Framtiden för futsal

0
Foto: Futsalmagasinet

De flesta i Sverige och i resten av världen vet vad futsal är för något, även om några kanske fortfarande kallar det för inomhusfotboll eller 5-manna. 

Intresset för att titta på och spela futsal ökar. Både dam- och herrmatcherna har fått mer utrymme i media och bättre sändningstider och internationellt växer sporten ännu mer. UEFA, som är det styrande europeiska organet, beslutade förra året att europamästerskapet i futsal för herrar skulle utökas och att ett europamästerskap för damer och U-19-landslagen skulle införas. 

UEFA:s planer

Herrarnas senaste EM i futsal, då Portugal segrade efter en hård derbymatch mot Spanien, spelades i början av 2018. Det var därmed det sista mästerskapet som spelades i formatet med 12 lag. För att lyfta fram sporten ännu mer har UEFA beslutat att mästerskapet från och med nästa upplaga, som kommer att arrangeras år 2022, kommer att bestå av ytterligare fyra lag, vilket innebär totalt 16 länder. Hur det slutgiltiga formatet kommer att se ut är ännu inte bestämt. 

För damerna hölls det första EM-kvalspelet i somras. De första kvalmatcherna spelades i augusti, varav det svenska damlandslaget tog hem gruppsegern i den första kvalomgången. Däremot hamnade de på en tredjeplats i den sista omgången och missade en plats i slutspelet. Trots att det var ett besviket damlandslag som fick åka hem till Sverige var det ändå en historisk uppvisning. Damlandslaget bildades bara några månader tidigare, och att ändå ha tagit sig så långt som ett helt nytt lag är en stor prestation. Det har också gett blodad tand inför nästa mästerskap om två år. Finalomgångarna kommer att hållas i februari, varav striden om den första EM-titeln kommer att stå mellan Ryssland, Spanien, Portugal och Ukraina.

Futsal i Sverige

Just nu pågår de nationella ligorna för fullt och IFK Uddevalla dominerar återigen svenska futsalligan. De har vunnit serien två år i rad och lyckades förra året att ta sig vidare till första omgången i Futsal Champions League, där de vann en och förlorade två matcher i gruppspelet. Däremot jagas de tätt följt av hela fyra lag: Hammarby IF FF, Örebro Futsal, Borås AIK och Nacka Juniors FF, som bara ligger några få poäng bakom.

Futsals framfart har märkts av på fler sätt än ett. Förutom att det får mer utrymme bland sportnyheterna har det också blivit en växande marknad i bettingsammanhang. Från och med i år har det blivit både säkrare och enklare att betta på futsal och andra sporter på nätet. Sveriges nya spellag har kravet att alla spelare måste registrera sig och detta kan de göra via bank-ID, läs mer om det för ingående information. Det innebär att långa registreringsprocesser försvinner och att in- och uttag sker snabbare. Detta gäller både vanligt bank-ID och mobilt bank-ID. 

All den här utvecklingen är med och bidrar till att futsal växer. Det är inte bara ett sätt för fotbollsspelare att träna när vädret och årstiderna gör det omöjligt att vara utomhus. Det är ett eget spel, en egen sport och den växer i både antalet utövare, åskådare och fans.