IFK Uddevalla kan tappa samtliga spelare – till nystartat lag: ”Lockar mer”

IFK Uddevalla Futsals damlag tog sig i fjol till semifinal. Till den kommande säsongen kan det dock se väldigt annorlunda ut. Hela spelartruppen ser nämligen ut att lämna för den nystartade futsalsatsningen i Ljungskile SK.

Ljungskile SK:s nya damlag kommer att ledas av välmeriterade Angelo Vega, som så sent som i fjol spelade SFL för Skoftebyns IF. Till LSK verkar också majoriteten, om inte samtliga, spelare från IFK Uddevalla Futsal ta sig.

– Vi ville ha Angelo (Vega) som tränare i IFK Uddevalla, och det fördes diskussioner kring det. Men då Angelo inte ville tillhöra den föreningen, och vi ville ha honom som tränare, så lockar helt enkelt alternativet att göra den här nysatsningen i Ljungskile, förklarar Sandra Bagger, nyckelspelare under fjolåret i IFK och landslagsspelare, för Futsalmagasinet och fortsätter:

– Alla spelare är med på tåget. De som har pendlat råder det väl en viss osäkerhet kring, men övriga vill det här. Det här känns som ett bättre alternativ. Nu hoppas vi kunna lösa allt på ett snyggt sätt.

Angelo Vega fyller i:

– Jag är i Ljungskiles damlag i fotboll som assisterande tränare och vi har länge diskuterat det här i klubben. Styrelsen var positiv från start, och en extern sponsor gick in med öronmärkta pengar för att se till att det här kunde bli av.

Dock var LSK för sent ute för att hinna anmäla sig till kommande säsongs seriespel i RFL. Men klubben hoppades kunna nå en överenskommelse med IFK Uddevalla Futsal om att ta över deras plats.

Det var dock något som Tommy Rasimus, ansvarig i IFK Uddevalla Futsal, inte ville. Det berättade han för tidningen Bohusläningen i en intervju för ett par veckor sedan.

– Nej, varför skulle vi ge bort den? Hade de gjort likadant om det handlat om fotboll? Tanken är att vi ska hitta egna spelare för att spela i RFL, sa han då.

Skulle IFK inte släppa platsen skulle det bli så att LSK får börja i en serie under RFL.

– Det är deras problem och det tror jag inte att spelarna tycker om. Förra säsongen hade vi sju landslagsspelare och jag tror inte att de kan bli aktuella för landslaget om de spelar i division 2, sa han vidare i intervjun.

Angelo Vega menar på att om så blir fallet skulle det inte vara hela världen, även om man naturligtivs hoppas på RFL direkt med vad det ser ut att bli en namnstark trupp.

– Blir det inte så får vi se till att göra allt vi kan för att ta oss till RFL och se till att hitta utmanande motstånd på andra sätt via turneringar och träningsmatcher mot utländska lag, säger Vega och fortsätter:

– Sedan att han (Tommy Rasimus) säger att tjejerna kan förlora sina landslagsplatser i och med detta förvånar mig. Jag vet inte om han blivit förbundskapten eller någon slags futsalgud, men jag tycker inte att han ska lägga sig i om spelarnas landslagsplatser. Det är upp till förbundskaptenen. Antagligen säger han så för att tjejerna ska tveka.

Vidare menar Vega att LSK också varit i kontakt med IK Rössö, där flertalet av spelarna spelar fotboll, och fått positiva signaler. Men som det ser ut just nu blir det dock alltså fortsatt IFK Uddevalla Futsal i RFL då de av naturliga skäl inte vill släppa platsen i landets högstaliga.

– Det är spännande att de säger att de (IFK Uddevalla) ska starta upp ett nytt damlag och satsa med tanke på att vi hade kunnat få platsen för en viss ersättning, avslutar Vega.

Futsalmagasinet kontaktade Tommy Rasimus i IFK Uddevalla Futsal, som säger följande om hela situationen:

– 2017 så beslutade IFK Uddevalla sig för att starta upp ett damlag i futsal. En seriös och ambitiös satsning som kostat föreningen minst 300 000 kronor de två säsonger som damerna spelat. En satsning med full inriktning på jämställdhet redan från första säsongen. Föreningen har framgångsrikt utbildat dessa fotbollsspelare till futsalspelare och målet var SM-guld redan tredje säsongen, säger han och vidareutvecklar:

– När tränaren Lalo Rojas efter två framgångsrika säsonger tackar för sig för annat uppdrag, så tar föreningen kontakt med Angelo Vega angående intresset för att bli tränare för damerna inför tredje säsongen. Angelo Vega säger sig vara intresserad, men inleder istället ”hemliga” möten med damerna, där han planterar idén om att LSK själva startar upp ett eget damlag i futsal, där han blir tränare.

Någonting som Rasimus ser som fulspel.

– En taktisk men oseriös manöver av LSK som då kan locka till sig nya fotbollsspelare från andra föreningar genom futsalen. LSK kontaktar IFK och berättar om sin oseriösa kupp och frågar om det är okej att ”stjäla” våra spelare. Nej, det är inte ok, men IFK kan ingenting göra åt saken, då det är upp till spelarna var de vill spela. Men praxis brukar vara att man betalar ett utbildningsbidrag till föreningen som man plockar spelarna från. Detta var LSK inte intresserade av, då deras ekonomi inte tillät det enligt ordföranden Erland Holmdahl.

Han fortsätter:

– Ändå har LSK mage att fråga om de kan överta IFK:s plats i RFL efter att de slaktat i princip ett helt lag som IFK investerat stora pengar i och byggt upp så framgångsrikt på två säsonger.

Vad som händer i IFK är ännu inte bestämt, menar Rasimus. Men ett beslut kommer snart att tas.

– IFK kommer att ha möte om damernas framtid någon gång i augusti, och det finns flera spår att titta vidare på, då flera föreningar erbjudit IFK ett samarbete eller i värsta fall vill ta över platsen i RFL om IFK själva inte lyckas få i hop detta i tid till säsongen 2019/2020, avslutar han.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img