INFÖR SFL: Blåvitt vill fortsätta regera

IFK Göteborg Futsal, Sveriges bästa lag. Nu är det dags för de regerande mästarna att kliva in i Futsalmagasinets artikelserie ”Inför SFL”.

Futsalmagasinet har fått några ord med lagets tillförordnade tränare, och lagkapten, Nicklas Asp, som ser fram emot det som komma skall.

Vad har ni förändrat/utvecklat spelmässigt sedan i fjol?

– Inga drastiska förändringar spelmässigt, men vi kommer att korrigera vårt anfallsspel något i SFL. Utvecklingsmässigt tror jag vi redan tagit ett litet kliv sedan SM-finalen i februari, i och med sommarens och höstens europaspel. Inbillar mig att vi blivit lite bättre på nästan alla plan. Det är oerhört nyttigt och värdefullt att spela internationella matcher. Samtidigt har vi långt kvar och en tydlig bild om vad vi behöver och ska bli bättre på.

Vilken spelidé blir det denna säsong?

– Kommer inte att gå in i detalj…men aggressivt, rörligt och smart.

Om du fick drömma, vilken spelare skulle du vilja ha i ditt lag?

– Miguelin, spanska landslaget, och ElPozo Murcia. Komplett futsalspelare. Snabb, teknisk, tvåfotad men framförallt oerhört intelligent. Fick möjligheten att spela mot honom för något år sedan med landslaget. Aldrig mött en bättre spelare.

Några styrkor som ni vill skryta om?

–  Nej, men vi har under flera år satt futsaltaktik och samarbete i centrum. Det anser jag vara den absolut största anledningen till att vi haft bra resultat. När du känner personen bredvid dig på planen och du vet vad du ska göra, då kommer din förståelse för spelet och individuell skicklighet mycket fortare att utvecklas. Det kanske är den filosofin som är vår främsta styrka.

Vilket lag är värst att möta?

–  Oj…hela södra serien är oerhört tuff i år. Känns som att den kan sluta hur som helst. Uddevalla är givetvis det första laget jag tänker på. Dom har tagit stora kliv de senaste åren. Ska bli intressant att se hur laget ser ut i år. Men det finns fler. Forna storlaget Skövde är tillbaka. Malmö har något intressant på gång. Skoftebyn är det lag jag tycker har utvecklats mest rent futsaltaktiskt, blir ett tufft motstånd. Tiden när det fanns enkla matcher och bekväma segrar är förbi och det är precis det ligan behöver för att fortsätta växa.

Hur ser du på svensk futsal, vad behöver ni för att bli starkare internationellt?

–  Taktik, taktik, taktik. Det är en stor taktiskt skillnad på de bättre lagen ute i Europa och svensk futsal. Men det är och andra sidan inte så konstigt. Futsal är en ung sport i Sverige i relation till andra länder. Men utvecklingen de senaste åren visar på att vi är på god väg att komma ikapp. Jag är övertygad om att vi fortsätter i denna takten så ska vi kunna mäta oss med världseliten inom några år. Ju mer internationella matcher vi spelar desto mer lär vi oss.

Någon spelare som vi bör ha extra koll på?

– Ja, eller två. Morten Ravlo och Haidar Bejan. Morten är en norsk landslagsspelare (50+ landskamper) som var med oss i Uefa futsal cup. En intelligent spelare med rutin och stor futsalkunksap. Kommer förmodligen inte vara med hela säsongen men en stor del. Haidar är en futsaltalang med stor potential. Har spelat med oss något år men fokuserat mer på futsal än fotboll under hösten och det märks direkt. Kommer bli bättre och bättre under säsongen.

Vem tror du vinner SM i år?

– IFK Göteborg Futsal.

Även Christopher Solberg ser fram emot säsongen, och här några ord med målvakten.

Hur har du laddat inför säsongen?

– Vi laddade inför säsongen med en träningsturnering i Göteborg med flera andra nordiska lag. Nordic Cup för klubblag. Sedan har det varit spel i Preliminary Round i UEFA Futsal Cup, som ledde till avancemang i Main Round. Så det känns som om att vår säsong började för länge sedan.

Hur många träningar har ni i veckan?

– Just nu ligger vi runt 2 – 3 träningar i veckan beroende på hur det ser ut med halltider osv.

Tränar du extra?

– Tränar extra när det finns tid för det.

Vilket lag blir er tuffaste motståndare i år tror du?

–  Tuffaste motståndet beror på vilka vi får möta från SFL Norra i semifinal. Lagen i Södra serien har vi bra koll på. Skulle nästan vilja säga att vi är våra egna tuffaste motståndare. Det är oftast när vi inte är påkopplade när vi går in till match som vi får problem . Om alla är fokuserade och vi gör det vi ska så är det inte många lag i Sverige som stör oss.

Fakta: IFK Göteborg Futsal

Placering i fjol: Etta i SFL Södra
Nyförvärv: Morten Ravlo, Anton Lundqvist, Fredrik Karlsen, William Nimbs.
Spelarförluster: –

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img