RFL-serierna görs om: ”Något man efterfrågat”

Den regionala futsalligan (RFL) kommer att göras om. Det beslutades nyligen av Svenska Fotbollförbundet och dess kommittéer. Nästa säsong blir 41 lag till 24 uppdelat i tre serier istället för sex.

– Det är efter en utredning man gjort via RFL-föreningar från tidigare samt tillsammans med futsal- och beachsoccerkoommittén och tävlingsutvecklingskommittén. Där har man helt enkelt kommit fram till att det här är det bästa sättet att utveckla serien, säger Sofie Thörnqvist som är tävlingskonsulent på SvFF.

LÄS MER: Så spelas RFL 2019/2020

Beslutet togs 8 september efter en utredning som pågått under hela våren.

– Vi skickade ut enkäter till alla RFL-lag där de fått yttra sig om vad de tyckt skulle vara det bästa alternativet för att ta det till nästa steg samt vad de som förening hade klarat av.

Den nya uppsättningen av lagen i RFL innebär bekymmer för kommande säsongs division 1-lag att nå högstaligan. I år kommer endast lagen som placerar sig på plats 1-4 i respektive serie kvalificera sig för nästkommande säsongs RFL. Inga andra lag har möjlighet att ta sig till RFL förrän säsongen 2021/2022.

Fanns den tydligheten mot klubbarna inför den här säsongen?

– I föreskrifterna inför anmälningen till RFL i år stod det att hur säsongen 2020/2021 ser ut kommer att fastställas efter seriesammansättningen för i år är klar.

De lagen som kommande säsong placerar sig på plats fem och nedåt i tabellen flyttas ned till distriktsserier. Hur man sedan från de potentiella division 1-serierna ska lyckas ta sig upp igen är ännu inte fastställt.

– Vi vet inte exakt hur det kommer se ut i dagsläget, utan det är någonting som kommer fastställas inför nästa säsong, säger Thörnqvist som säger att man mestadels mottagit positiva reaktioner om förändringen man nu gjort:

– Många tycker att det är väldigt bra med serieuppdelningen på det här sättet.

Hon avslutar:

– Sedan har det såklart varit lite reaktion från klubbar i division 1 som inte kan ta sig upp till RFL kommande säsong.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img