Huerta: ”Vi kommer inte ge något gratis”

Örebro SK var topptippade av många inför starten av SFL Norra. Säsongen har kantas av en del icke-sportsliga händelser som byte av tränare, spelare som bryter och så vidare.

Andraplatsen i SFL Norra efter Örebro FC kunde säkras i sista matchen mot Norrköping, där Norrköping var tvungen att vinna med tio bollar eller mer för att gå vidare. Slutresultatet blev 3-4 och trots förlusten så gick man vidare på bättre målskillnad.

Med högst publiksnitt på 594 personer och en andraplats i skytteligan på 14 mål i Anel Coralic ställs man nu i semifinal mot det erkänt duktiga IFK Uddevalla.

Futsalmagasinets Tobias BW Granberg fick sig en pratstund med tränaren Victor Huerta inför semifinalen.

Hur har säsongen varit?

– Vår säsong är väldigt speciell. Vi började i början av December, i med att vi (Victor Huerta och Mikko Seppälä) kom in efter att de tidigare tränarna hade lämnat föreningen under väldigt tråkiga omständigheter. Det är alltid tråkigt att få lämna, eller om man väljer att avgå.

– Så det var lite speciellt att komma in i en ny förening, in i hetluften minst sagt med tanke på att det är SFL och allt. Personligen var det ett erbjudande man inte kunde tacka nej till.

– Vad gäller laget har jag och Mikko lite andra idéer hur vi vill spela futsal, laget har varit i den processen att lära känna varandra. Vi försöker implementera vår spelidé och i med det har också resultaten varit sådär. Det har gått upp och ner. Bra mot bra lag och lite sämre mot lagen längre ner i tabellen. Det är en tuff serie, det finns inga lätta matcher.

– Det har varit en rolig resa, att bygga vidare på de fantastiska talangerna vi har och den fantastiska föreningen, med de förutsättningar ÖSK Futsal har. Det har varit inspirerande. Futsalmässigt så tycker jag att vi inte riktigt är där, ännu.

Hur vill ni spela?

– Vi vill spela en futsal med hög press, framför allt att vi bestämmer villkoren, dikterar matchen. Sen kan det vara att vi backar hem eller går fram för att pressa motståndarna till misstag. Framförallt våga att gå fram och spela med en ytpress och lite sådana taktiska saker som kanske inte är så vanliga i Sverige än. Det är lite finsk-chilensk modell eller vad man skall kalla det. Jag gillar mycket teknik och possession, det är någon slags blandning där vi blandar de bästa från mina och Mikkos kunskaper.

Finsk taktik och sydamerikansk teknik kanske man kan säga?

– Ja lite så kanske, det var en bra sammanfattning.

Finska huvuden och chilenska fötter.

– Ja. Sammanfattningsvis då om man skall kolla lite mål, så har vi ingen målsättning alls. Vi skulle spela nästa match och få in de här bitarna, då tränade vi på dem.

– Vi bröt ner våra mål i småmål för att killarna skulle ha fötterna på jorden. Det var lite för mycket snack, på gott och ont, tyckte jag och Mikko när vi kom in i laget. Jag vet inte var det kommer ifrån, när vi träffade spelade pratade de inte om att de var bäst i stan, att de skall vinna SM-guld. Jag vet inte vad det kommer ifrån.

– Det kanske är lite Örebrosyndromet, med ÖSK-märket, då gillar du när det går dåligt för ÖSK men går det bra får du ryggdunkningar. Så är det med utomhusfotbollen också. Det är lite gnällbälte och sådär.

– Jag har sagt det förut och säger det igen. Vi kämpar i motvind. Folk frågar om vi är rivaler med ÖFC. Jag ser dem inte som rivaler. Jag ser dem som ett annat futsallag. Ett riktigt bra futsallag. Varken från min eller Mikkos sida finns det ingen rivalitet på det sättet. Sen vet inte jag, tidigare har spelare bytt klubbar och så. Det finns en stark futsalkultur här, men vi har börjat få in i killarna att man skall fokusera på futsalen, inte vilka som är bäst och så vidare.

Hur ser det ut, vad har ni för mål mot Uddevalla?

– Ja Uddevalla är ett av Sveriges bästa futsallag. Vi är de fyra bästa lagen som kommer göra upp i Örebro imorgon (läs idag). Så det är en otrolig utmaning att spela mot de bästa. En dröm. Killarna är taggade till tänderna. Ingen tror på att vi skall vinna. Uddevalla har sopat hem södra serien, de spelar en fantastisk futsal.

– Delmålen, vi kommer inte ge dem något gratis. Det kommer bli en härlig fajt. Vårt mål är att ha med oss ett bra resultat inför bortaresan. Jag tror att oavsett resultat kommer vi vara stärkta. Då kommer vi veta var vi står. Vad ett bra resultat är får man tolka som man vill.

– Vi har en intern målsättning, men den behåller vi för oss själva. Ingen får prata om final, det ordet finns inte.

– Vi har våra två viktigaste matcher på säsongen mot Uddevalla. Det finns inget annat i kikaren. Om Uddevalla har bokat sina bussar till Helsingborg får de stå för dem. De är ett bra gäng, jag känner många av dem, jag unnar dem gärna framgång, men inte mot oss.

Annons: Här hittar du oddsen för SM-slutspelet

Ni fick en del tuffa avbräck i sista matchen mot Norrköping, hur känns det?

– Det med Mikko och Pajtim är självklart olyckligt. Det är en ny regel att vid målchansutvisning skall det vara rött kort, förut var det bara gult kort. Det var väl därför Mikko reagerade ganska starkt och så blev det lite tokigt därefter. Men jag vet hur det är, man är het och man vill vinna, Mikko har bett om ursäkt och det gäller att gå vidare.

– Vad gäller vår trupp får vi tillbaka Jacob Nilsson, Anderson och Charlie Marlowe. Vi står inte och faller på Anel och Pajtim, men det är väl klart, det är riktigt tunga tapp.

– Vi har fått träna bra i veckan, spelarna har sugit åt sig våra instruktioner. Vi får se hur långt det räcker mot Uddevalla, vi kan inte göra så mycket mer.

Hur ser matchplanen ut mot Uddevalla? De gillar att spela med en hög press, hur skall ni lösa det?

– Disciplin är ledordet, jobba för laget. Man får tolka det som man vill.

– Med tanke på att vi inte spelat mot varandra är det svårt. Det är ett tufft motstånd, det skall vi inte sticka under stol med. Vi skall inte bli överraskade av deras spel.

– Det finns ett par sätt att spela sig ur en hög press, det är också det vi tränat på.

– Det är ganska svårt att träna mot ett specifikt motstånd på ganska kort tid. Det var ju inte klart förrän förra veckan. Jag har ingen aning hur bra koll de har på oss. Det är också det som är lite tjusningen med sporten, därför vore det roligt om det kom mycket publik. Det är inte bara att gå ut och dribbla och skjuta i krysset.

– Det skulle vara en stor skräll om vi går vidare.

När jag frågar hur stor sannolikheten är för att de skall gå vidare till en eventuell final får jag svaret tre, kanske fyra (på en tiogradig skala). Det skulle vara en stor skräll om man gick vidare och Victor betonar gång på gång att det gäller att vara ödmjuk.

– Vi har haft en lysande säsong. Även om folk hoppades på att vi inte skulle gå till slutspel.

– Våra spelare är inte så dåliga. Det är lätt att peka när man läser allt som skrivs i media, det som har skrivits. Jag träffar de här killarna vecka in och vecka ut. Vinner vi det här är vi värda att stå i final, vi möter ändå det bästa laget från södra serien.

Är det någon speciell spelare enligt dig som man skall hålla ett extra öga på?

– Vi har många duktiga spelare, där det finns några som bjuder på det där lilla extra till publiken. Vi har de mesta, många olika spelartyper, det finns något för alla.

– Vi ser verkligen fram emot semifinalerna, det skall bli riktigt kul. Det är något som vi längtat efter.

– Jag unnar verkligen grabbarna detta, vi har kämpat. De grabbarna som började säsongen och fullföljde den, de är väl värda detta efter allt som hänt. Alla från Roffe och Jonas, de som är runt laget, vi är där vi hör hemma.

Vi tackar Victor Huerta för intervjun och önskar honom lycka till mot Uddevalla! Victor som för övrigt har en fullspäckad futsalhelg när han på söndag (imorgon) kommer kvala till futsalens division 1 med sitt fotbollslag.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img