Futsal-DM håller på att dö ut: ”Det ger inget förutom utgifter”

Det är tunt bland anmälningarna för Futsal-DM i Dalsland. I nuläget är det bara fem herrlag som anmält sig till tävlingen och ännu bara två lag på damsidan.
På ungdomssidan är det lika tunt, med bara ett par anmälningar per åldersklass.

Det ser ut som att lagen överger DM-tävlingen som kommer spelas i december i Ed. Bara värdföreningen själva, Eds FF, är anmälda till samtliga klasser i turneringen som korar Dalslandsmästarna i Futsal. FC Mellerud, som själva vunnit titeln, väljer att stå över detta året.

– Det är en bra fråga, men för oss är det oviktig och vara med. Det ger inget förutom utgifter. Inga prispengar och ingen kvalificering om man vinner DM i Dalsland, tyvärr, berättar FC Melleruds huvudansvariga Valon Gashi.
I dagsläget kostar det 1000 kronor att anmäla sig till Dalslands Distriktsmästerskap, men vinnaren får inget mer än en liten plakett, att spara till framtida generationer.

Även förra årets tvåa Melleruds IF, så blir det inget DM. Laget var anmälda, men drog sig ur turneringen ”på grund av spelarbrist”, enligt Dalslands FF.
På damsidan finns dock regerande mästarinnorna Åsebro/Brålanda med på anmälningslistan. Dock finns det bara ett lag som ställer upp emot dem, i Eds FF.

Seriespelet ställer till det

Innan svenska fotbollsförbundet skapade Svenska Futsalligan för herrar, Sveriges nationella högstaliga i futsal, så var DM kvalificerande till Futsal-SM. Nu mera är det inte kvalificerande för varken herrar eller damer. Detta är förmodligen den tyngsta anledningen till att allt fler överger tävlingen, något förbund och distrikt bör titta på snarast, för att hitta ett sätt att få föreningarna att återvända till turneringen. Kanske borde det tillsättas en cup från SvFF, som distriktens egna mästerskap är kvalificerande till. Då dessa helt kommer dö ut inom fem år om ingenting görs.

På ungdomssidan är en seger i DM fortfarande kvalificerande till SM-slutspel, som inleds i februari 2018, men där är det också oroväckande få lag anmälda.

LÄS ÄVEN: Debutanterna krossade motståndarna – vann med 12-2

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img