Stora fotbollsspelare som brukade spela futsal

Futsal är namnet som Fédération Internationale de Football Association (mer känt under akronymen FIFA) har valt för den specifika versionen av inomhusfotboll som de stödjer officiellt.

Själva namnet kommer från den spanska språket. Det man har gjort är helt enkelt att kombinera orden ”sala” som på spanska (och även andra språk) betyder inomhushall med ordet ”futbol” som därefter har blivit ”futsal”, där av just den specifika benämningen.

Idag så är futsal en av Sveriges absolut största sporter och växer i ofantlig takt. I skrivande stund så finns det över 150 000 registrerade spelare som varje dag blir fler och fler. Faktum är att man även startat en regional futsal-liga med spelare som endast spelar futsal matcher. Även denna liga växer i popularitet och man har även börjat livesända matcherna för att locka ännu mer publik till själva sporten.

Brasilianska fotbollsspelare

Det faktum att ytorna är väldigt små i jämförelse med en vanlig gräsplan gör att futsalspelare konstant finner sig själva i olika situationer där det krävs att de snabbt spelar bollen under press. Detta är till en ganska stor fördel när man väl kommer ut till de stora gräsplanerna.

Just brasilianska spelare bemästrar de små ytorna exceptionellt eftersom de i ungdomen (i brist på stora planer) vanligtvis får nöja sig med att spela futsal. Just futsal hjälper de att utveckla sin teknik, rörelse samt den eftertraktade speluppfattningen som professionella och stora fotbollsspelare tenderar att bemästra.

Dagens stora spelare

Några av de största spelarna idag som Messi, Ronaldo & Neymar har alla börjat med att spela futsal under sin ungdom. Precis som vi diskuterade i föregående kapitel så har de alla utvecklat sin teknik genom att spela futsal vilket bidragit till deras storhet idag.

Faktum är att många av de inte hade blivit vad de är idag om de inte vore för futsal. Ett konkret exempel är den portugisiska Juventus-stjärnan Cristiano Ronaldo som flera gånger korats till världens bästa spelare.

Cristiano Ronaldo har ofta nämnt i olika intervjuer om hur han under sin barndom spelade futsal konstant och underströk att den lilla spelytan bidrog till hans förmåga att kontrollera bollen enklare, snabbare och mer effektivt.

Han underströk faktiskt att han inte hade varit den spelare han var idag om det inte vore för futsal vilket ger en hint om hur viktigt sporten egentligen är för en ung spelare, eftersom den accelererar hens tekniska utveckling och ökar chansen att bli något stort inom fotboll.

Vanliga regler

I skrivande stund så får man straffspark efter fem frisparkar plus direkt straffspark om förseelsen inträffat inom straffområdet. Man placerar helt enkelt bollen 10 meter från själva målet och spelaren har fritt fram att driva bollen framåt alternativt skjuta direkt.

Vidare så måste man spela bollen med fötterna istället för händerna vid inkast. Man får heller inte glidtackla motståndarna, vilket för övrigt anses som ett regelbrott och kan resultera i en utvisning.

Det finns fler regler som man måste ha koll på men dessa är överlag de som man brukar få bekanta sig med först när man börjar spela futsal.

Futsal & fotboll

Futsal är en typ av sport som spelas snabbt, intensivt och under korta perioder med ett stort antal byten. Fotboll däremot spelas också snabbt och intensivt men där förekommer dock mycket färre byten.

Vidare så är målen mindre i futsal, samtidigt som man även använder sig av en speciell boll som studsar mindre jämfört med en standard utomhus boll. Man spelar även mycket mer på första touch eftersom man sällan har tid att ta emot bollen och vända upp med den, jämfört med traditionell fotboll på gräsplan.

Dessa är bara några av skillnaderna när det kommer till futsal och fotboll. Man skulle behöva skriva en hel bok för att lista alla de olika skillnaderna mellan dessa två sporter. Det som dock förenar de är att de går ut på samma sak, dvs att göra mål med bollen.

VM i futsal

Precis som i den klassiska varianten av fotboll så har man även VM i futsal. Föga förvånansvärt så är det oftast Brasilien som kammar hem titeln eftersom de som redan nämnts, har det största antalet spelare och traditionen när det kommer till futsal.

Precis som man kan oddsa på fotboll så kan man även oddsa på futsal under olika mästerskap. Spelbolagen brukar vara flitiga med att erbjuda spel på de olika matcherna eftersom de tenderar att följas av en storpublik världen över.

Vilka regler som gäller samt hur man spelar är upp till dig att ta reda på genom att läsa igenom de villkor som just ditt specifika bolag tillhandahåller på deras sida.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img