Sverige höll undan – besegrade Malta i premiären

0

En premiärmatch är alltid speciell – och för Sveriges del väntade det på pappret lättaste motståndet när EM-kvalet inleddes under onsdagskvällen. Värdnationen Malta stod på andra sidan, och bjöd på oväntat tufft motstånd.

Sverige inledde den här matchen piggt. Redan efter dryga minuten satte Petrit Zhubi dit 1–0 och i den femte minuten dubblades den ledningen via Adnan Cirak.

Som ett brev på posten kom så också 3–0 genom Emilio Rossi, och allt såg ut att gå Sveriges väg den här kvällen. Malta kunde visserligen få in en reducering – men två raka mål från svenskt håll till 5–1 visade på den klasskillnad man förväntade sig i det här mötet.

Jovica Milijic såg dock till att skapa lite nerv i mötet när han två minuter från paus skickade in 5–2-målet – och när Marwan Telissi gjorde 5–3 direkt i den andra halvleken var matchen återigen vid liv i allra högsta grad.

Albert Hiseni gav Sverige precis det andrum man behövde när han satte dit 6–3, för även om Malta senare kunde reducera ytterligare en gång kunde man sedan hålla ut hela vägen fram till slutsignal. Det blev visserligen en rejäl forcering från hemmanationen, och ett skott i stolpen i matchens allra sista sekvens, men det var tre välförtjänta poäng som delades ut till Sverige som därmed fick den start man behövde på det här EM-kvalet.

Tidigare under dagen vann Polen mot Grekland med 5–2, och därmed toppar de gruppen med Sverige som tvåa.

Matchfakta

EM-kval

Sverige–Malta 6–4 (5–2)

Målen, Sverige: Adnan Cirak 2, Petrit Zhubi, Emilio Rossi, Fredrik Söderqvist, Albert Hiseni