KLART: Dessa två skall leda Sverige

Det har länge spekulerats kring vem som skall ta över efter Charbel Abraham. Locket på har gällt från Per Brobergs sida och den lista han pratat om har inte läckt ut. Nu står det dock klart att staben för herrlandslaget är klart.

En utländsk tränare och en svensk assisterande kommer få förtroendet av Broberg, där den utländska tränaren kommer vara bosatt i sitt hemland. Detta gör att den assisterande svenska tränaren kommer få ett stort ansvar vad gäller scouting av spelare samt kontakt med spelare och klubbar.

Tränarna i fråga är Matija Dulvat och Lars Ternström. Dulvat, som blir ett namn att hålla reda på, är 41 år från Zagreb, Kroatien. Han säger till svenskfotboll.se att han ”lever och andas futsal”. Meriter har han både som spelare och ledare.

Detta är Matijas första tränaruppdrag när han inte spelar samtidigt. Han har tidigare spelat under Mico Martics ledning, som är tränare för finska landslaget. Dulvat har varit lagkapten för Dinamo Zagreb och också landslaget.

Lars Ternström som är mer välkänt för den svenska futsalpubliken tillträder alltså som assisterande förbundskapten. Han har tidigare vunnit SM-guld med IFK Göteborg och ansvarat för flicklandslaget.

Att en utländsk tränare skulle ta över som förbundskapten stod det klart ganska tidigt, då den önskade sportsliga kompetensen inte fanns här. Flera kandidater och länder har funnits i åtanke, men ganska fort riktades blickarna mot Spanien och Kroatien.

– Vi har haft en gedigen rekryteringsprocess med flera personer inblandade. Det är mycket olika saker att tänka på när man gör en sådan här rekrytering såklart, men viktigt för oss är att det är en person som dels har jobbat som tränare och dels har en gedigen spelarbakgrund.

Per Broberg, Utvecklingsansvarig Futsal på Svenska Fotbollsförbundet fortsätter:

– Vi tror att det är en fördel att ha spelat på högsta nivå när man skall coacha och utbilda spelare och ledare här i Sverige. Matijas styrka enligt mig är att han är en väldigt praktisk tränare. Jag tror vi behöver det här i Sverige, att jobba med spelarna under samlingar och under match.

– Sedan blir en nyckel i denna organisationen samarbetet mellan Lasse (Ternström) och Matijas. Han kommer bo kvar i Zagreb och kommer komma till Sverige när det är dags för landskamp och läger. Sedan kommer han vara delaktig i fortbildning för tränare och vid andra tillfällen, men hans huvuduppdrag är under samling och landskamp samt förbereda laget inför självklart.

Matija spelar just nu för Dinamo Zagreb, kommer han fortsätta spela futsal i Kroatien?

– Nej, inte som det ser ut nu. Sedan har han nog inte tagit något definitivt beslut, men det får han själv svara på tycker jag. Vi hade gärna sett att han inte gjort det, vilket är hans ambition.

Hur ser det ut med kontraktslängd?

– Som det ser ut nu så har vi ingen längd på kontraktet.

Lasse Ternström blir assisterande tränare, vad är hans uppgifter?

– Lasse har en funktion där han skall vara en kontaktyta för tränarna och spelarna i ligan. Han kommer fokusera mycket på scoutingen och titta på hur vi kan utveckla den biten.

Meriter Matija Dulvat:

Född: 1976
Spelarkarriär: Promet Orkan 1993-98, Arzignano Grifo c/5 1998-2004, Cornedo c/5 04-07, Split 07-08, Uspinjaca 08-12, Alumnus 12-14, Dinamo Zagreb 14-

Tränarkarriär: Cornedo c/5 (U21) 2004-06, Uspinjaca (spelande tränare) 08-10, Uspinjaca (U18) 08-11, Zagrebs universitet 08-11, Alumnus 10-11, VERN-universitetet 11-.

Utbildning: Proutbildning 2006.

Meriter som spelare: Kroatisk mästare 1998 och 2014, italiensk mästare 2004. 74 A-landskamper (20 mål), EM-fyra med Kroatien 2012.
Som tränare: Segrare i europeiska studentmästerskapen 2010 och 2015, trea 2009 och 2013. Segrare i kroatiska universitetsmästerskapen 2009, 2010, 2012 och 2013.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img