Doldisen kliver in i RFL-slutspelet: ”Haft makalös tur”

0

Futsalmagasinet har inför stundande SM-slutspelet tagit tempen på de olika lagen som ska delta i kvartsfinalerna, med allt från spelare, till tränare och spelande tränare. Sist ut i denna serie är garanterat slutspelets största doldis.

Laget som åsyftas är Hörnsjö IF som kommer från orten med samma namn från Nordmalings kommun. Detta är en kommun med ett antal hundra invånare. Föreningen i sig bildades 1945 och har haft grenar som fotboll , längdskidåkning, hockey och rinkbandy i föreningen, och sedan ett antal år tillbaka har man haft futsal som en vintersyssälsättning med seriespel. Förra säsongen slutade man tvåa bakom Umeå IK som sedan tog silver, och denna säsong tog man med nöd och näppe sig till slutspelet.

Man har även spelat i slutspel under säsongen 15/16 då man hamnade sist i sin slutspelsgrupp bakom IFK Åkullsjön och Lindahl FF.

– Jag kunde konstatera att det var svårt att få intresse med träning under vintern. För att höja intresset att komma på träning som vi var med i en futsalserie. Vårt distrikt var tidiga och en av de första att ha seriespel i futsal, säger han och fortsätter:

– Vissa kan tycka att det är roligare med futsal men vi har ingen som bara spelar futsal, utan alla som spelar futsal spelar även fotboll.

Umeå IK med Anna Sjöström i spetsen vann RFL Södra Norrland förra säsongen. Denna säsong tog Hörnsjö IF över den titeln. Foto: Krister Melin

Årets säsong kan man lugnt säga har varit en riktigt jojoserie och ett getingbo där det var riktigt tight mellan serietvåan och jumbon. Hörnsjö IF som ledde serien inför julen hade ett rejält försprång på sju poäng, som man sedan tappade. Inför sista omgången var man inte serieledare men konkurrenterna tappade i sina matcher, och man kunde själv spela hem seriesegern.

– Vi har haft en makalös tur där alla lag har slagit alla. Bitvis mot Umeå Södra DFF som kom sist så var vi utspelade hela matchen, och det var ungefär tio minuter där vi inte fick låna boll. Umedalens IF har bitvis varit bättre än oss, vi har haft tur med resultaten. Det har varit en jämn serie, säger Bergqvist och fortsätter:

– Förra säsongen kändes det som att vi var lite förre de andra lagen när det kom till försvarsspelen men denna säsong känns det som att flera lag har utvecklats mer än vad vi har gjort. Vi har också utvecklats men de har nog utvecklats mer än vad vi har gjort. Vi var kanske bästa laget totalt men men vi hade tur och det fanns flera andra lag som hade kunnat tagit seriesegern.

Hur kände du inför er avslutande match, med vetenskapen att ni hade allt i egna händer?

– Jag är även ledare för ett integrationslag som hade match 25 minuter efter vår match. Tjejerna tyckte nog att det var märkligt att vi inte firade seriesegern men jag sa att vi är ödmjuka, säger Bergqvist med ett skratt.

– Det var nog mer att jag hade fokus på nästa match.

Nu väntar ett norrlandsderby i slutspelet där IFK Åkullsjön har fallit på målsnöret i semifinalerna. En tuff men härlig utmaning för Hörnsjö IF.

– Jag räknar oss som underdog. Jag tror att vi aldrig har tagit poäng mot IFK Åkullsjön men förhoppningsvis har vi kanske klivit fram mer ån dem. Jag räknar dem som favoriter och om vi har tur i försvarspelet och att det går nån ben in så finns chansen över två matcher.

Något avslutande?

– Vi ser verkligen fram emot dem här två matcherna.

Hörnsjö IF inleder sin kvartsfinal hemma mot IFK Åkullsjön med start klockan 17.00.