Futsal – fotbollens hot eller frälsning?

0
Foto: Ted Malm

Det är många som tror att futsal bara är fotboll som spelas inomhus, men faktum är att det är en av världens snabbast växande fristående sporter. Även om många aspekter av futsal är likt fotboll, så finns det skillnader i både spelregler och förutsättningar. Likheten gör det till en sport som är lätt att älska, och intensiteten gör det till en sport som är mer spännande.

Sporten har rötterna i Sydamerika, och på kort tid har flera svenska elitklubbar startat futsallag. Flera stora världsstjärnor har angett futsal som en anledning till att de utvecklat så starka tekniska färdigheter. Man börjar sända matcher på TV, och sporten ingår i det Svenska Fotbollförbundets utbildningsprogram. Målet är att lyfta svensk futsal till hög europeisk nivå.

Snabbast växande sporten

Det finns dock en sport som växer ännu snabbare i Sverige, även om vissa faktiskt debatterar huruvida det faktiskt är en sport eller inte. Den definieras dock som sport, trots att de tävlande sitter framför en dator – Esport. Det är en sport som för många helt har spelats i skymundan, trots att det har tävlats i Esport sedan 90-talet. År 2015 uppgick de globala intäkterna på Esport-marknaden till 325 miljoner dollar. Det finansiella institutet Goldman Sachs har förutspått att marknaden kommer att växa till någonstans runt 1,5 miljarder dollar år 2022.

I Esport tävlar man i olika typer av spel. Mest populärt är datorspel, men det finns även tävlingar i konsolspel, onlinespel och i spelautomater av den typ som finns på online casino. Spel om pengar är den snabbast växande delen inom spelbranschen, bland annat av den typ man hittar på Bingo.com. Onlinebingo med ett socialt element och mängder av spelautomater med olika teman tilltalar de flesta som provar. Vi låter det vara osagt om att tävla i datorspel är en sport på samma sätt som futsal, men båda är på stark frammarsch.

Fotboll är den största sporten både i Sverige och i världen. Svensk fotboll har fått 120 år på sig att växa till vad den är i dag, och futsal har stor potential. Sporten har vuxit mycket snabbt, och utövas av många spelar på vintrarna. Det är bra om de två sporterna går hand i hand och utvecklas tillsammans, men samtidigt behövs fler specialiserade spelare, som bara ägnar sig åt antingen futsal eller fotboll.

Professionella spelare

För att det ska hända skulle lagen behöva fler supportrar som följer spelet och går på matcherna. Med det kommer sponsorer och medier, ökade löner och därmed också fler professionella spelare. Om det finns en bättre chans för spelare att kunna livnära sig på futsal, kanske en del spelare väljer bort Superettan eller andra ligor i fotboll, för ett proffskontrakt i futsal.

Fotbollen har en oerhört bra organisation, proffsig struktur och bra administration, något som futsalen skulle tjäna på att ta del av. En del frågar sig om den traditionella fotbollen i Sverige behöver oroa sig för konkurrensen, men om man tittar på länder där futsal är stort, så finns det inte någon konkurrens. De bästa futsalspelarna på ungdomsnivå har blivit fotbollsproffs senare i livet. En del klubbledare inom fotboll anser fortfarande att futsal inte är på riktigt. Men frågan är bara; när kommer futsalen att stjäla en riktigt stor talang från fotbollen?