Kan futsal-EM nå samma status som fotbolls-EM?

0

Till sommaren spelas EM för de svenska fotbollsherrarna. Två år senare spelas det nästkommande Europamästerskapet för futsalherrarna – där Sverige dock redan slagits ut. Hur långt har mästerskapsarrangemanget och intresset kommit tills dess, tro?

Det svenska fotbollslandslaget säkrade under hösten ännu en gång en plats i det riktiga finrummet, nämligen ett mästerskap. För ett par år sedan gjorde man succé under VM i Ryssland och i sommar väntar alltså EM på många av Europas häftigaste arenor. Nyligen lottades det även vilka lag som ska möta varandra i EM 2020 grupper – och där hamnade Sverige med bland andra Spanien och Polen. En tuff lottning, men också rolig.

Utan tvekan lär det säkerligen bli en oförglömlig sommar där hela landet står helt stilla var gång det svenska fotbollslandslaget spelar. En känsla som få andra saker slår.

2022 spelas det också ett Europamästerskap. Då är det nämligen återigen dags för futsallandslagen att göra upp om den åtråvärda trofén. Sverige inledde sitt kvaläventyr i januari på Malta – men det hela slutade på sämsta tänkbara sätt. Man lyckades nämligen enbart besegra värdnationen Malta. Mot Polen blev det en relativt väntad förlust, och i nyckelmatchen mot Grekland föll man trots att man länge hade en stabil ledning som såg ut att sluta i tre viktiga poäng. Men grekerna lyckades mot slutet vända på steken.

Därmed tog det roliga slut för Sverige redan i Preliminary round, där Polen var den nation som gick vidare som gruppetta. Grekland knep andraplatsen som gav de en möjlighet via playoff att nå till samma steg som Polen i jakten på en plats i det slutliga mästerskapet som år 2022 avgörs i Nederländerna.

Idag finns det inte alls samma pengar inblandat i ett futsalmästerskap. Men kanske finns det det på sikt. Nuförtiden spelas många olika kvalgrupper innan ytterst få nationer faktiskt tar sig in i själva mästerskapet där det avgörs. Förhoppningsvis kan man inom ett rimligt antal år öka det antalet ganska rejält, så att EM-tävlingarna pågår under en lite längre tid med gruppspel, slutspel och final. Och självklart där det är en rejäl folkfest på läktarna och i staden/städerna som arrangerar.

Där är vi inte idag, och kanske kommer futsalen aldrig att mäkta med att nå dit som fotbollen är idag. Men både Uefa och Fifa är med på tåget vad gäller futsal, och med de aktörerna i ryggen finns naturligtvis alla möjligheter för att ta otroliga kliv längs vägen och skapa mäktiga fester i framtiden.