ”Futebol de Salao” kommer från portugisiska och betyder ”inomhusfotboll”. Denna sport har alltså sitt ursprung i Sydamerika. Här, liksom inom alla sporter, är det mycket populärt att satsa, och ett besök på oddsbonus360.se är ett bra ställe att göra det på.

Hur länge har futsal spelats?

Futsal är för övrigt inte alls en ny sport, eftersom den uppfanns av en lärare i Uruguay för cirka 70 år sedan. I början spelades spelet som han uppfann för unga människor utomhus. Under tiden har futsal blivit mycket utbrett och spelas i över 100 länder. Spelet är särskilt populärt i Brasilien och Uruguay, men även i Spanien, Portugal, Italien och Nederländerna, medan det fortfarande är i sin linda i Tyskland. Men fler och fler supportrar finns nu här och fotbollen främjar futsal mycket. Megastjärnorna Lionel Messi, Neymar och Cristiano Ronaldo växte upp med denna sport. Det är inte förvånande att denna sport har många fans i Brasilien, eftersom Brasilien helt klart är bollvirtuosernas land.

Futsal och skillnaderna mot inomhusfotboll

Futsal är en variant av fotbollsspelet och är FIFA:s officiella inomhusfotboll och småskalig fotboll. De första skillnaderna mellan futsal och inomhusfotboll finns redan i de olika spelplanen. Även om futsal och inomhusfotboll båda är varianter av fotboll skiljer sig de två sporterna avsevärt åt.

Antalet spelare och mål

Futsal har bara fem spelare på planen. Dessutom spelas futsal på handbollsmål. I princip gäller DFB:s regler för inomhusfotboll, men offside-regeln gäller inte här. Där består laget av 12 spelare, men endast 6 spelare per lag får vara på planen.

Målen i inomhusfotboll är två meter höga och antingen tre eller fem meter breda. Framför målet finns det sex meter djupa och rektangulära straffområdet. Om ett tre meter brett mål används är straffpunkten sju meter. Om målet däremot är 5 meter brett är straffpunkten 9 meter. I futsal är straffpunkten däremot 6 meter.

Spelets längd

I både futsal och inomhusfotboll pågår en match i två halvlekar. Medan en halvlek i inomhusfotboll varar 15 minuter, varar spelet i futsal 2 x 20 minuter och det kan finnas en time-out per lag per halvlek. I båda sporterna finns det ingen gräns för hur många byten som kan göras i farten.

Bollen

I inomhusfotboll, liksom i utomhusfotboll, används en vanlig fotboll. Futsal spelas däremot på ett annat sätt. Här används en något mindre boll med mindre studs. Detta gör att bollen är mycket lättare att kontrollera i futsal och stannar på marken. Detta är särskilt fördelaktigt vid direktspel. Det finns en annan skillnad i inkastningen. Medan inkast används i inomhusfotboll, används inspark i futsal. Insparken måste tas inom fyra sekunder.

Att bryta mot reglerna i futsal och inomhusfotboll

I futsal finns det en annan speciell egenskap när det gäller en foul. Här räknas foulet som en lagfoul. Dessutom får det generiska laget en direkt frispark (tiometersstraff) utan mur för varje ytterligare foul från och med det sjätte lagfelet per halvlek. På sätt och vis skapas här en situation som liknar en straffspark, eftersom bollen här kan presenteras till tiometersgränsen. Situationen är dock annorlunda i inomhusfotboll, eftersom frisparkar alltid måste tas indirekt.

Domare

Eftersom futsal är ett mycket snabbt spel, vissas det också av två domare. För bara en domare skulle spelsituationen helt enkelt bli för mycket. I det här fallet finns det en huvuddomare som fattar beslut i en tvistig situation. Tack vare den restriktiva tolkningen av reglerna förhindras hårt och överdrivet fysiskt spel i futsal.

Gula och röda kort

Det finns en mer sträng regel för bakåtpassning i futsal. Detta innebär att om bollen kommer från den egna målvakten får denne endast passa bollen med foten om bollen redan har passerat mittlinjen eller om bollen redan har rörts av motståndaren. Om ett rött kort utdelas får spelaren i fråga ersättas av en annan spelare efter två minuter.

Andra skillnader i reglerna

Som redan nämnts är bollen den mest uppenbara skillnaden. Futsalbollen är storlek 4 och väger 410-440 gram, vilket är samma vikt som en vanlig fotboll, som är storlek 5. Dessutom har futsalbollen optimerats med hänsyn till inomhusgolvets skick.

Fortsättning

Om bollen går i sidled rullas den inte in som i inomhusfotboll, utan sparkas in. Efter senast 4 sekunder måste spelet startas om efter ett avbrott. Detta leder till ett betydligt högre tempo i spelet. Å andra sidan resulterar detta också i den ändrade regeln om bakåtpassning. Om målvakten har rört bollen och lämnat den till en lagkamrat får målvakten bara spela bollen igen på egen planhalva om bollen tidigare har rörts av en spelare i motståndarlaget.

Varje lag har rätt till en time-out på en minut per halvlek. I princip räknas alla fouls i futsal som resulterar i en direkt frispark. Därför får motståndarlaget efter den sjätte foulen en straffspark från tiometerslinjen. Från sex meter tas en normal straffspark.

Så var SFL-säsongen

0

Svenska Futsalligan, SFL, avslutades nyligen med en rafflande SM-final i Örebro där hemmalaget Örebro SK säkrade sitt första guld. Silver blev det till IFK Uddevalla.

Säsongen 2021/2022 i Svenska Futsalligan, SFL, är över. Det som inleddes under hösten i fjol avslutades lördagen 2 april. Om man tittade till oddsen inför säsongen var ÖSK Futsal utan tvekan en stark guldkandidat. Många har hittat till futsaloddsen för att hitta sina spel, och med en bonus hos campobet kan man också spana in sitt kommande.

Hur var egentligen säsongen, då? Vi kan väl ta en liten återblick.

Fredagen 17 september sparkades det hela igång med mötena Norrköping Futsal Klubb–Hammarby IF FF och Libertá Futsal Club–IFK Göteborg Futsal. Där blev det två stycken planenliga vinster för storklubbarna Hammarby IF FF och IFK Göteborg Futsal.

Sedan rullade det på. Det blev tydligt att Libertá Futsal Club och Torslanda IK Futsal skulle få det kämpigt den här säsongen, samtidigt som det allt mer mot slutet blev tydligt att Örebro SK Futsal och IFK Uddevalla Futsal skulle bli de två lagen som skulle tampas om grundseriesegern.

Det blev, efter hela 22 omgångar, Örebro SK Futsal som vann grundserien med 56 inspelade poäng. Tvåan IFK Uddevalla Futsal skrapade ihop 54 poäng. Hammarby slutade trea på 44 poäng, Stallarholmens SK fyra på 40 poäng, Norrköping Futsal Klubb överraskade och knep en femteplats på 35 poäng, Skoftebyns IF sexa på lika många, IFK Göteborg Futsal sjua på 31 och den sista slutspelsplatsen tog Borås AIK med 29 poäng. I ingemansland landade Örebro Futsal Club och AFC Eskilstuna. I division 1 nästa säsong spelar Torslanda IK Futsal och Libertá Futsal Club då de slutade näst sist respektive på sista plats i tabellen.

Kvartsfinalerna

I kvartsfinalerna besegrades Hammarby IF FF sin motståndare Norrköping FK via två raka segrar, samtidigt som IFK Uddevalla Futsal vann två tajta möten med Skoftebyns IF Futsal. På andra håll lyckades såväl ÖSK Futsal och IFK Göteborg Futsal vända sina underlägen från match 1 till segrar och avancemang i returmötena.

Semifinalerna

Där inledde Örebro SK med en säker 3–0-seger borta mot Blåvitt samtidigt som Hammarby och IFK Uddevalla delade lika. I returmötena drog ÖSK iväg ytterligare och IFK Uddevalla imponerade på hemmaplan och tog sig vidare.

Finalen

Även det här året blev det final i Gamla Idrottshuset, Örebro. Örebro SK Futsal mot IFK Uddevalla Futsal. Det blev en minst sagt rafflande tillställning inför storpublik. Den neutrale åskådaren skulle dessutom inte bli besviken då det hela var jämnt hela vägen till slutsignal. Efter 2–2 tog sig matchen till förlängning. Där lyckades hemmalaget dra det längsta strået och kunde säkra klubbens första SM-guld i futsal.

Stort grattis Örebro SK Futsal – svenska mästare 2021/2022.

KLART: ÖSK Futsal tar historiskt SM-guld

0

Örebro SK Futsal är Svenska mästare för första gången någonsin efter att ha besegrat IFK Uddevalla i SM-finalen.

Efter förra säsongens finalnederlag så var ÖSK Futsal tillbaka i Gamla Idrottshuset för en ny final och de 1652 åskådarna fick en match som minst sagt var finalvärdigt.

Det var en jämn match mellan två skickliga lag som slutade 2-2 efter full tid efter att ÖSK kvitterat med knappt fyra minuter kvar genom jokerspel, och matchen togs därmed till förlängning.

Väl i förlängningen så tog ÖSK ledningen genom Bebé vilket man håller första förlängningen ut. Det som skulle ta fokus från finalen var de avbrott som uppstod under matchen, inte dem avbrott som var ett resultat av slitna hemmaspelare utan avbrott som genererade på grund av att publik kastade in föremål på planen.

Detta skedde en gång under första halvlek från hemmaläktaren men under förlängningen blev det flera avbrott efter att bortasektionen kastat in saker. Efter ett tag kunde resten av förlängningen återupptas och kort därefter ökar ÖSK på sin ledning efter ett solomål av Morales.

Uddevalla försökte därefter att satsa allt på jokerspel men ÖSK vinner i slutändan matchen med 6-3 och är därmed historiska svenska mästare.

Matchfakta

SFL-slutspel: Final

Örebro SK Futsal – IFK Uddevalla 6-3 (1-1)

Målen, ÖSK: Washington 2, Maicon Tauan, Bebé, Sergio Morales 2

Målen, Uddevalla: Albert Hiseni, Nadim Raisi

Finalklart i SFL – ÖSK Futsal till sin andra raka final

0

Den svenska säsongen börjar nå sitt slut när det gäller klubblag och ikväll ska det avgöras vilket lag som tar hem SM-guldet.

Dem två senaste säsongerna har Hammarby IF varit den stora maktfaktorn i SFL med två SM-guld på lika många säsonger.

I semifinalen blev det dock uttåg för de regerande mästarna när de föll mot IFK Uddevalla. Efter att ha kryssat i det första mötet så skulle Uddevalla sedan gå vinnande ur returen med 4-1. Totalt vann Uddevalla semifinalen med 6-3 efter två spelade matcher.

I och med segern så har Uddevalla chansen att ta sitt första guld sedan säsongen 2018/19 då de vann sitt senaste SM-guld, vilket också var den tredje i följd för dem. Bland dessa tre SM-guld så hittas ett guld från säsongen 2017/18 då dem besegrade Örebro FC i Gamla Idrottshuset.

Andra raka finalen

IFK Uddevallas motståndare blir Örebro SK Futsal som vann SFL:s grundserie och som har tagit sig fram till SM-finalen som blir deras andra raka.

För ÖSK så blev det en odramatisk semifinal när de tog emot IFK Göteborg. De hade 3-0 inför returen och den skulle sedan sluta 9-3. Totalt blev semifinalen 12-3 efter två spelade matcher.

I och med detta så får ÖSK hemmafördel i finalen för andra säsongen i rad.

Finalen spelas klockan 18.00 ikväll.

Årets första damlandskamper väntar – fem spelare debuterar

0

RFL-säsongen är över men landslagssäsongen är dock inte det. Nu innan helgen åker damlandslaget ner till Levice för att möta Slovakien i en dubbellandskamp.

Landskamperna som väntar blir alltså årets första för förbundskaptenen Gabriel Dias och hans trupp. Ursprungligen så skulle dem första matcherna ha skett i början av föregående månad mot Ukraina men den samlingen ställdes in på grund av pandemin.

Kalenderårets första matcher kommer istället mot Slovakien och Gabriel Dias har till denna samling tagit ut 15 spelare där Malin Fors, Ida Valleneius, Anna Meijer, Matilda Stegius samt Ronja Andersson är debutanter.

Första landskampen spelas klockan 19.30 på söndag. Returen spelas klockan 17.00 på måndag.

Truppen

Målvakter

Hilma Lundqvist, GAIS Futsal

Ronja Andersson, Örebro FC

Utespelare

Isabel Maria Aguliar, Hittarps IK

Diala Elia, Södertälje FC

Malin Fors, GAIS Futsal

Nanna Jansson, Joventut D’elx FS

Hanna Jensen, Hittarps IK

Susan Kiryo, Södertälje FC

Malin Larsson, GAIS Futsal

Linda Lundström, Djurgårdens IF

Anna Meijer, Djurgårdens IF

Rebecca Rolin, Djurgårdens IF

Ida Valleneius, GAIS Futsal

Madeleine Stegius, Djurgårdens IF

Matilda Stegius, Djurgårdens IF

Så slutade helgens semifinaler

0

SM-slutspelet på herrsidan har nu nått semifinal och under helgen inleddes den de första matcherna i den rundan.

MISSA INTE: Han byter landslag

Fjolårssäsongens silverlag Örebro SK tog en viktig skalp när dem bortaslog IFK Göteborg med 3-0 efter bland annat två mål av brassen Bebé. I och med detta så har dem ett fint försprång inför returen hemma i Gamla Idrottshuset.

I huvudstaden tog mästarna Hammarby IF emot IFK Uddevalla. Uddevalla inledde bäst och gick till paus med 2-1 men som förr så levererade Hammarby en starkare insats i andra halvlek. Matchen slutade 2-2 och semifinalen är helt öppen inför returen i Agnebergshallen.

Returerna spelas nu på söndag.

Resultat

IFK Göteborg – Örebro SK Futsal 0-3

Hammarby IF – IFK Uddevalla 2-2

LÄS ÄVEN: GAIS Futsal vinner SM-guld

LÄS ÄVEN: Stjärnan tillbaka i landslaget