Ett mästerskap närmar sig

0

Mästerskap är alltid mästerskap. Nästan alla olika sporters mästerskap är någonting som vi svenskar älskar att följa slaviskt på såväl TV:n som på plats. För futsalens del har mästerskapen ännu inte riktigt nått upp till toppnivåerna vad gäller intresse i Sverige. I och med att själva huvudmästerskapen inkluderar ganska få länder, och aldrig Sverige (åtminstone än så länge) har den svenska publiken haft svårt att fatta tycke.

I sommar är det dock åter dags för ett mästerskap som den svenska publiken fullkomligt älskar. Nämligen fotbolls-EM. Sverige har lottats in i en riktigt tuff grupp med Spanien och Polen och lär få det tufft att ta en av topplaceringarna. Men man ska aldrig säga aldrig med det här landslaget. De har gjort det förr och kan göra det igen, så innan du sätter dina EM 2021 tips är det verkligen värt att ta sig en funderare kring hur långt vårt svenska landslag faktiskt kan gå. Kanske hela vägen till final?

Nästa gång det spelas ett Europamästerskap i futsal är år 2020 i Nederländerna. Där kommer inte Sveriges herrlandslag att delta. Det stod klart så sent som i slutet av januari när de spelade Preliminary round på Malta. Där slutade nämligen Blågult på en tredjeplats i gruppen. Direktplatsen knep favoriten Polen medan Grekland säkrade en andraplats som betydde att man skulle kunna ta sig vidare via ett playoff. De fem bästa grupptreorna (av nio) skulle även de få chansen via playoff – men faktum är att Sverige var den näst sämsta grupptrean. Därmed slutade äventyret där.

I VM-kvalet lyckades man dock desto bättre. I januari förra året säkrade man som bekant en av de två platserna som betydde avancemang i det första kvalsteget på hemmaplan. Matcherna som spelades i Estrad Alingsås var riktiga folkfester och därifrån tog man sig då till Main round. Ett tufft Main round där man ställdes mot stornationerna Ryssland, Kroatien och Bosnien & Hercegovina. Starka insatser där kanske främst prestationen mot värdlandet Kroatien är den som satt sig som allra starkast i minnet. Det var utan tvekan en av de allra främsta prestationerna från det svenska herrlandslaget. Men trots fina prestationer fick man lämna utan avancemang i höstens Main round-spel i kroatiska Dubrovnik.

Sluttampen av VM avgörs i höst och spelas i Litauen. Där kommer världens främsta nationer inom futsalen att göra upp om den åtråvärda trofén. Sverige har idag en lång väg att vandra för att nå dit – men målet hos alla inblandade i landslaget är ju utan tvekan att en dag vara där. Det är en tanke som får alla futsalfantaster att fortsätta kämpa.