IFK Göteborg redde ut stormen i derbyt

0
Foto: David Gerd

Under lördagskvällen var det dags för en prestigefylld match mellan IFK Göteborg Futsal och Torslanda IK. De båda lagen kommer från segrar från föregående omgång, hemmalaget IFK tog med sig tre poäng från Stockholm då man besegrade Strängnäs med 3-5 och Torslanda IK gjorde jobbet på sin hemmaplan mot tabelljumbon Halmstads BK och vann med 7-4. Senast lagen möttes var det två fysiska lag som kämpade om segern men slutresultatet skrevs till 2-2 och det blev därmed en delad pott. Idag var det en viktig trepoängare som stod på spel för lagen som kan komma allt längre ifrån bottensiktet.

IFK Göteborg tog tag i kommandot inledningsvis av matchen och efter två minuter kunde Nima Kadivar göra ledningsmålet efter en högre boll från hörna som landade hos Nima som slog till utanför straffområdet. Senare var det jämnt och matchen präglades av mycket kontringar. Det var ett hungrigt Blåvitt som visade med sin inställning att man skulle vara det laget som skulle börja matchen starkt och inte vara i underläge som så många gånger förr då man jagat sig in i matcherna under säsongen. Man hade mer krut i benen än Torslanda i början av denna derbyfajt.

Det var svårt för lagen att spela igång ett lugnt anfallsspel då de båda lagen satte hög press och läste av varandra. Det märktes att det inte endast var en viktig match att vinna för tabellen utan det var även mycket prestige om vilket lag som är bäst i staden Göteborg. Solberg i mål för hemmalaget visade stor pondus och gav ett lugn till försvaret och gjorde ett par riktigt fina utkast till sina anfallare som blåvitt tog hand om men det var bara ett utökat mål som saknades. Ett öppet mål missades utav Felix Ryberg som framspelades av Omeirat, och Omeirat hade ett missat läge som räddades på mållinjen av Torslandas försvar.

Bortalaget hade svårt att ta tag i taktpinnen då Blåvitt hela tiden stod rätt i positioner och försvarade exemplariskt och sedan stack med full fart framåt på kontringar. Matchen bjöds inte på något direkt fin spel utan det var mycket bollar i luften, skott utifrån och långa utkast från målvakterna, en intensiv match med mycket närkamper då man inte tillät varann att hålla i bollen för länge innan man fick sig en tackling. Anfallsspelet gick snabbt och skotten avlossades från alla håll och kanter. Hemmalagets keeper Christopher Solberg fortsätter att kasta långt och tillslut resulterar det när han hittar Omeirats panna som mycket fint skarvar ner den till Ali Fayad som utökar ledningen till 2-0. En rättvis och stabil 2-0-ledning står sig till paus för IFK Göteborg och nu har Augustin och hans mannar mycket att fundera på hur dem ska vända på denna match.

Andra halvlek startar med en mer avslappnad matchbild än i den första då båda lagen har ett lugnt bolltempo och rullar mer bollen längst marken. Torslanda får kontroll på matchen och visar att detta är långt ifrån avgjort. Torslanda pressar på för ett reduceringsmål men Blåvitts uppställda försvar står i vägen och det gör också Solberg i mål. IFK Göteborgs taktik i denna andra halvleken verkar vara att det inte ska vara för mycket Hawaii fram och tillbaka som det var i den första utan nu försvarar de sig lågt och låter Torslanda föra matchen och än så länge håller de tätt där bak.

När det är elva minuter kvar av matchen så drar IFK på sig sin femte frispark i den andra halvleken. Strax därefter blir Furublad för bortalaget fälld i straffområdet och Felix Ryberg tilldelas sitt andra gula kort i matchen och blir därmed utvisad. Straffen tas hand om Patrik Falk som gör reduceringsmålet till 1-2. Man trodde för en stund att nu skulle det vända för Torslanda men då gör istället Pascal Olsson ett mycket snyggt mål med yttersidan och utökar därmed ledningen till 3-1. Tempot har dragits upp en aning och nu är det en fartfylld match som det var i den första. Omeirat hamnar i en duell utan boll på en offensiv hörna och orsakar den sjätte frisparken som resulterar i straff. Bita Bångens kliver fram från tio meter men den tar Solberg hand om enkelt. Sekunder efter orsakar Blåvitt en frispark igen. Patrik Falk som satte dit straffen från sex meter tar nu hand om tiometersstraffen och stänker upp den i vänstra krysset till 3-2.

Just nu är det dramatik och detta derby har allt och lite till. Med sju minuter kvar får Falk ett ypperligt läge att fullborda ett hattrick men skjuter den utanför målet. Sedan uppstår det ett gyllene läge igen för Torslandas del då Korenado skjuter mot Blåvitts mål men bollen tar på försvararens hand och Torslanda gestikulerar vilt på straff men domaren håller inte med. Torslanda närmar sig en kvittering och Blåvitt försvarar och går på kontringar. Irritationer uppstår och oschyssta medel delas ut och domaren är på hugget med att dela ut sina gula kort. IFK utnyttjar sin pivot Mouhammed Omeirat som levererar fina passningar till sina lagkamrater och skapar heta målchanser men skärpan framför mål är inte på topp.

Torslanda IK begär en timeout med tre minuter kvar och spelar efter det jokerspel och tvåmålsskytten Patrik Falk agerar extra utespelare. Det resulterar direkt till ett efterlängtat kvitteringsmål genom Carl-Oscar Korenado. Nicklas Asp som har agerat som spelande tränare under den andra halvleken tar timeout med mindre än två minuter kvar. Efter det så är det Omeirat som har väst på sig under jokerspel och då spelar man riskabelt med tanke på att det står oavgjort. Dramatiken fortsätter och IFK Göteborg gör ett turligt mål med 10 sekunder kvar till 4-3 genom Pascal Olsson som gör sitt andra mål i matchen och Blåvitt reder ut stormen och tar med sig alla poängen från denna galna futsal match där den andra halvleken bjöd på ALLT.

Matchfakta

SFL   

IFK Göteborg – Torslanda IK 4-3 (2-2)

IFK Göteborg, Målen: Pascal Olsson 2, Nima Kadivar, Ali Fayad

Torslanda IK, Målen: Patrik Falk 2, Carl-Oscar Korenado