”Vi har inte alls presterat som tidigare den här hösten”

0
Foto: KGZ Fougstedt/Bildbyrån

Det svenska herrlandslaget har tagit sex poäng under de tre inledande matcherna i Nordic Cup. Den enda förlusten så här långt har kommit mot förhandsfavoriten Finland. Ingenting märkvärdigt i sig, men spelet har inte riktigt stämt för laget som vill pricka formen inför VM-kvalet som spelas i början av nästa år.

– Vi är väl inte jättenöjda med någon av matcherna egentligen på sättet vi spelar. Vi har inte alls presterat på den nivån vi gjort tidigare den här hösten. Nu har vi ändå fått med oss resultaten förutom förlusten mot Finland, och att vi ändå vinner trots mindre bra prestationer mot Danmark och Grönland är en styrka i sig. Vi har verkligen visat hjärta i matcherna och krigat, men sedan har tyvärr inte huvudet varit med, säger landslagets assisterande förbundskapten Nicklas Asp till Futsalmagasinet.

Veckan inleddes med en 6–5-seger mot Danmark, fortsatte med 5–2-förlusten mot Finland innan torsdagens mindre imponerande 6–5-seger mot blåbärsnationen Grönland. En match som Nicklas Asp inte direkt var nöjd med.

– Absolut inte. Det är en dålig taktisk och teknisk insats från oss i den matchen. Vi går ner i kvalité och spelar deras typ av futsal, som är intensiv och utan eftertanke. Man bara kör, och det är inte så vi ska spela. Vi är ett mycket bättre futsallag, och då måste vi spela som ett bättre futsallag.

Han fortsätter:

– Jag tror att spelarna hållet med mig, ingen är speciellt nöjd. Det känns som att vi inte får det att stämma under de här tre matcherna. Det var mer en lättnadskänsla efter Grönlandsmatchen. Vi var såklart glada över tre poäng, men mer än så fanns det inte att glädjas över.

LÄS OCKSÅ: Legiec missar hela turneringen: ”Läkarna såg direkt”

Nu väntar en avslutande drabbning på lördag mot Norge. Förstaplatsen i gruppen är ännu inte körd, men det ska väldigt mycket till för att nå den. Men nu ligger det fulla fokuset i Sverige på att få till en riktigt bra insats, och ta med sig självförtroende när man därefter lämnar Danmark.

– Vi försöker ändra några saker, prata med spelarna och försöker få de att tänka och fokusera mer. Rent taktiskt kommer vi inte förändra någonting. På träningen i förmiddags tog vi ett steg tillbaka till grunderna för att alla ska känna sig helt trygga i spelet. Alla måste vara mentalt beredda på att spela futsal.

Hur sammanfattar du dina första dagar som assisterande förbundskapten?

– De har varit intressanta. Det känns lite speciellt att stå vid sidan när man alltid varit på plan. Det kliar lite i kroppen, det gör det. Jag ljuger om jag skulle sagt annat. Men det är ett riktigt roligt uppdrag.

Sveriges match mot Norge startar 12.00 imorgon lördag. Truppen är så gott som skadefri. Endast Kristian Legiec saknas på grund av sin vadskada. Målvakten Robin Armandt tränade ett lättare pass under fredagen och ska vara redo.