Andrés Moncada ny huvudtränare i IFK Uddevalla: ”Kommer bli ett svårt uppdrag”

IFK Uddevalla Futsal har haft det tungt sedan det senaste SM-guldet säkrades i slutet av mars. Ett flertal spelare har valt att lämna klubben, och dessutom har man tappat tränarduon Hector Maravilla och Arlind Sadriu. Nu har klubben dock gjort klart med en efterträdare på tränarposten.

Klubbens mående har varit ett stort frågetecken, men nyligen kom positiva nyheter i och med att man för tredje året i rad ansökt om att arrangera Champions League-kvalets Preliminary round hemma i Agnebergshallen.

Nu är nästa pusselbit på plats i återuppbyggandet. Klubben har nu gjort klart med en ny huvudtränare. Under måndagen presenterades Andrés Moncada, som varit i klubben under två säsonger som målvaktstränare, som Maravillas efterträdare.

– Jag skulle inte kalla det för en nödlösning, men det är ju den närmaste lösningen som fanns tillgänglig för klubben kring kunskap och kompetens för både sporten och även om klubben. Hur klubben fungerar och vad klubben vill uppnå, säger Andrés Moncada när Futsalmagasinet når honom.

Det har varit en lång process att hitta en ny tränare för Uddevalla. Moncada fick frågan både en och två gånger, innan han till slut bestämde sig.

– Jag har fått frågan tre gånger innan jag till slut tackade ja. De första två gångerna frågade jag klubben om jag och min ledarstab kunde ha rätt förutsättningar för att göra vårt jobb, samt att spelare som stannar och nyförvärv som kommer kan spela utan att behöva fundera på något annat än sportsligt, säger han och fortsätter berätta:

– De första gångerna kunde de inte garantera det. De hade en vilja och vision, men var ärliga med att det inte fungerade för tillfället. Då sa jag att det inte är aktuellt.

Samtidigt som Uddevalla gjorde sitt för att få Moncadas signatur fanns andra erbjudanden på bordet.

– En stor anledning till att jag inte kunde hoppa på det utan rätt förutsättningar var då jag dels fått ett större erbjudande från en klubb i SFL som ville att jag skulle flytta dit och erbjud en helhetslösning. Dessutom hade jag ett erbjudande från en finsk klubb som erbjud en heltidsanställning. När jag hade de erbjudanden framför mig och Uddevalla inte ens kunde erbjuda rätt förutsättningar, så kunde jag inte välja Uddevalla även om jag har hjärtat där.

Men det blev till slut IFK Uddevalla för Andrés Moncada. Det eftersom en lösning hittats i klubben.

– När jag bestämde mig för det på deras tredje försök så var det för att de kunnat ge de förutsättningarna som krävs. Man ska kunna spela utan att behöva tänka på allt annat. Den ekonomiska faktorn finns där såklart, och där har det funnits en ovisshet. Klubben har garanterat att det är löst. Att det finns rätt förutsättningar, och jag har aldrig haft någon anledning att misstro Tommy (Rasimus, ansvarig i IFK Uddevalla Futsal). Jag kände att det fanns en ärlighet då de först medgav att de inte kunde ge spelare och ledare de förutsättningarna just då, men att de sedan jobbat fram en lösning.

– Jag är väldigt säker på att varken han eller jag vill stå i Agnebergshallen med en dumstrut på efter och under säsong.

Och med rätt förutsättningar menar han att spelare ska få vara spelare, och ledare ska få vara ledare.

– Jag kommer inte lägga ned den tid på allt runtomkring som tidigare tränare kanske behövt göra. Jag kommer lägga min tid på futsalen och träningarna. Ekonomin måste finnas, oavsett var man är. Det ska finnas möjligheter för reseersättnignar, skobidrag och sådant – eller vad nu som behövs. Nu är jag inte inblandad i kontraktsdetaljerna med spelarna, och vill inte heller vara det. Men det ska åtminstone finnas de förutsättningar som vi haft hittills i föreningen. Spelarna ska vara fokuserade på att träna och spela.

Dessutom kommer han att få en erfaren futsaltränare bredvid sig på tränarbänken. Patrik Persson är nämligen klar som assisterande tränare.

– Jag kommer att ha en assisterande tränare som är väldigt duktig, med erfarenhet från futsal i SFL, division 1 och landslag. Precis som mig kommer han utifrån, och då kan vi ha lite nya ögon. Jag tror att det kommer bli jättebra. Vi har samma filosofi och tänk.

Hur ser du på allt som hänt i klubben – och hur ska du arbeta för att vända på det?

– Jag har hållit mig utanför allt detta. Mitt uppdrag löpte ut efter Norrköpings-matchen där vi vann guld, och redan efter det meddelade jag att jag inte skulle bli kvar. När allt detta hände kändes det ändå skönt att inte vara inblandad i det, för jag hade inte haft något att tillföra i detta. Självklart ligger Uddevalla mig varmt om hjärtat och det var tråkigt allt som hände, men jag försökte hålla mig neutral och hålla mig ifrån det, säger han och fortsätter:

– Jag skulle gärna se att spelarna som har lämnat kan vända tillbaka, och dörren står öppen för det. Det var jag också tydlig med mot klubben, att vi inte skulle ha några personliga agg mot spelarna som lämnat. De hade såklart sina anledningar, och jag förstår hur de kände.

Har du haft kontakt med spelare?

– Jag har hört mig för lite med några spelare. Jag har inte varit ute och pratat med alltför många spelare, då jag inte ville dra igång några spekulationer. Men jag har lyssnat till en del spelare vad de tycker och tänker kring framtiden. Jag fick mest positiva besked, faktiskt. Sedan har vi följt ett antal andra intressanta spelare i några år som kan bli aktuella.

Han avslutar:

– Det kommer att bli en väldigt svår övergång, och det är ett svårt uppdrag. Men det kommer att vara roligt och lärorikt. Jag skulle aldrig tagit detta om jag inte visste att möjligheten att nå framgång fanns. Jag vill inte stå där med en dumstrut på mig. Jag vill Uddevalla det bästa, och givetvis är jag också självisk och vill lyckas med allt jag gör. Nu behöver vi göra det här tillsammans. Spelare, ledare, supportrar och alla runtomkring klubben. Vi måste vara enade, det är det viktigaste.

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img