Futsalmagasinet presenterar: Johan Solinger

Futsalmagasinet växer för var dag som går – likt sporten vi alla älskar. Nu har vi på FM möjligheten att presentera ett mycket starkt nyförvärv till vår bloggsektion.

Johan Solinger kommer att driva tränarbloggen Taktiktavlan hos oss på Futsalmagasinet, vilket vi naturligtvis är mycket stolta över. Välkommen!

– Tackar som ödmjukast! Eller ta bort det där med ”ödmjukast” förresten. Mitt nyårslöfte de senaste tre åren har varit att bli bäst på att bli ödmjuk, men det har i ärlighetens namn inte gått så bra, säger Solinger.

– För mitt ego och min omgivning är detta ett extremt stort misstag och antagligen kommer redaktionen bli nedringd av bekanta och anhöriga som ber er att sluta klappa mig medhårs. Kruxet är bara att även om ni skulle få för er att vilja kritisera mig så skulle jag antagligen se det som ett bevis på att ”jag är något på spåren” och skulle på ett lika delar triumferande som provocerande sätt hånle och köra vidare. Det är så jag har startat ett par Twitterstormar de senaste åren. Alltid retar det någon. Så med det sagt så är ju detta den sämsta idén för alla mina bekanta och min egen självbild, men å andra sidan lär ju läsarna inte få en enda tråkig stund så ur det perspektivet blir det säkert underhållande. Det törs jag nog lova i alla fall.

Vem är Johan Solinger?

– Antagligen landets största besserwissertränare och Sveriges framtida förbundskapten inom futsal. Behöver du veta mer? Den långa versionen är att jag i grunden är en UEFA A-utbildad fotbollstränare som läst Tränarskap med inriktning mot fotboll på Halmstad Högskola och har tränat ett par lag i Göteborgsområdet, senast i BK Häckens damlag. För tillfället har jag tagit något av ett sabbatsår för att förkovra mig mer inom mitt gebit och gör lite småuppdrag för både förbund och klubbar när tiden faller mig in, men tanken är att relativt snart axla rollen som huvudtränare igen då suget börjar infinna sig. Men det kräver ju också att uppdraget i sig är intressant, men hör en SFL-klubb av sig skall jag absolut lyssna.

– Futsal blev jag intresserad av 2013 då jag sökte nytt tränaruppdrag då jag blev kontaktad av Martin Norén, dåvarande ordförande i Göteborg City Futsal (innan de blev IFK Göteborg Futsal). De var intresserad av att ha mig som tränare, men det blev inget mer den gången eftersom jag ansåg mina erfarenheter begränsade inom futsalen. Men jag har följt sporten med stort intresse och ser en enorm potential i den på både lång- och kortsikt. I höstas gick jag dessutom tränarutbildningen för futsaltränare så nu kan jag även kalla mig för just utbildad futsaltränare på mitt CV.

Vad kommer Taktiktavlan att handla om?

– Min expertis ligger ju inom tränarskapet. Jag är tränare inom såväl fotboll som futsal till vardags och tycker det är oerhört intressant att diskutera just tränarskapet. Bloggen kommer beröra en mängd saker som rör just tränarskap i allmänhet och futsal i synnerhet.

Han fortsätter:

– Det kan handla om för- och nackdelar med diverse formationer, skillnaden mellan att ha två försvarslinjer kontra tre eller hur det kommer sig att ett lag som exempelvis IFK Göteborg Futsal eller Falcao förra året slog i princip allt och alla och i år inte ens tar sig till slutspel. Det kan också handla om hur du som tränare skall välja taktik, hur du hanterar olika människor inom ditt ledarskap, hur du skall bedriva träning, hur du får spelare motiverade, hur du optimerar lagets fysik till nyckelmatcher och så vidare. Kort sagt kommer den handla till stor del om tränarskapet i stort men med fokus specifikt på futsalen.

Nu väntar vi alla spänt på premiärinlägget. Kan du avslöja vad det kommer att handla om?

– Om att formulera sin spelidé. Det låter i och för sig vanvettigt tråkigt, men kommer handla om hur du väljer din spelfilosofi som klubb/tränare för just ditt lag. Hur vill vi spela futsal? Varför vill vi spela så här? Vad vill vi uppnå? Varför är det ens viktigt att vi har en dokumenterad spelidé? Och vad skall en sådan i så fall innehålla? Låter sjukt trist kanske, men är faktiskt roligare än se på när Gibraltar spelar futsal. Faktiskt. Objektivt sett.

Välkommen in i värmen, Johan Solinger.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img