När kommer futsal att bli en sport i OS?

En fråga som ställts många gånger är när futsal kommer att bli en erkänd sport som medverkar i de olympiska spelen. OS ses som en stark plattform som kommer att hjälpa spelet att utvecklas över hela världen, bland annat genom ökad medvetenhet och investering.

Sommar-OS har en gräns på 10 500 idrottare och 310 evenemang. Med ett evenemang menas en tävling som leder till medaljer, vilket innebär att en sport kan ha flera olika evenemang. För närvarande är denna fördelning full, vilket resulterar i en intensiv konkurrens om att få vara en del av det stora evenemanget. För att få plats i det olympiska programmet måste en ny sport visa att det ger ett större värde än de sporter som redan erbjuds.

Kriterier för att medverka i OS

Nästa eventuella möjlighet för futsal att bli en olympisk sport är till OS 2024. För att kunna övervägas av den Internationella Olympiska Kommittén (IOC), måste en sport uppfylla vissa kriterier. Dessa definieras i de olympiska stadgarna. Sporten ska utövas i stor utsträckning av män i minst 75 länder på 4 kontinenter, och av kvinnor i minst 40 länder och på tre kontinenter.

FIFA övervakar futsaltävlingar över hela världen, och vad gäller antalet länder där sporten utövas så har futsal klarat testet. Nästa steg i urvalsprocessen är att en sport måste visa det mervärde den kommer att ge. Det utvärderas i nio kategorier, bland annat historia och tradition, popularitet, ekonomi samt öppenhet och rättvisa. Futsal är starkt i alla dessa områden, så det är egentligen förvånande att det inte redan är en olympisk sport. Tyvärr är det mer komplicerat än att bara dömas på dessa meriter.

Stor andel idrottare i fotboll

År 2002 nekades futsal till OS i Peking 2008 på grund av ett lågt antal spelare. Sporten har dock vuxit i rask takt sedan dess. Dessutom fanns det kommentarer om att futsal var för likt fotboll. Fotboll är världens mest populära sport, och den påverkar allt från spel och film till turism. Det märks bland annat nu när det är fotbollstema på iGame, med det populära spelet Football Star.

En sak som spelar in i beslutet är begränsningen på 10 500 idrottare. Vanlig fotboll tar plats för 504 idrottare, 5% av det totala antalet, men för enbart 2 evenemang. Om vi ​​antar att både futsal-männens och kvinnornas turneringar skulle innehålla minst 12 lag var, med 14 spelare per grupp, skulle det innebära att futsal skulle kräva plats för 336 idrottare eller drygt 3% av det totala antalet. 

Tävla mot fotboll

Det blir totalt 8% av det totala antalet idrottare för fotboll och futsal, och det verkar osannolikt att IOC kommer att tillåta detta för bara 4 evenemang. Det gäller särskilt för sporter där OS inte är det viktigaste mästerskapet. Man kan dra slutsatsen att futsals enda chans är om fotboll försvinner från de olympiska spelen. Det finns de som säger att det inte spelar någon större roll för FIFA, så kanske det finns en chans för futsal i framtiden ändå. Det är viktigare för IOC att behålla fotboll i OS, eftersom 25% av biljettintäkterna kommer från fotbollsmatcherna.

Det är alltså tyvärr inte så sannolikt att futsal kommer att bli en del av de Olympiska spelen under den närmaste tiden. Kanske i framtiden, när sporten har blivit mer etablerad över hela världen. Tills dess får vi fortsätta att utveckla sporten och njuta av spelet!

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img