Petrit Zhubi överraskade 16-årige Ali: ”Man måste bjuda tillbaka”

Petrit Zhubi spelar till vardags i det tvåfaldiga mästarlaget IFK Uddevalla Futsal och är nyckelspelare i Matija Dulvats landslagsbygge. Han har dessutom, som flertalet andra spelare i SFL, en framgångsrik karriär som fotbollsspelare bakom sig.

Bland annat spelade han med Gais i Superettan för fyra år sedan, och det var där han kom i kontakt med rullstolsburna supportern Ali Awada, då tolv år gammal.

– Det började med att jag fick ett meddelande på Instagram 2014 där han skrev grattis på födelsedagen till mig. Jag skrev tack, och så skrev vi lite med varandra. Han berättade lite om sig själv, berättade att jag var hans favoritspelare och jag frågade hur hans situation var och så. Då kände jag direkt att som en så stor supporter som han är gällde det att bjuda tillbaka så mycket jag bara kunde, säger Petrit Zhubi till Futsalmagasinet.

Zhubi bestämde sig då för att bjuda in Ali till Göteborg och Gamla Ullevi.

– Det var lite nervöst. Jag visste inte riktigt om han skulle tycka att det blev för mycket med resa och så, men han klarade det galant. Jag tror att det var lite som en julafton för honom. Han fick gå in i butiken, in i omklädningsrummet och ut på mattan genom spelartunneln. Alla de roliga saker som man önskar att alla supportrar skulle få uppleva. Det var en speciell dag med Ali den dagen.

Relationen mellan de två har dock aldrig dött ut, utan de har sedan den dagen haft ständig kontakt.

– Vi har haft daglig kontakt under alla år. Han följer alla lagen jag spelat för och följer fortsatt Gais som han är en stor supporter till. Vi har snackat mycket Gais tillsammans.

Idag är Ali 16 år gammal, och nyligen fick han återförenas med nära vännen Petrit Zhubi. Uddevalla-spelaren bestämde sig nämligen för att sätta sig i bilen och åka till Åmål för att överraska honom.

– När jag åkte upp berättade han lite mer vad som hänt under fyra år, och det var helt fantastiskt och också rörande att höra allt han åstadkommit. Jag blev djupt imponerad när han berättade att han jobbade i somras. Dessutom har han lyckats jättebra i skolan, och han har även påbörjat sin Uefa C-utbildning. Hans dröm är att bli fotbollstränare, och jag är så otroligt imponerad av honom.

Zhubi kom hem till Ali och med sig hade han presenter. Bland annat har privatpersoner och företag sett till att betala för årskort till Gais hemmamatcher. Dessutom spelade Zhubi upp ett filmklipp där Janne Andersson hälsade Ali välkommen till Friends Arena på fotbollslandskamp.

30-åringen spenderade en hel dag hemma hos Ali, som naturligtvis hade ett leende upp till öronen. Han hade fått spendera en hel dag med sin favoritspelare och bästa kompis.

– Det krävs inte mycket av en idrottsmänniska för att göra någons dag. Fler borde få ha det så. Det kan betyda så mycket för så många att bara få en vän, många önskar inget hellre. Att man finns där för den personen. Det sa bara klick mellan oss direkt. Jag är så jäkla glad att han skrev till mig den dagen för fyra år sedan.

Har du något tips till andra futsalspelare och idrottsprofiler runtom i landet?

– På något sätt måste man bjuda tillbaka. Om man inte har det i sig så kostar det ingenting att till exempel skriva till en stor supporter och bara tacka så mycket. Det lilla kan räcka. Du gör så lite men det betyder så mycket för någon.

Hur var det att träffa Ali igen?

– Allt var lyckat. Jag var där en dag, men jag hade gärna stannat över. Vi har inte träffats på fyra år. Det är svårt att hinna med, men ibland måste man verkligen ge sig tid för sådant här, det är nog det många glömmer bort. Vi behöver fler fina historier och mer kärlek, avslutar Petrit Zhubi.

Se det hjärtevärmande klippet när Petrit Zhubi överraskar Ali Awada nedan:

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img