Krasniqi: ”Om förbundet ringer mig är jag redo”

Hans namn dyker alltid upp när futsalsnördarna spekulerar om vem är mest futsalskunnig i Sverige. Hans vänsterfot är fortfarande vass, och han åker landet runt och håller igång futsalutbildningar.

Albert Krasniqi är namnet, och Futsalmagasinet ringde upp honom och fick en lärorik pratstund.

Hur kan det komma sig att ditt namn alltid dyker upp när det spekuleras om vem som kan mest om futsal i Sverige – eller vem som skulle vara den perfekta förbundskaptenen just nu?

– Jag vet faktiskt inte. Folk säger det ofta men vad det beror på kan jag inte svara på. Det kan bero på att jag har alltid velat utvecklas som tränare och gått utbildningar utomlands och utvecklar min kunskap. Jag har hållit på med futsal länge och folk lär känna en.

Det spekuleras för fullt om vem som kommer att bli den näste förbundskapten. Är du intresserad?

– Jag hade funderat på det om förbundet frågar, men jag har inte hört från dem ännu.

Känner du dig redo?

– Jag känner mig redo och jag hade blivit stolt att få representera Sverige som förbundskapten.

Folk säger att nästa förbundskapten måste ha fullt fokus på futsal. Du tränar ett fotbollslag i division 1. Skulle det funka ändå?

– Varför måste man välja? Jag har hållit på i flera år med båda och aldrig haft ett problem. Så länge det funkar kan man göra båda.

Han fortsätter:

– Jag jobbar med fyra eller fem andra personer i min tränarstab så jag skulle inte ha något problem. Till exempel att åka på futsalsläger mitt på sommar eller hösten en vecka eller två åt gången hade gått bra.

Vilka egenskaper ska den nya förbundskaptenen ha?

– Först och främst ska han ha en klar spelidé. Han måste veta vad han vill och hur han vill utveckla laget, ha ett klart arbetssätt. Han måste också klara av principer i spelet, ha en klar futsalsfilosofi, så han kan rekrytera spelare utifrån spelidén.

Tycker du att spelarna som har varit med de senaste åren klarar av uppdraget?

– Har man samma trupp får man mycket på köpet, då har man som tränare vunnit mycket på det. Skulle jag bli tränare så hade jag jobbat på ett annat sätt.

Vad skulle du göra annorlunda?

– Jag skulle scouta smarta, taktiska spelare som kan anpassa sig och göra olika saker.

– Tar man till exempel Göteborgs-fyran. De är bra på en sak men spelar man mot Montenegro då ska de vara så pass taktisk kunniga att de klarar av att spela på olika sätt. Spelarna ska inte bara vara starka och tekniska utan taktisk kunniga också.

Du som håller på mycket med utbildningar, vad saknar vi i Sverige för att utveckla oss mer utbildningsmässigt?

– Vi behöver mer avancerade kurser än Grund C. Jag som utbildare träffar så många olika kunskapsgrader så att bara ha ett steg inom utbildningspyramiden är inte bra.

LYSSNA ÄVEN: Här får du lyssna på det senaste avsnittet av Stolpe In

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img