Förre landslagsspelarens sjuka situation: ”De vägrar lämna”

Hammarbyspelaren Valentin Ponce, med en handfull landskamper på meritlistan, befinner sig just nu i en minst sagt ovanlig situation. En situation som för de allra flesta låter helt befängd och overklig. För Ponce är det dock helt på allvar.

Vi tar allt från början. Det här är en story som bland andra Expressen rapporterat om.

31-åringen valde att i november 2017 hyra ut sin lägenhet i Stockholm i andra hand. Han kom i kontakt med ett par som verkade vara intresserade. Ponce gjorde en lite bakgrundskoll och såg att mannen hade en skuld på en bank, men tänkte att det antagligen var ett konto som inte var avslutat.

Ponce hade gått under en tid med dubbla månadshyror, då han redan flyttat ihop med sin dåvarande partner, och paret hade gått med på att hyra lägenheten i fem månader vilket var hans krav. 

– Han var väldigt trevlig, nästan fjäskig, och det borde ju varit en varningssignal kan jag känna så här i efterhand. Men då ville jag bara bli av med månadskostnaden, säger han till Expressen.

Sagt och gjort skrev de ett kontrakt på fem månader, och utflyttningsdatumet för paret blev sista april.

Då den förre Bajenspelarens förhållande tog slut och sista april började närma sig gjorde han sig redo för att flytta tillbaka till sin lägenhet.

– En månad innan kontraktet tog slut frågade han om de kunde bo kvar ett år. Men jag hade varit tydlig med att jag inte kunde hyra ut längre, för jag hade ingen bostad. Då sa han att de skulle flytta ut det bestämda datumet.

Men när dags var det dock andra besked som mötte honom. Eller snarare inga besked alls. När tiden var kommen fick han inte tag i paret, och antog att de flyttat ut utan att meddela honom.

– Jag stoppade in nyckeln i låset och då stod de där och höll för låset och dörren så jag inte kunde komma in.

Polis tillkallades och kom dit. Paret öppnade och släppte in polisen. När polisen sedan kom ut igen fick Ponce beskedet att trots att polisen vet att det är hans bostad måste han gå via Kronofogden.

– De kunde inte göra någonting. Jag vart helt chockad. De sa att paret kunde ha rätt att bo där eftersom de ställt in sina möbler och folkbokfört sig på adressen.

Sedan blev det hela en utdragen historia. Kronofogden skickade en begäran om att de skulle lämna lägenheten, men paret hade bestämt sig för att stanna och gjorde allt de kunde för att förhala processen. Bland annat var Kronofogden tvungna att veta att paret tagit emot ett delgivande, och där hjälpte en granne till som bekräftat att han sett mannen i huset.

– Jag hoppades att det skulle gå snabbt efter det. Att de skulle ut inom nån månad. Men så var det ju inte. I stället kom problem efter problem. 

Tiden fortsatte att gå och Ponce tvingades flytta in i föräldrarnas lägenhet. Under tiden fick han hyra ett förråd för alla sina möbler, avgift till bostadsrättsföreningen, el och annat till lägenheten. Paret slutade betala hyra i juni. Sedan tvingas han lägga pengar på juridisk hjälp, betala Kronofogden och annat.

I föräldrarnas gästrum bor han än idag, trots att han egentligen skulle flyttat hem första maj. Och nu väntar ytterligare minst ett år innan han kan flytta tillbaka till sin lägenhet.

– Jag känner mig maktlös framför allt. Och väldigt trött på det hela. Det tar så mycket energi hela tiden. Att jag ska kämpa för någonting som är mitt. Det är svårt som det är att få en bostad i dag, så jag förstår inte varför man skyddar folk som utnyttjar systemet och det andra människor har.

LÄS MER OM HISTORIEN HÄR: Länk Expressen

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img