Storpublik när Sverige avslutade mot kliniskt Belgien

Sverige fick en riktig drömstart i den slutsålda gruppfinalen mot Belgien. Men belgarna var skickliga och kliniska i sina lägen. De straffade Sverige flera gånger om och kunde till slut vinna matchen med 8–5.

Knappt hann publiken sätta sig efter att ha sjungit nationalsången i det för dagen utsålda Estrad Alingås innan Petrit Zhubi gett Sverige ledningen. Vild glädje utbröt, och Sverige hade fått en riktig drömstart på gruppfinalen mot ett starkt Belgien.

Samme Zhubi skulle kort senare även fixa 2–0. Albert Hiseni pressade bra och bollen hamnade hos Zhubi som mycket läckert placerade in bollen högt.

Belgarna lyckades dock komma ikapp. Först genom ett skott som Robin Armandt inte fick tag på, och därefter på ett långskott när det svenska försvaret backade hem i målvaktens knä.

Men en gnutta tur såg till att Sverige kunde återta ledningen. Albert Hiseni sprang sig fri mellan två belgiska försvarare och gick på avslut. Skottet såg inte ut att vara perfekt, men målvakten lyckades inte stänga igen mellan benen och bollen rullade retsamt in till 3–2.

Med sekunder kvar av halvleken fick Belgien hörna. Den slogs högt, och Ahmed Sababti mötte vackert på volley till 3–3.

Om den första halvleken slutade på ett tufft sätt ska vi inte tala om inledningen av den andra. Det tog en minut, sedan var Belgien uppe i en 5–3-ledning. Där snackar vi kalldusch.

Fem minuter in i den andra halvleken drabbas Sverige av ett hårt avbräck. Tvåmålsskytten Petrit Zhubi tvingas lämna planen skadad efter en situation i offensivt målområde.

En krya på dig-hälsning ville Kristian Legiec direkt sända sin klubbkamrat, genom att stenhårt trycka in reduceringen till 4–5. Zhubi kunde dock kort därefter komma tillbaka på planen.

Belgarna fortsatte dock att vara kliniska i sina avslut, och likaså fortsatte de att placera in bollarna högt. De kunde dra ifrån till 4–7 innan Fredrik Söderqvist reducerade till 5–7.

Spiken i kistan kom i den sista minuten när Belgien utökade och vann med klara 8–5. Därmed slutade Sverige tvåa i gruppen med sex poäng bakom Belgien på nio poäng.

VM-kval: Preliminary round

Belgien–Sverige 8–5 (3–3)

Målen, Belgien: Valentin Dujacquier 3, Ahmed Sababti 2, Diniz Pinheiro 2, Ibrahim Adnane

Målen, Sverige: Petrit Zhubi 2, Albert Hiseni, Kristian Legiec, Fredrik Söderqvist