Dags för världens största turnering

Under fredagen drar världens största futsalturnering för pojkar upp till 19 år igång, Mariedal Cup. En turnering som ungdomar i hela Sverige pratar om.

LÄS OCKSÅ: Målskytten viktig – men inte långvarig – i Torslanda

Göran Nyberg är en av de ansvariga bakom den här framgångssagan som varit igång sedan 1978. I år är det därmed den 41:a upplagan, och därför känner sig Nyberg trygg inför starten.

– Det känns bra och kaotiskt samtidigt. Mycket skall stämma och bli klart, och, faktiskt, så blir det klart. I alla fall har det blivit det de 40 tidigare turneringarna. Mycket är tack vare våra fantastiskt duktiga funktionärer som alla ställer upp helt ideellt.

Han fortsätter:

– Mariedal Cup och alla andra stora arrangemang hänger på att människor ställer upp och vill att det skall fungera. Det är nästan det bästa med Mariedal Cup att många tillsammans kan klara fantastiska saker – om man hjälps åt och drar åt samma håll.

MISSA INTE: Futsalspelare ska prisas på Fotbollsgalan

Vad har futsalens intåg betytt för turneringen?

– Vi står i ett skifte där fotbollen när den kommer inomhus på hårt golv får ge sig för futsal. Tyvärr har futsal en hel del kvar att göra vad gäller ungdomsverksamhet. Antal juniorlag med i turneringen som främst är futsallag är försvinnande få. Nästan inga av SFL-lagen har J-lag. Men i yngre åldersgrupper äro de tusenden. Så framtiden är ljus även om vi byter spår och knagglar oss fram just nu.

I år är det 55 lag som deltar. I fjol var det 65 lag som deltog. I fjol tog Afghanska FC hem turneringen, och Nyberg ser de som en av favoriterna även i år.

– Mina förhandsfavoriter är fotbollslirarna i BK Häcken och Norrby IF, futsallirarna i Afghanska FC Västerås, Moröns BK och AFC Sundsvall men kanske främst SFL-lagen Borås AIK:s och Torslanda IK:s juniorlag.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img