JUST NU: Ternström lämnar landslaget: ”Var tvungen”

0

När Matija Dulvat tog över det svenska herrlandslaget stod det också klart att Lasse Ternström, som då tidigare varit verksam i IFK Göteborg Futsal och F17-landslaget, skulle bli hans assisterande.

Tidigare i år anställdes Ternström som ligaansvarig för SFL på Svensk Elitfotboll, och nu verkar de båda uppdragen ha blivit för mycket för honom. Ternström har nu sagt upp sig från sitt jobb som assisterande förbundskapten.

– Jag tog det här uppdraget när jag hade annat jobb, och då passade det väldigt bra. Sen fick jag jobbet Sef och jag har väl egentligen kämpat på under samlingarna därefter. Det har varit väldigt mycket, och jag tog ett snack ned Matija Dulvat och Per Broberg om det. Det blev lite splittrat med uppdragen. Tiden räckte inte heller till för båda, säger han när Futsalmagasinet når honom.

Han lämnade beskedet under torsdagsmorgonen till spelartruppen.

– Det är skittråkigt, men vad ska man göra? Någonstans måste jag se på min livstillvaro och sett till min roll på Sef.  Men samtidigt är det också lite tvådelat, för jag tycker att det är väldigt kul att vara tränare men i dagsläget är inte det någon heltidstjänst. Sedan tycker jag att rollen jag har på Sef ska förvaltas på rätt sätt. Och för att inte försaka det var jag tvungen att ta ett beslut.

Hur tog spelarna det?

– Jag försöker inte göra så stor grej av det, den här resan de gör kommer de göra ändå. Övriga ledarstaben är kvar, och jag ska inte förhöja min egen roll i landslaget. Min roll har varit under första året att hjälpa Matija att kartlägga spelarna i Sverige, och nu får Matija ta ett större ansvar.

Vad sa Matija när du berättade för honom?

– Han tyckte det var tråkigt, vi har funkat väldigt bra ihop. Min roll har som sagt dels varit att ha kontakten i Sverige med spelare och ledare. Nu är det viktigt för honom själv att komma in i svensk futsal med kontakterna och så, vilket han också gjort. Han har bra kontakt med spelarna, och behöver bredda sig med klubbarna nu också.

Nu läggs Ternströms fulla kraft istället på sitt arbete med SFL på Svensk Elitfotboll.

– Det blir fullt fokus på det, och så är jag med och hjälper till med den kommande tränarutbildningen och så.

Han avslutar med att säga att han hoppas att rollen han lämnar efter sig fylls av en ny förmåga:

– Man hoppas ju också att det här ska öppna upp för andra tränare. Det finns en roll ledig nu i landslaget, och det är viktigt för svensk futsal att sprida sådana här fina roller på flera olika personer.