Nu ska SFL-klubbarna utbildas i riskerna med matchfixning

0

Sedan Sef:s intåg i den högsta herrligan, SFL, har mycket hänt – och mycket kommer hända. Utöver de stora förändringarna som exemplevis att ligan nu spelas som en rak nationell serie, så händer mycket även runtomkring.

Till exempel står det nu klart att alla SFL-klubbar ska utbildas i riskerna med matchfixning. Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels resurs mot matchfixning, Anders Wikström, har under tre års tid besökt elitklubbarna i fotboll och dess akademier. Där har han föreläst kring spelansvar och just riskerna med matchfixning.

SFL:s ligaansvarige på Svensk Elitfotboll, Lasse Ternström, berättar mer:

– Futsalen har så vitt vi vet varit förskonad från matchfixning men vi vill jobba i förebyggande syfte, säger han till deras hemsida.

Utbildningarna kommer att äga rum på tre olika platser i Sverige i början av oktober inför SFL-starten i mitten av samma månad. Torslanda, Nacka och Örebro är platserna som gäller.

– Vi är glada att vi får den här möjligheten. Ligan, spelarna och allt runt omkring SFL blir mer och mer professionellt för varje dag och när intresset ökar så ökar också trycket utifrån. Då måste spelarna veta vad de kan komma att råka ut för, säger Lasse Ternström.

Alla SFL-klubbar kommer att medverka på Wikströms föreläsningar.

– Det är av yttersta vikt att även SFL och deras spelare får den här informationen. Så länge det finns spelobjekt så kommer det finnas risk för matchfixning och när SFL får högre status så kan det gå snabbt. Spelarna måste veta vad som gäller och att de exempelvis har anmälningsplikt, säger Anders Wikström.

Fakta: Tider och datum

Måndag 1 Oktober: 18.30, Torslanda (Göteborg)
Tisdag 2 Oktober: 18.30, Nacka
Onsdag 3 Oktober: 19.00, Örebro