EXKLUSIVT: Följ med på en matchdag med Sveriges främsta domare

2
Fredrik Nilholt, Ademir Avdic och Kastriot Gerxhaliu. Foto: David Gerd.

”Kom igen, nu kör vi boys”

Det blir det sista de tre domarna Ademir Avdic, Fredrik Nilholt och Kastriot Gerxhaliu säger till varandra innan de beger sig ut mot planen. Där ute är lagen redan i full gång med sina uppvärmningar. IFK Uddevalla kör en form av den så klassiska ”kvadden”, medan IFK Göteborg är igång med skott mot målvakten Christopher Solberg.

– 30 minuter innan match brukar vi ha som hållpunkt att gå ut på planen, berättar matchens andradomare, Fredrik Nilholt.

Men om du tror att domarna precis anlänt vid den tiden, då tror du fel. Det finns en hel del viktiga punkter att gå igenom innan de slutligen kan gå ut och värma upp. Futsalmagasinet fick en exklusiv inblick i hur en matchdag ser ut för en domare. Vi fick följa med tre av Sveriges främsta domare under det heta mötet mellan IFK Uddevalla och IFK Göteborg. Ademir Avdic, Fredrik Nilholt och Kastriot Gerxhaliu.

Jag dyker upp en timme och en kvart innan matchstart. De tre domarna väntar på mig nere i ett av omklädningsrummen. Där sitter de med den fika som IFK Uddevalla har ordnat.

– Vill du ha kaffe så är det bara att ta. Fast vi fick tyvärr bara tre muggar, säger Nilholt som en liten pik mot arrangerande IFK Uddevalla.

Men som en ängel från ovan tittade hemmalagets tränare Mikael Alfredsson in just därefter och undrade om domarna ville ha något.

– Jag fixar muggar, säger han och sedan kollar mot mig med glimten i ögat:

– Nä men vad fan, har ni bjudit in media till er i dag? Skämt åsido, lycka till hörni.

Han försvinner iväg. Domarna har börjat förbereda sig på vad som kan komma och bli en av de hetaste matcherna den här säsongen. Visst hade det nog varit lite extra om IFK Göteborg hade haft något att spela för, men i en sådan här match spelar inte det någon roll, säger domarna enhälligt.

– Det handlar om prestige i dag. Det spelar ingen roll vad tabellen säger, utan IFK Göteborg kommer göra allt de kan för att slå Uddevalla. Med en halvdan säsong i bagaget så vill de åtminstone kunna säga efter säsongen att ”vi slog i alla fall Uddevalla”. Det är viktigt för dem, säger Nilholt.

De tre domarna börjar sakteligen att byta om och testa sin utrustning. Fredrik Nilholt klistrar fast sitt Fifa-emblem på den för dagen gula tröjan. Trion plockar fram sin kommunikationsutrustning och ser så allt är som det ska.

– Det finns egentligen inget tvång på att använda sådana här. Men tycker man att det underlättar, så är det väldigt positivt att ha dem.

En fråga som jag känner mig tvingad att fråga är hur det fungerar när de blåser i pipan, då det egentligen borde bli ett fruktansvärt väsen i de andras öron.

– Det filtreras bort, åtminstone det mesta. Men efter varje halvlek och varje match så dånar det ju lite i öronen. Då vet man att hörseln fungerar i alla fall.

Förbereder ni er på något speciellt sätt inför matcherna?

– Det viktigaste när man pratar ihop sig inför en match är att man tar upp om det är några särskilda utmaningar i dag som väntar. Och lite vad man bör tänka på, och även hur viktigt det är att vi domare håller tag i matchen och hittar varandra. Hur vi delar upp det, så att vi har täckning över hela planen, och så lite särskilda situationer hur vi ska agera tillsammans. Vad som än kan hända. Det kan vara en masskonfrontation, eller en åskådare från läktaren. Det finns ju hur mycket som helst, säger Nilholt och lägger till:

– Förberedelser är A och O. Som Ademir (Avdic) sa innan så är det viktigt med ett aktivt förberedande arbete, att man är proaktiv hela tiden ute på planen. Det är inte många som ser hela tiden, men det gäller hela tiden att styra in matchen så att den hamnar där vi vill ha den.

Avdic fyller i:

– Man är ju oftast väldigt bra förberedd inför matcher, men sedan händer saker som man inte kan förutse. Sedan kan man ju alltid analysera efteråt, ”hur borde vi ha löst den här situationen?”. Det är ju också väldigt svårt att i viss mån kunna förbereda sig för allting. Det handlar ju mycket om erfarenhet, och det får man ju ofta av att ha varit med i speciella situationer. Då kan man lära sig av det, hur man ska hantera det.

Efter att de testat mig med lite frågor om regler, där jag tydligt får känslan av att majoriteten av spelarna inte ens har koll på det här, så börjar det bli dags för dagens domare 1, Ademir Avdic, att sätta igång med matchgenomgången.

– Vi måste vara tydliga från start. Det är superviktigt, så att alla spelare förstår att ”där är nivån”. Vi måste lägga den nivån från första början, om det nu än må vara i första sekunden eller tredje minuten.

– Annars då. Jo, Freddy du och jag har inte dömt sedan finalen ju.

– Det stämmer, så det är ju ett kärt återseende det här, instämmer Nilholt skrattandes.

– Nej, men det är väl inga konstigheter alls. Mycket snack i headsetet, kort och koncist hela tiden bara. Och med glimten i ögat när tillfälle ges, fortsätter Avdic.

Avdic, med en hel del inhopp från Nilholt, går igenom matchplanen. Han pekar ut på sin uppritade futsalplan var han vill ha sina medkomanjoner i de olika situationerna. Allt är glasklart. De tre domarna är precis lika laddade och redo som spelarna.

Klockan 20.00 är det matchstart. Det vitklädda hemmalaget IFK Uddevalla går ut på plan till publikens stora förtjusning, och där väntar det för dagen lilaklädda IFK Göteborg.

Matchen startar i ett rasande tempo, där båda lagen vill väldigt mycket. Det är gästerna som gör 1-0, men sedan vänder hemmalaget på steken – och det rejält.

7-1 skrivs slutresultatet till, och domarna lämnar planen precis på det sätt som de tidigare bestämt.

De går in och sätter sig i omklädningsrummet, och pustar ut. En väl genomförd match är till ända, och nu väntar en minst lika viktig genomgång. Det är dags att granska sig själv, sina medkumpaner och matchen. Med finns också en domarkontrollant, som fört anteckningar under matchen.

– Trots att Göteborg var avsågade, så ville de verkligen vara med i den här matchen. I alla fall i början, och det märktes tydligt. Det jag kan plocka ut från den första halvleken är en frispark vid mig. Det blir en rätt så fin träff, men frågan är om jag ska vänta på den eller inte, analyserar förstadomaren Ademir Avdic.

Diskussionen pågår en stund, där domarna får analysera sina ingripanden till en början. Sedan flikar domarkontrollanten in med det han har. Han vill helt enkelt se om domarna har uppfattat sina bedömningar på ett liknande sätt som han har.

Domarkontrollanten är nöjd.

– Ni gör en jättebra insats. Ni håller matchen där ni vill ha den, matchen igenom.

Analysen går mot sitt slut, och jag börjar få komma in i samtalet igen. Fredrik Nilholt tar ton, och berättar om en del svårbedömda situationer.

Ja, det är inte alltid tacksamt att vara domare i SFL – eller domare överhuvudtaget. Nilholt har varit med ett bra tag nu, och det märks att rutin spelar in huruvida spelare köper domslut eller ej.

– Vare sig man är stensäker på att man har rätt eller om man är tveksam måste man alltid sälja in det på ett bra sätt. Man måste övertyga spelaren att man har rätt.

Nilholt berättar vidare om domarens huvudsakliga uppgifter. Där är det kanske viktigaste direktivet hos en domare att skydda spelaren. Att gå in axel mot axel mitt på plan kan kännas helt normalt, men att göra likadant precis vid långsidan där det kan finnas ribbstolar måste bedömas på ett annorlunda sätt.

Vad tycker ni annars om svensk futsal? Vad behöver vi bli bättre på?

– Topplagen i SFL håller toppklass i Norden och Baltikum. Våra topplag skulle jag absolut säga är ikapp finnarna nu. De är lite bättre taktiskt, men det är nära nu, säger Nilholt och fortsätter:

– Kollar vi på spelare runt om i länderna vi mött, såsom Tjeckien till exempel, så är inte spelarna så väldigt mycket bättre. Men de har ofta en väldigt välutbildad tränare. Vi skulle kanske behöva få in välutbildade utländska tränare hit, och då handlar det nog om spanjorer eller portugiser. Där har vi en liten bit kvar.

Han utvecklar:

– Det jag tror på i förlängningen är en heltäckande riksserie med tolv lag. Inte två toppserier som vi har nu. Också även att vi har kvartsfinaler, så att fler lag får vara med i slutspelet. Och ingen jäkla final i Skåne, utan det måste vara där det drar publik. Min uppfattning är att det lag som får högst poäng i SFL ska få en hemmafördel, där matcherna spelas i bäst av tre.

Klockan börjar närma sig halv elva. Agnebergshallen står tom, och de båda lagen har hunnit lämna omklädningsrummen. Nu är det jag, domarna och vaktmästaren som huserar i lokalerna. Det är dags att knyta ihop säcken, och tacka för en väldigt intressant uppvisning. En uppvisning som fått mig att inse vilket arbete de svenska toppdomarna lägger ned.

Min avslutande fråga blir om de vill lägga till något. Om det finns någonting de känner att den svenska futsalpubliken ska veta om deras arbete.

– Jag tycker att man ska lägga fram att domarna inte alltid har det tacksammaste av uppdrag alltid, och att även vi domare går in och satsar rejält på det här. Precis som spelarna och ledarna gör. Med förberedelser och allt vad det handlar om. Vi har utbildningar, vi tränar och vi går alltid in för att göra en bra insats. Det här är en bedömningssport, och reglerna är inte alltid svartvita.

– Det handlar om att om man ger en domare respekt, så får man också den respekten tillbaka. Det finns alltid en ömsesidig respekt.

Avdic och Gerxhaliu nickar instämmande.

– Regelkunskapen är ganska dålig fortfarande. Det börjar bli bättre här och där, men det är fortfarande för dåligt på många ställen. Ledningen är sämst. Det skriks hit och dit, och det knappt innan man ens hunnit blåsa. Jämför det med att man sitter på sitt kontor, och att ens chef står med huvudet ovanför dig och kollar på din dator hela tiden. Så är det ungefär att vara domare. Du får aldrig höra när du gör något bra, men om du skulle göra fel däremot. Herregud.

– Det är ju lite det som är utmaningen för oss. Att kunna göra fel, men ändå få acceptansen hos lagen. Vi gör fel, vi är människor precis som alla andra.

Slutligen, hur sammanfattar ni matchen mellan IFK Uddevalla och IFK Göteborg?

– Intensiv, där man kan se att Uddevalla verkligen utvecklat sitt spel, säger Ademir Avdic.

De andra håller med.

Ja, de håller ju ihop de där tre. Tre av Sveriges absolut främsta domare. Ademir Avdic, Fredrik Nilholt och Kastriot Gerxhaliu. Futsalmagasinet fick äran att följa med och få en inblick i hur en matchdag ser ut för en domartrio.

Nu väntar nya uppdrag. Fredrik Nilholt reser till Litauen för att döma EM-kval. Och vem vet, kanske får de här tre det finaste av uppdrag. Att döma SM-finalen i Helsingborg.

Men först väntar sluttampen i SFL, och där är det inte bara spelarna som förbereder sig för tuffa och intensiva matcher. Även domarna kommer göra allt de kan för att gå därifrån och känna sig nöjda.

Det är inte två lag på planen. Det är tre.

2 KOMMENTARER

Det går inte att kommentera på denna artikel.