Sju år i futsalens tjänst – nu väntar nya utmaningar för Per Broberg

Per Broberg var förbundskapten för det första svenska landslaget i futsal och ledde laget i den historiska landskampen 2012. Därefter har han arbetat med sportens utveckling. I våras deklarerade han att han nu efter sju år lämnar det Svenska Fotbollförbundet – och det är med vetskapen om att ha varit med och byggt upp något stort.

Anledningen till att han nu går vidare förklarar han så här:

– Generellt sett kan man säga att det var en omorganisation, där man gör om min tjänst till en gruppchefstjänst. Jag fick erbjudandet om att ta den tjänsten, men valde att tacka nej. Mycket på grund av min situation med resor, då jag känner att jag inte vill lägga så mycket tid i Stockholm som kravet var från förbundet. Jag kände att det var läge att göra någonting annat. Jag har varit i futsalen i sju år nu, och det kan vara bra med lite ny energi i organisationen. Så det var nog ganska ömsesidigt ändå till slut. Jag behövde hitta lite nya utmaningar, och vi kom inte riktigt överens.

Byter bransch

Det kändes aldrig aktuellt att flytta till huvudstaden?

– Vi är ganska stadgade på västkusten med familjen och vi var inte riktigt sugna på det.

Nu väntar istället nya äventyr för Broberg.

– Det blir en helt annan bransch för mig som egenföretagare. Men jag kommer nog inte börja jobba ordentligt med det förrän årsskiftet. Mer exakt vad det handlar om blir officiellt lite senare.

Sju år av jobb med det han älskar allra mest har naturligtvis varit en stor ynnest. Något han njutit av varje dag. Men precis som i vilket yrke som helst har det också kostat mycket.

– Futsalen har varit väldigt kul och utmanande på alla sätt. Men också tagit mycket energi. Det har varit tufft att driva en sport i en organisation som Svenska Fotbollförbundet. I den här rollen måste man vara väldigt flexibel och duktig på att hantera olika saker. Nu finns det läge att återhämta sig under hösten.

Tränarjobb inte aktuellt

Ser du dig själv vara involverad i futsalen på något sätt inom en snar framtid igen?

– Vi får se. Just nu känner jag bara för att ta en paus efter att ha varit så oerhört involverad i det mesta med futsal 24 timmar om dygnet. Blir nog ett litet break, sedan får man se om eller hur det blir i framtiden.

Skulle ett tränarjobb vara aktuellt eller mer med arbetet runtomkring?

– Det är nog där jag tror har mina styrkor med organisering, struktur och utveckling. Jag ser inte mig själv som tränare på en högre nivå. Däremot kan man nog engagera sig på lägre nivåer. Men det känns inte jätteaktuellt att bli tränare faktiskt.

Odds: GIF Sundsvall–Djurgården
1: 6.15 X: 4.00 2: 1.62
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

En sju år lång resa

Sju år är en lång tid – åtminstone för den otroligt unga sport som vi faktiskt lever i. Det har varit sju år som inneburit ett arbete som satt svensk futsal på Europakartan, med framgångar för såväl landslag som klubblag. Han har helt enkelt varit en förgrundsfigur i uppstartandet av allt vi idag har.

– Jag ser tillbaka på en otroligt lärorik period. Jag har skapat många kontakter, fått vara med i början av något som kommer bli väldigt stort, och jag är stolt över det. Jag har varit med och byggt upp en helt ny sport i Sverige. Vi har tagit stora steg på många sätt, och då även med produkten runt futsal. Med TV för liga och landslag och eget golv och den biten. Arrangemanget i Alingås var fantastiskt, även om det såklart finns mer att göra. Vi fick ihop det otroligt bra där med allting, och dessutom fick vi sportsliga framgångar på det. Vem hade kunnat tro att vi skulle få till det så bra i den staden? Det är en handbollsstad, men med rätt förutsättningar kan man komma till sådana ställen och visa upp oss på allra bästa sätt, vilket vi också gjorde, säger han och tillägger:

– Jag känner en stolthet över resan från sporthallar med amatörmässiga arrangemang till detta vi ser idag.

Första utländska förbundskaptenen

Dessutom har Per Broberg varit med och handplockat den första utländska förbundskaptenen inom det Svenska Fotbollförbundet. Matija Dulvat från Zagreb, Kroatien.

– Det var otroligt spännande, men också ett nödvändigt steg som vi var tvungna att göra. Vi ville ta nästa steg och det var något vi behövde göra. Det var ett grundligt jobb och jag tycker vi hittade väldigt rätt med Matija. Han har verkligen satt en standard och nivå på vårt spel, och krav på våra spelare. Vi hoppas att det ska vattna av på spelarna, klubbarna och egentligen hela sporten. 

Matija Dulvat. Foto: Bildbyrån

Hur hittade ni honom?

– Man har byggt upp ett nätverk av kontakter i hela världen, och många rekommenderade honom. Jag är dessutom lite förtjust i tränare som har spelat på en hög nivå, så Matija kändes helrätt.

Hur var hans respons på ert intresse?

– Han var jättepositiv. Vi hade ett par möten, och vi träffade honom nere i Zagreb där vi fick se honom i hans hemmamiljö. Det kändes helt rätt från start och jag tror han är rätt person och tränare att driva landslaget och sporten framåt i Sverige under ett tag till framöver.

Framtiden en utmaning

Det mesta har gått i en rasande takt i den här sporten, men för att det ska fortsätta utvecklas måste hårt arbete läggas ned. Mycket handlar om att få barn och ungdomar att börja spela futsal i tidig ålder.

Hur ser du på framtiden för svensk futsal?

– Utmaningen framöver blir att få med oss bredden. Ungdomsverksamhet och fler klubbar och spelare i allmänhet. Förhoppningsvis kan vi nosa på en EM-plats i framtiden.

Han fortsätter:

– Det kan bli väldigt stort i Sverige. Det finns en del fallgropar som man behöver navigera kring. Dels handlar det om samverkan med fotbollen på framför allt barn- och ungdomssidan som blir väldigt viktig. Det finns många utmaningar kvar, men man ska komma ihåg att futsalen är väldigt, väldigt ung fortfarande. Det kommer ta tid innan personer från futsal växer in i ledande roller inom SvFF och distriktsförbunden. Det kommer ställa krav på de personerna som i framtiden kommer få det ansvaret men futsal måste våga och förtjänar att ta plats inom fotbollsrörelsen.

”Det är vemodigt”

Det har varit sju års arbete med utvecklandet av en sport i gymnastiksalar till en sport som idag lockar till såväl TV-sändningar som storpublik. Per Broberg, av många kallad Mr. Futsal, ska nu ta med all sin kunskap och skriva ett nytt kapitel i livsboken.

– Livet går vidare, och jag är nöjd och stolt över det jag gjort. Det har varit sju fantastiska år, och det är klart det är vemodigt. Men jag känner att det nu är ett bra läge att gå vidare.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img