Etéus om matchfixninganklagelserna: ”Bra att systemet fungerar”

0
Foto: David Gerd

Det var i början av året som nyheten slog ned som en bomb. Två av herrlandslagets spelare var anklagade och misstänkta för inblandning i en matchfixningsskandal, och plockades genast bort från den trupp som kort efter skulle EM-kvala på Malta.
– Det kom som en chock, säger Mathias Etéus som är gruppchef för futsal på SvFF.

LÄS MER HÄR: Två spelare misstänkta för matchfixning

Två spelare, som länge varit en stor del av det svenska landslaget, misstänktes alltså för inblandning kring matchfixning. Mathias Etéus, gruppchef futsal på Svenska Fotbollförbundet, minns dagen han nåddes av beskedet.

– Jag fick reda på det två timmar innan det kom ut, så jag var inte insatt överhuvudtaget egentligen. ”Det här kommer komma ut, för att de här misstankarna finns. Men det är ett polisärende”, var orden som kom till mig och så är läget fortfarande, säger Etéus till Futsalmagasinet.

Vad tänkte du?

– Det kom som en chock och var jäkligt olyckligt och tråkigt. Det handlar om duktiga spelare och spelare som varit förebilder tidigare, vunnit SM-guld och gjort många landskamper. Så det gör ju att det blir lite större egentligen. Samtidigt ser jag att det förhoppningsvis kommer något positivt från det här i längden, att spelarna inser att man är offentliga personer och det man gör kan snappas upp, säger han och tillägger:

– Ju fler tråkiga saker som händer desto mer tydligt blir det att spelarna är professionella och offentliga.

Spelarna plockades genast bort från den trupp som förberedde sig inför det kommande EM-kvalet på Malta.

– Samtidigt är det bra att systemet fungerar. Någonstans är det en inkräktning på fotbollens integritet. Det är jättebra att det uppdagas, men absolut är det olyckligt att futsalen är involverad och så nära ett kval som det faktiskt var.

Ersättare kallades in och Sverige reste till Malta där man inte alls kom upp i nivå och missade avancemang. Etéus menar på att det såklart påverkade gruppen.

– Jag tyckte det var jättebra att Håkan Sjöstrand kom ned till Malta och pratade med gruppen och förklarade vad som hänt och hur vi skulle förhålla oss till det. Folk tänker olika och blir mer eller mindre berörda. Vissa spelare har bättre relationer än andra till de berörda spelarna. I det stora hela tror jag att det kan ha påverkat gruppen en del, och mycket kring den tryggheten som de spelarna gav laget.

LÄS MER: Sverige missade avancemang – inte bland de främsta grupptreorna