Kvalspelet till SFL – så går det till

Kvalet till SFL är en ganska enkel historia egentligen, även om det finns några viktiga parametrar att komma ihåg. Främst då Svenska Futsalligan nästa år skall bli en och samma, precis som det är i Allsvenskan i fotboll. En nationell liga.

I dag är ligan uppdelad i en norra och en södra, där de fyra bästa lagen från varje serie får spela slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.

Från och med säsongen 2018/2019 spelar däremot SFL som en rak serie, där seriesegraren blir svensk mästare.

För division 1-lagen handlar det nu om att vinna ett kval för att ta sig upp i SFL. Det finns fyra platser att spela om, men det är åtta lag som vill ha platserna. 2 lag från SFL samt sammanlagt sex stycken serievinnare från respektive division 1-serie.

Kvalet för division 1-lagen kommer genomföras med ett dubbelmöte mot en lottad kvalmotståndare. Det högst rankade laget får hemmafördel i andra mötet. Kan däremot inte något av lagen arrangera en hemmamatch får motståndarna arrangera båda matcherna.

Från SFL Södra är det i dagsläget Malmö City och Gais futsal som ser ut att få spela kval, och från norra är det Norrköping Futsal samt KFUM Linköping. Eftersom det är fyra SFL-lag som är på kvalplats, så kommer dessa fyra få spela ett förkval, innan division 1-lagen går in i kvalet. Det innebär att två av fyra SFL-lag direkt åker ur högstaserien efter kvalet.

Förkvalet mellan SFL-lagen kommer gå till som så att det sjätteplacerade laget i den ena serien möter det sjundeplacerade i den andra serien, och så vice versa. Därefter har man då fått fram två stycken SFL-lag och då kliver de sex division 1-vinnarna in och fyra stycken dubbelmöten tar fram de fyra nya SFL-lagen.

Laget som slutar sist i SFL-serierna (plats åtta) åker ned direkt.

Sammanfattning

  1. Plats 6 och 7 i SFL Södra och Norra möts i ett dubbelmöte. Sjuan i norra mot åttan i södra och vice versa.
  2. Vinnarna i det mötet går in i en lottning med de sex division 1-vinnarna. Fyra stycken matcher skall lottas fram.
  3. Vinnaren i det dubbelmötet som spelas är klar för den nationella SFL-serien till 2018/2019.
Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img