Nationerna som avancerade vidare i EM-kvalet

0
(Arkivbild). Foto: Bildbyrån

Nyligen avgjordes EM-kvalets Preliminary round – där det stod klart att Sverige inte gick vidare. Här är de nationerna som faktiskt tog sig vidare, både från en direktplats och de som senare i år får kvala via ett mellansteg.

Upplägget hade till det här EM-kvalet förändrats sett till tidigare upplagor av Preliminary round. I år såg det ut så att endast gruppettorna i de nio grupperna tilldelades en direktplats till nästa steg som avgörs om drygt ett år.

Det andraplacerade laget i gruppen går vidare till ett kvalspel som avgörs senare under det här året. Där står platser till EM-kvalets nästa steg (dit ettan avancerat) på spel. De fem bästa treorna från de nio grupperna får även de chansen där.

För fyrorna och de återstående fyra grupptreorna skulle äventyret komma att ta slut redan i Preliminary round. Och det var också så det blev för Sverige som hamnade trea i sin grupp, men hamnade på plats åtta bland de nio treorna.Här kommer en sammanfattning av hur det gick i Preliminary round:

Grupp A

Denna fyrnationsgrupp avgjordes i Bosnien & Hercegovina – och det blev också hemmanationen som skulle komma att sluta som gruppsegrare efter tre raka segrar. Man inledde med två ganska så övertygande segrar innan man slutligen skulle få det lite tuffare mot Schweiz där man enbart vann med uddamålet. Cypern säkrade andraplatsen och Schweiz blev trea. Dessutom en av de fem bästa treorna och därmed hakar man på Cypern till playoffkvalet. Sist slutade Gibraltar på noll poäng.

Vidare: Bosnien & Hercegovina
Till playoff: Cypern och Schweiz

Grupp B

I grupp B gick Belgien in med det stora favoritskapet – och det höll man hela vägen. Tre segrar av tre möjliga blev det på hemmaplan och likaså ett avancemang. Tvåa slutade Armenien bara en poäng före Montenegro. Sist kom Skottland med ett inspelat poäng.

Vidare: Belgien
Till playoff: Armenien och Montenegro

Grupp C

På Malta befann sig Sverige med siktet inställt på att vinna gruppen. Men det blev varken gruppseger eller avancemang till något vidare kvalspel. Polen vann gruppen och där bakom kom Grekland. Sverige slutade trea med tre poäng före Malta som inte spelade in något poäng. Sverige blev olyckligtvis inte en av de fem främsta treorna – och därmed tog EM-kvaläventyret slut.

Vidare: Polen
Till playoff: Grekland

Grupp D

I Bulgarien kämpade fyra nationer tappert om de höga placeringarna – och det skulle komma att bli en jämn historia. Albanien vann grupp D med sex poäng. San Marino lyckades spela in fyra poäng och en andraplats på bara bättre målskillnad än Bulgarien. Sist slutade Andorra trots en trepoängare.

Vidare: Albanien
Till playoff: San Marino och Bulgarien

Grupp E

I grupp E segrade Ungern efter att ha inkasserat nio poäng av nio möjliga, men inte förrän i den sista matchen kunde gruppen avgöras. Då ställdes Ungern mot Litauen – och kunde till slut vinna med 4–1 och säkra gruppsegern. Litauen kom därmed tvåa och trea slutade Turkiet. Sist på noll poäng hamnade Nordirland.

Vidare: Ungern
Till playoff: Litauen och Turkiet

Grupp F

Georgien tog sig från grupp F vidare till nästa steg i EM-kvalet efter att ha samlat ihop full pott poängmässigt. Tyskland samlade ihop starka sex poäng och slutade på en andraplats medan Kosovo kom trea. Dock inte tillräckligt bra presterat för något vidare avancemang. Sist slutade Österrike utan några poäng.

Vidare: Georgien
Till playoff: Tyskland

Grupp G

Grupp G var en av tre trenationsgrupper och därmed spelade man enbart två matcher var. Lettland lyckades vinna gruppen på fyra poäng, där man bara via en bättre målskillnad hamnade före Danmark. Gruppen avgjordes i den sista matchen där dessa två nationer spelade oavgjort med varandra. Nationerna i gruppen, som alltså spelade jämnt hela vägen in i mål, gjorde det svårt för de som valde att spela på matcherna – och likaså oddssättarna. Fler och fler matcher dyker upp på bettingsajterna och letar du efter en extra krydda till ditt spel finns möjligheten att spana in Comeon casino bonus redan här och nu. Det blev därmed målskillnaden som fick avgöra vilka som kunde säkra förstaplatsen. Trea, och därmed sist, slutade Estland som inte lyckades spela in något poäng.

Vidare: Lettland
Till playoff: Danmark

Grupp H

Även grupp H var en trenationsgrupp och den spelades i Moldavien. Där var det inget snack om saken. Hemmanationen var solklara vinnare i båda sina matcher och säkrade gruppsegern på sex poäng. Tvåa kom Israel som precis som England enbart spelade ihop en poäng (efter att de spelade oavgjort med varandra). Men då målskillnaden även den var samma avgjordes det hela på att Israel gjort ett mer mål än England. Men England kunde dock pusta ut då de tillhörde de fem bästa treorna.

Vidare: Moldavien
Till playoff: Israel och England

Grupp I

Den sista gruppen var även den enbart fylld av tre länder, Norge, Nordmakedonien och Wales. Våra nordiska grannar tog hem gruppen med två av två vinster, och andraplatsen knep Nordmakedonien som lyckades besegra Wales med ett mål mot noll.

Vidare: Norge
Till playoff: Nordmakedonien