Historisk seger för det svenska damlandslaget – vände och vann mot Tjeckien

Ett oavgjort resultat i det första mötet med Tjeckien blev till seger i returmatchen. Det svenska damlandslaget har fått en perfekt start på sin resa mot sommarens EM-kval.
– Nu har vi en grund att jobba med, en riktigt bra sådan till och med, säger förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic.

Sverige hämtade med sju sekunder kvar av matchen ikapp till ett 2-2-resultat under söndagens första historiska damfutsallandskamp. Under måndagsförmiddagen var det dags för returmatch mot Tjeckien, och precis likt den första matchen började svenskorna väldigt piggt.

Matchens första riktigt heta chans fick Nazanin Vaseghpanah framspelad av lagkompisen Daniella Chamoun. Bollen ville dock inte in, och på den efterföljande tjeckiska omställningen kom istället 0-1.

Sverige fick därefter inte riktigt till det, och skulle till den andra halvleken göra några små förändringar. Förändringar som gav effekt omgående. Redan innan den andra halvlekens första minut var spelad hittade Amanda Olssons utkast till Maria Poli, som nickade ned till gårdagens poänghjälte Daniella Chamoun. Hon vek in och tryckte in kvitteringen vid bortre stolpen.

Och bara minuten efter var matchen vänd. My Olofsson Hjelm avlossade skott, och en tjeckiska styrde oturligt in bollen i eget mål.

Sverige fortsatte att vara det bollförande laget, men resultatet 2-1 stod sig. Tjeckien gjorde med drygt tre minuter kvar av matchen ett försök till att komma ikapp när man tog ut målvakten och spelade med en joker. Man fick dock ingen riktig utdelning, utan Sverige kunde hålla ut och fira segern. Den första segern någonsin för ett svensk damlandslag på seniornivå i futsal.

– Det är jätteskönt, verkligen, säger målvakten Amanda Olsson i intervjun med C More efter matchen.

Olsson blev direkt avgörande i segern när hon fick till en ordentlig benparad på ett fint tjeckiskt läge i den allra sista sekunden.

– Så skönt. Vi har slitit för det, så det känns jättebra att vi efter all träning vi lagt ned klarar att ta Tjeckien.

Förbundskaptenen Muffe Bajraktarevic var naturligtvis också nöjd med påskhelgens två matcher som alltså slutade med en oavgjord match och en seger.

– Absolut. Jag är faktiskt överglad, om man får säga så. Jag har spelare som verkligen vill ta åt sig information, och vi pratade om att ingen var nöjd efter den första halvleken. Vi pratade om inställning, och vi pratade om de små justeringarna där vi ville dra isär tjeckiskorna och vi går ut och gör allt vi pratat om. Sedan är det kul att se att de tar informationen även under matchens gång. När de tar ut målvakten kliver vi upp högt och ger dem inga ytor, så det var jättekul att se dem idag.

Nu är det här lägret avslutat, och Bajraktarevic ser fram emot det som komma skall. I sommar väntar EM-kval, och nu har man kommit en bra bit på vägen.

– Vi har en grund att jobba med, en riktigt bra sådan till och med. Vi visste inte var vi stod internationellt. Tjeckiskorna har varit igång mycket längre än oss, och vi har fyra träningar i benen och gör två fantastiska matcher. Sett över 80 minuter tycker jag inte vi släpper till någonting egentligen. Målen de gör är slumpmål, och det kommer med tiden att vi tar bort dem också. Nästa motståndare är Finland i sommar, och det ska bli ett bra test.

Sedan väntar alltså ett mycket spännande EM-kval. Det tror Bajraktarevic att man är redo för.

– Det känns så. Självklart ska vi inte vara nöjda med den här samlingen utan vi måste jobba vidare. Nu vet till nästa samling varifrån vi kan börja, och det är längre fram än när vi började den här samlingen.

Matchfakta

Träningslandskamp

Sverige-Tjeckien 2-1 (0-1)

Målen, Sverige: Daniella Chamoun, självmål

Målen, Tjeckien: Veronika Svobodová

Publik: 239

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img