Succétränaren lämnar Falcao: ”Läge att kliva av”

0
Foto: Krister Melin

För tre år sedan startade Luciano Lorca igång Falcaos damlag. Facit sedan dess? Två raka SM-guld och i princip idel segrar. Nu kliver han av sitt uppdrag.

Luciano Lorca är välkänd inom futsalkretsar. Både för sina triumfer på plan – och nu de senaste åren vid sidan. Han har lett Falcao FC rätt upp till tronen där två raka SM-guld speglar arbetet väl.

Men nu väljer han alltså trots det att lämna sitt uppdrag.

– Det var läge att kliva av nu, säger han och vill inte gå in på vidare detaljer bakom sitt beslut.

”Många långa telefonsamtal”

Han lämnade beskedet om att lämna relativt tidigt till spelarna – som inte tog det så väl.

– Det har varit många långa telefonsamtal med flera av spelarna. Vissa av dem vill inte spela för någon annan tränare. Vissa funderar till och med på att lägga av. Vi har varit som en liten familj. Det har varit samma stomme länge och vi har gjort så otroligt mycket tillsammans under de här åren, säger han.

Ett av 33-åringens allra starkaste minnen som han bär med sig från tiden i Falcao, utöver den stora mängden segermatcher och de två SM-gulden, är vad som hänt från start till mål. Där finns också ett tydligt, och likaså häftigt, exempel.

– I vår allra första match med Falcao för tre år sedan mötte vi svenska mästaren Lindahl. Med 30 sekunder kvar stod det 9–9 och vi hade hörna. Då tog jag en timeout och bestämde att vi skulle gå all in för att avgöra. Det var en satsning som skulle betyda att antingen gör vi mål och vinner, eller så får de bollen och kommer avgöra. Det var antingen eller. Vi misslyckades med den fasta situationen och de vann med 10–9, säger Lorca och fortsätter:

– I finalen nu senast mot Umeå så gjorde vi vårt sista mål på just det sättet. Just den hörnan vi misslyckades med i vår första match ihop gick vägen. Det är häftigt att vi avslutar tiden med mig som tränare på det sätt vi började, men nu att det fungerade. Det visar på något sätt att all träning gett resultat.

Fortsättning med Eurosport

Lorcas höst blir dock fortsatt fylld av futsal. I fjol agerade han som expertkommentator för Eurosports räkning under ett antal SFL-sändningar. Där verkar det också bli en fortsättning.

Han utesluter heller inte en comeback på tränarbänken, och han har redan fått lite förfrågningar.

– Ja absolut kan det bli aktuellt. Jag är inte klar någonstans. Jag känner att jag har jättemycket kvar att ge, sedan får vi se var det landar till slut.