Så blir du en bättre målvakt

0
Foto: Krister Melin

Att vara målvakt i futsal är lättare sagt än gjort. Målvakten är utan tvekan en av de viktigaste spelarna på banan och en nyckelspelare i försvaret.

Vill du bli en bättre målvakt? Då är det viktigt att både den fysiska och psykiska hälsan är på topp. Här får du några bra tips på hur du kan förbättra ditt eget spel.

Bra förberedelser

Förberedelser innan match är viktigt för alla som utövar en bollsport, men kanske särskilt för målvakterna. Det är målvakten som tar avgörande beslut på vägnar av laget under hela matchen, och därför måste han eller hon vara förberedd på att ta snabba beslut.

Som målvakt i futsal måste du förbereda dig fysiskt före match och träning, men även psykiskt. Då är det enklare att hålla huvudet kallt och ta bra, taktiska beslut. Varje målvakt hittar själv sina egna rutiner och hur man förbereder sig mentalt – några tips är att lyssna på lugnande musik, ta en snus, sitta i ett lugnt rum eller meditera.

Har rätt kroppsspråk

En viktig del av futsal är att framstå som självsäker inför det andra laget. Det finns många icke-verbala kommunikationstekniker som du kan använda för att utstråla dina färdigheter som målvakt. Ju självsäkrare du framstår, desto mer nervösa det andra lagets anfallare. Några bra tekniker är:

  • Stå upprest med benen stadigt placerade ungefär i höftbredd
  • Tryck fram bröstkorgen och sänk axlarna
  • Håll huvudet och hakan högt utan att förlora synen över bollen 

Något du vill undvika är att visa stora tecken på frustration, som att skrika, slå i marken eller sparka upp bollen på läktaren.

Rätt position

Flytta kroppen på ett sådant sätt att höfterna alltid pekar mot bollen. Då är du förberedd på ett skott. Du får givetvis aldrig vända ryggen till planen, inte ens om du ska dricka vatten eller ta en snus. Detta räknas som en dödssynd bland målvakter.

Använd W-räddningen

W-räddningen är en relativ enkel teknik som används för att fånga snabba bollar, och som används av målvakter i både futsal, fotboll och handboll. Den går ut på att placera händerna vid sidan om varandra, så att tummarna rör varandra och bildar en W-form. Då är det enklare att rädda skott som kommer plötsligt.

Kommunicera med ditt lag

Bra kommunikation är viktigt i futsal. Som målvakt har du bättre översikt över spelet, och kan observera möjliga faror som dina lagspelare kanske inte ser. Tillsammans med försvaret kan du utveckla ett kodsystem som låter er kommunicera under hela matchen, utan att det andra laget förstår vad ni pratar om.

Använd videor för att lära dig

Vårt sista råd är att hämta inspiration och lärdom från andra målvakter. På YouTube finns en mängd futsalvideor som du kan studera, och de finns bara några klick bort. Då kan du observera och lära dig mer om vilka positioner som är effektiva, bra lagarbete och korrekt kroppsspråk.