Mardrömsscenariot – Blåvitt i SFL-kval

Vi går mot ljusare tider och snart är vår älskade futsalsäsong över. Däremot har vi ett väldigt spännande slutspel framför oss med Uddevalla och Borås från den södra serien och ÖFC plus ett lag till från den norra serien. Dock lever serien i högsta grad i botten av tabellen där flera lag slåss för att stanna kvar i högstaligan. Därför har jag ”nördat” ner mig lite i bottenstriden av SFL Södra.

Jag tänkte börja med att definiera vad jag anser är bottenstriden. Jag har kollat på tabellen och identifierat fyra lag som rent teoretiskt riskerar kvala/åka ur SFL Södra. Skoftebyns IF med sina 19 poäng kan inte hamna på kvalplats och därmed räknar vi även bort Malmö City FC, Borås AIK och IFK Uddevalla ur leken. Det var väl det enkla. Kvar står vi då med fjolårsmästarna IFK Göteborg, Torslanda IK (före detta Avenyn), FC Mellerud och Skövde United FC.

Här kan ni se alla matcher som rör bottenstriden. Matcherna är skrivna där den första matchen ligger närmast i tid och resterande matcher är fallande, längre fram i tiden. Med reservation för eventuella ändringar, kolla exakt tid och datum här.

Som ni kanske ser är det endast två matcher där inte motståndaren är ett annat lag från botten vilket gör att serien verkligen kommer leva in i det sista. Lagen som ligger där i botten och slåss kommer få gå ett par riktigt häftiga drabbningar mot varandra.

Jag har nedan försökt summera lagens framtid med ett värsta och ett bästa scenario. Även kommande matcher samt antal poäng i nuläget, som står inom parentes efter laget, finns med. Jag inkluderar en tabell för de fyra lagen med en förklaring samt en rad där jag skriver ner de 1, X, 2 som behövs för varje scenario/tabelläge. Notera att poängen som står skriven är uträknad efter de matcherna där ett visst resultat behövs och inte är slutgiltigt. Jag har endast lagt till de poängen som behövs för varje scenario och de som inte spelar någon roll för utfallet (om laget i fråga kommer klara att slippa kval/nedflyttning) är inte medräknade. Där resultatet inte spelar någon roll för utfallet står 1, X, 2 angivet i tippningen och visar också hur beroende lagen är av varandra.

Detta kan även härledas till sannolikhet, desto mer beroende man är av andra lag, desto mindre är sannolikheten för att något skall hända. Glöm dock inte att detta är futsal och allt kan hända!

För att inte göra det mer komplicerat än vad det är har jag räknat bort ett läge där ett scenario avgörs på målskillnad eller liknande, vilket ni kan räkna på själva J . Det enda jag vill tillägga där är att FC Mellerud ligger på -29 i målskillnad och Skövde -28 vilket gör att för båda dessa lagen kommer det vara oerhört viktigt att vinna med fler bollar än de andra. Även Torslanda med sina -16 kanske skall passa sig då vi har varit med om en del målrika matcher denna säsong…

Aja, nog med förklarande från mig, har ni frågor så fråga mig. Vi kickar igång med IFK Göteborg som är regerande mästare och enligt mina kalkyler i värsta fall kan hamna på en kvalplats.

IFK Göteborg (19p):

Foto: Tobias BW Granberg.

Jag funderade ett tag på att döpa om ”värsta scenariot” till ”mardrömsscenariot” till och med… Regerande mästarna IFK Göteborg har nog överraskat många, dessvärre negativt, genom att inte alls återupprepa succén från förra säsongen. Man har tappat en viktig spelare i Mathias Etéus och kanske var även tappet av bland annat Anders Magnusson (nu tränare), Erik Svensson (slutat) och Lars Ternström tyngre än vad man själv trodde? Här är deras nästkommande matcher och deras värsta/bästa scenario.

  • Torslanda IK (H) 2017-02-04 13:00
  • FC Mellerud (B) 2017-02-11 16:00

Värsta scenariot:

(Alt 1) Förlust i båda matcherna samt att Torslanda – Mellerud slutar oavgjort, Mellerud vinner över Skövde och att Torslanda vinner eller spelar lika mot Borås. Skulle leda till att IFK Göteborg slutar på en kvalplats.

Eventuellt Torslanda 16 poäng om de vinner mot Borås.

(Alt 2) Förlust i båda matcherna samt att Mellerud vinner över Torslanda och Skövde samtidigt som Torslanda vinner över Borås.

Bästa scenario: Vinst i båda matcherna garanterar att man inte får kvala.

 

Torslanda IK (18p):

Foto: Catrin Mattsson

Torslanda, före detta Avenyn, som inledningsvis hade siktet på playoff-plats slåss bland annat med rivalen IFK Göteborg, där ett mäktigt derby kvarstår. Har genomgått en liten generationsväxling genom bland annat upplockandet av Isak Larsve (född 00!). Viktigt för dem att vara kvar om ungdomssatsningen skall falla väl ut? Här är deras kommande matcher och scenarion.

  • FC Mellerud (H) 2017-01-28 18:00
  • IFK Göteborg (B) 2017-02-04 13:00
  • Borås AIK (H) 2017-02-11

Värsta scenariot: Förlust i alla matcher samt att Skövde vinner båda sina innebär nedflyttning för Torslanda.

Bästa scenariot: Vinst i alla tre matcherna garanterar att man inte får kvala.

FC Mellerud (16p):

Laget som vår skribent Tobias Coster skall sponsra med häst och vagn till bortamatcherna har haft det svårt och harvat hela säsongen i den nedre regionen av tabellen. Har flertalet intressanta spelare men kanske saknar erfarenhet och den taktiska kunskap som krävs i SFL? Lyckades besegra IFK Göteborg tidigare under säsongen så potentiell finns. Deras kvarvarande matcher och scenarion? Hittar ni givetvis nedan:

  • Torslanda IK (B) 2017-01-28 18:00
  • Skövde United FC (B) 2017-02-05 15:00
  • IFK Göteborg (H) 2017-02-11 16:00

Värsta scenariot: Förlust i alla tre matcher skulle innebära nedflyttning.

Bästa scenariot: Vinst i alla tre matcherna garanterar att man inte får kvala.

Skövde United FC (11p):

Laget med SFLs kanske största fixstjärna Sargon Abraham som dessvärre för Skövde skrev på för Degerfors i fotbollen och stoppas från mer spel. Slog Torslanda i säsongens första match men har inte vunnit sedan dess, nu är ett måste om man vill undvika nedflyttning eller kvalspel. Spelade senaste lika mot Borås, kan man ta med sig den fina prestationen in i nästkommande matcher? Vi får se om de klarar av sitt kommande motstånd och vilka scenarion jag givit dem:

  • FC Mellerud (B) 2017-02-05 15:00
  • Skoftebyns IF (B) 2017-02-11 16:00

Värsta scenariot: Förlust i båda matcherna skulle innebära nedflyttning.

Bästa scenariot: Vinst i båda matcherna, Torslanda IK – FC Mellerud slutar oavgjort eller vinst för Mellerud samt förlust båda matcher för Torslanda (IFK Göteborg, Borås AIK), eller en oavgjord och en förlust.

(Eventuellt Torslanda på 10 poäng om de spelar lika mot Borås)

Ganska mycket att ta in men summa summarum är ändå att det är en väldigt intressant tid framför oss, även för de som inte hejar på slutspelsklara Borås eller Uddevalla i SFL Södra. Jag tror inte något lag är sugen på att kvala och definitivt inte att åka ut direkt.

Med dessa fakta tänkte jag fortsätta analysera och ge min spekulation på hur det kommer att gå, dock väljer jag att göra det i nästa artikel som kommer imorgon. Hur tror ni att det går? Kommentera, skriv till mig på twitter @bwgranberg eller maila mig på [email protected] så skall jag försöka ta upp det i mitt inlägg imorgon.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img