Ternström sammanfattar årets SFL-säsong: ”Det negativa har varit uppträdandet”

Det var väldigt mycket nytt som väntade inför årets säsong av Svenska Futsalligan – och inte minst för klubbarna själva. Fler matcher, längre resor och nya krav. Sedan Svensk Elitfotboll klev in i bilden och tog över herrarnas högstaliga har mycket skärpts till. Samtidigt har också klubbarna fått ekonomisk stöttning i det hela.

Lasse Ternström arbetar som ligaansvarig på Svensk Elitfotboll (Sef) med just SFL. Vad tycker han om årets upplaga av SFL?

– Jag tycker att det ser ganska bra ut. Vi har tagit steg sportsligt med både ligan och lagen, och jag tycker att det är ett högre tempo på planen än tidigare. Fler klubbar har anammat spelet som landslaget spelar med högre press och fler rotationer i spelet, och det är väldigt bra, säger Ternström.

Det är dock en sak som han kräver en snabb förbättring på, och det är uppförandet på och utanför planen.

– Det negativa har varit spelarna och ledarnas uppförande. Vi jobbar med att bygga upp en image för ligan där fair play och värdegrund är viktiga pelare och där tycker jag inte vi har lyckats att leva upp till förväntningarna. Vi får fler och fler barnfamiljer som vill komma och titta på våran sport och då håller det inte med den attityden och det språkbruket som jag ofta hör på matcherna. Jag konstaterar att ett antal av ligans spelare har lite att jobba på när det gäller detta och jag är ganska säker på att dessa spelare vet själva vilka de är, säger han och fortsätter:

– Nu hoppas jag till nästa säsong att både ledarna och spelarna kan höja sig för det är bara vi själva som förlorar på detta. Både publik och sponsorer förväntar sig att futsal ska vara en publiksport med fart och fläkt och inte en massa avbrott på grund av snack och dåligt uppförande. På liganivå kommer vi jobba stenhårt för att få bort detta och kommer samla ledare, spelare och domare till gemensamma träffar för att förstå varandra bättre och för att tillsammans bygga ligan och sporten.

MISSA INTE: SFL-domaren: ”Just nu har vi växtvärk i ligan”

Matcharrangemangen blir bättre

Bland de nya kraven hos SFL-klubbarna inför den här säsongen fanns skapandet av proffsiga och intressanta matcharrangemang med som en punkt. Det tycker han flera lag har lyckats fixa till väldigt bra.

– Jag tycker det är ganska så bra. Vi har haft en ganska så långsiktig plan med det här, och för att bara hållit på i drygt fyra månader är det bra. Det har varit några matcher där man naturligtvis hade önskat något bättre, men överlag är det bra. Vi har haft krav på matcharrangemangen, och nästan alla klubbar har lite olika saker som de behöver förbättra. Men det är inte så konstigt, säger han.

Dessutom så har alla matcher i år livesänts. Utöver några matcher i Eurosports kanaler har man kunnat se alla matcherna via ligans app, SFL Live. Där har klubbarna stått för sändningarna själva, och med lite blandat resultat.

– Det har också varit lite varierat. Vissa klubbar har gjort det jättebra och vissa har lite att jobba på. Samtidigt är det ny utrustning och mycket nytt som man inte riktigt klarat av. Tidigare har det kanske varit lite ipads och liknande man sänt med. Nu har vi tagit det till en högre nivå.

Hur ska det förbättras?

– En enkel sak till att börja med är att det faktiskt gäller att läsa och följa instruktionerna från oss. Gör man inte det kan det bli fel. Sedan behöver vi jobba för att få samma standard på sändningarna. Det ska vara samma grafik till exempel, alltså det grafiska utseendet ligan har. På sikt så ska inte klubbarna behöva göra detta själva utan vi måste hjälpa dem.

Lång säsong stor omställning

Årets säsong varar fram till den sista dagen i mars. Tidigare har säsongen slutat i början av mars för de lag som tagit sig till final. För övriga lag tidigare än så. Det har alltså varit en rejäl, men nödvändig omställning.

– Det har varit tufft för dem, både för spelarna och för ledarna och organisationen. Många SFL-lag har dessutom startat damlag till den här säsongen och då även haft fullt upp med det. Då sliter det på de som jobbar hårt i föreningarna.

Samtidigt har de då och då medlemsmöten med ligans lag för att stämma av. Där är det alltid positiva miner.

– Vi har hela tiden varit enade och haft avstämningsmöten kring om vi ska bromsa eller gasa med vissa saker. Men vi har alltid varit eniga kring att fortsätta på det spåret vi är på nu.

Pengarna – ett hett diskussionsämne

En het diskussion den här säsongen har handlar om pengarna till alla SFL-klubbar från Sef, och vad de faktiskt har gått till.

Hade ni krav på hur de pengarna skulle användas?

– Jag tror att alla valt lite olika hur de vill investera de pengarna. Vi har inte haft några önskemål eller krav på var de ska investeras. De ska uppfylla kraven vi har tagit fram, och det kan vissa klubbar göra genom ideella krafter och kan då investera pengarna i annat istället.

– Sedan får vi se i framtiden om de pengarna ska gå till spelare eller var det ska läggas för bäst resultat. Det får inte bli så som det varit i andra sporter där det spårar i lönerna och man sedan sitter i konkurshot. Det är viktigt.

Slutspel på väg tillbaka

Futsalmagasinet har tidigare rapporterat kring uppgifterna att slutspel, som försvann inför årets säsong, gör en efterlängtad comeback till nästa säsong. Det är på väg, men ännu inte helt bestämt, menar Ternström.

– Det är genomröstat av SFL-klubbarna, men nu ska det behandlas på möten inom förbundet innan någonting kan spikas. Men SFL-klubbarna har röstat ja till det. Ett troligt besked kommer i april.

En annan förändring som sker till den nästkommande säsongen är att ligan bantas från 14 lag till tolv lag.

– Jag har inte haft några problem med att det varit 14 lag, det har varit jättekul. Sedan är det lite svårare att administrera och att alla ska tycka lika ju fler man är. Men naturligtvis blir det också fler matcher, och det är antagligen därför klubbarna ville få ned antalet.

– Vi har kontinuerliga medlemsmöten där vissa är beslutsfattande möten. Vi hade ett möte i december om hur vi ville att serien skulle se ut nästa säsong.

Hur tycker du att ditt arbete gått så här långt? Ni har ju bland annat jobbat fram en grafisk design för ligan och fått ut SFL-matcher i Eurosport.

– Jag är väldigt stolt över vår ligaidentitet. Jag har fått mycket respons på att den att den är snygg. Jag är också stolt över appen SFL Live där alla matcher sänds.

SFL-loggan. Foto: Svenska Futsalligan

Han fortsätter:

– Sedan ska vi vara stolta över våra TV-matcher. Det har varit mycket publik och det har varit bra reklam för sporten.

Fler TV-matcher

Hur har Eurosports reaktioner varit?

– De har varit nöjda. Lyxproblemet är väl bara att de har så mycket rättigheter just nu, så det är ett pusslande att få in det bra i tablån och så. Därför har det varit lite veckomatcher.

Till en början fanns det en hel del krav på arenorna som skulle få synas i Eurosports sändningar. Men där har de tvingats backa.

– Från början var det väldigt höga krav på arenan, men vi har varit tvungna att ändra det. För mig var det viktigt att få de här tio matcherna istället för att bara lösa sju exempelvis. Nästa säsong är ambitionen 25 matcher. Då gäller det att vara förberedd inför det.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img