Guldet kan säkras i två arenor – förbundet: ”Ny situation för oss”

På söndag avgörs SFL. Antingen blir det IFK Uddevalla Futsal eller Hammarby IF FF som vinner SM-guld. Två lag som spelar på två helt olika spelplatser. En ny situation för förbundet.
– Det blir lite mer komplicerat, säger Gert Nilsson på SvFF.

En lång SFL-säsong går mot sitt slut. Under söndagen spelas den 26:e och sista omgången av den säsong som såg sitt ljus fredagen den 12 oktober när Torslanda IK tog emot Borås AIK.

Mycket kommer att avgöras den här söndagen, såväl i botten- som toppstriden. Vilket lag kommer göra Halmstad och Linköping sällskap ned i division 1? Och blir det IFK Uddevalla Futsal eller Hammarby som säkrar SM-guldet?

Just guldavgörandet blir en spännande upplösning. Uddevalla sitter i förarsätet med en poängs försprång ned till Hammarby. Vinner Uddevalla sin match borta i Norrköping säkrar de därmed SM-guldet oavsett hur det går i Bajens hemmamöte med Torslanda. Men tappar Uddevalla poäng och Bajen vinner, då blir det istället guldfirande i Stockholm.

En ny situation i SFL då det alltid tidigare avgjorts i ett slutspel, och likväl en ny situation för Svenska Fotbollförbundet.

– I herrarnas fotbollsallsvenskan har vi två stycken replikor på pokalen utöver originalet, och därmed hade vi kunnat hantera en sådan här situation på hela tre arenor. I damallsvenska har vi en replika och kan vara på två arenor, säger Gert Nilsson, projektledare evenemang, på Svenska Fotbollförbundet.

Foto: David Gerd

Han fortsätter:

– I SFL har det alltid spelats slutspel med en avslutande final, vilket gjort det väldigt lätt att veta var det blir guldfirande. Det här är en ny situation för oss inom futsalen. Nu blir det lite mer komplicerat, och dessutom blir det väldigt spännande då vi bara har en pokal.

Lösningen blir att Gert Nilsson tillsammans med kollegan Tommy Andersson åker till Norrköping (där IFK Uddevalla kan säkra guldet) med pokalen, guldmedalj, plakett och vinnarbanderoll. Marcus Ahlberg, ledamot tävlingskommittén samt SvFF:s futsal- och beach soccerkommitté, åker till Stockholm och Eriksdalshallen med silvermedalj och plakett.

– Jag hoppas att jag har en bra magkänsla kring det här, säger Nilsson som berättar att det är standard att ha originalpokalen på den arena där laget som leder serien efter den näst sista omgången spelar.

Vad händer om Hammarby vinner guld?

– Bra fråga. Vi får försöka förrätta någon slags prisutdelning ändå. Det scenariot har vi inte riktigt funderat klart på. Det skulle kunna bli prisutdelning på Futsalgalan som Sef arrangerar, det är vad jag ser som bästa tillfälle att dela ut det. Men det är inte mitt beslut i slutändan, säger han.

Guldet kunde ha säkrats redan föregående helg i Uddevalla, vilket hade gjort den avslutande omgången till en ’baggis’ för förbundet. Nu återstår det att se om guldet säkras i Mässhallen, Norrköping eller Eriksdalshallen, Stockholm.

– Om man tittar på vad hände föregående helg är det lite hasardartat. Vi får se vad som händer. Det kan visa sig att det här går käpprätt åt skogen. Men som sagt, hoppas att man har en bra magkänsla, avslutar Nilsson.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img